Yeni bakanlıklarla ne değişir?

Şimdiye dek Ulaştırma Bakanlığı Türkiye’nin teknolojiyi ileri taşımış en ciddi kurumlarından biriydi. Artı ve eksilerini aynı sayfaya yazdığımızda muhasebeden ciddi bir karlı çıkıyordu. Bunda elbette bakanlığın başında olan Binali Yıldırım’ın çok büyük bir payı var. Seveni de vardır sevmeyeni de… Ama esprili ve pozitif tavrı, ülkede kıran kırana rekabetin yaşandığı bir alanı daha katlanabilir bir hale getirdi.

Ancak yeni dönem hükümetinde Binali Yıldırım’ı büyük bir ihtimalle Ulaştırma Bakanlığı başında görmeyebiliriz. Öncelikle bildiğiniz gibi eğer AKP dediğinin arkasında durursa Binali Yıldırım bu seçimden sonra üçüncü dönemini yaşayacağından onu mecliste göremeyeceğiz. 1955 doğumlu Yıldırım, bu seçim döneminde durdu, bir sonraki seçim döneminde girmedi dersek ondan sonraki seçim döneminde artık oldukça “yorgun” biri olacak. O yüzden de bu dönemi mümkün olduğunca aktif geçirmek isteyecektir.

Bu anlamda bize gelen iç dedikodulara inanmak çok zor gelmiyor: Binali Yıldırım gelecek dönemde büyük bir ihtimalle Meclis Başkanı olacaktır.

Gelelim yeni bakanlığa: Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, yeniden seçilmeleri halinde kuracağı bakanlıklar arasında ‘Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın da yer aldığını açıkladı. Hükümetin 2023 hedeflerinde olan, e-Vatandaş projesi için bir ‘teknoloji bakanlığı’nın kurulması önemseniyordu. Yeni bakanlık ile birlikte, Devlet Bakanı Mehmet Aydın’a bağlı olan TÜBİTAK ve Ar-Ge yatırımlan artık bu bakanlık nezdinde kontrol edilecek.

Sektör bu haberi oldukça pozitif karşıladı. Başta STK’lar olmak üzere tüm sekör yetkilileri olayı memnuniyetle karşıladı. Karşıladı karşılamasına ama şu anda bakanlık için ortada çok ciddi soru işaretleri var. Konunun Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı tarafları bu bakanlık tarafına mı taşınacak? Zira ICT sektörünün “ses”li tarafı neredeyse sektörün her şeyi. Ulaştırma Bakanlığı’nın başına yeniden Binali Yıldırım gelirse telekomünikasyonun yeni bakanlığa bağlanması hayal gibi bir şey olur. “Neden” diye soranlara Yıldırım’ın parti içindeki gücünü hatırlatmak lazım. Bu saatten sonra Yıldırım sadece tren ve uçakla uğraşmaz. Denizcilik kökenli Binali Yıldırım’ın ulaştırma unsurlarını bırakarak yeni bakanlığın başına geçeceğini düşünmek de zorlama olur diye düşünüyorum.

Gelelim yeni bakanlığın gücü ve kuvvetine: Bilişim unsurlarının tek bir ele toplanması, uzun yıllardır tartışılmış bir şeydi. Belki bundan 15 sene önce olsa yararlı olabilirdi. Ama günümüzde bilişim, gelişen şartlar dahilinde tüm bakanlıklar tarafından etkin bir biçimde kullanılmaya başlandı. Hukuk kendi ağını kurdu, maliye mükemmel bir sistem oturttu. Bu bakanlıkların içinden bazı şeyleri alarak yeni oluşuma koymak doğru olur mu? Tartışılır.

Eğer bakanlık sadece AR-GE ile uğraşacaksa, ülkenin araştırma ve geliştirmesinin Japonya ile yarışması lazım. Öteki türlü biraz “haksız” bir bakanlık olur bu.