Windows 8 nasıl esas oğlan olur?

Windows 8 geldi geliyor karşımıza çıkacak birazdan derken evlerden odalardan içeri girdi. Ben W8’i yazmaya ön izlenimlerle başlayacak, yaratacağı istihdam ve özellikle de Apple ürünlerde birlikte çalışılabilirlikle devam edeceğim.

Microsoft ekibiyle bir araya geldiğimizde öncelikle Apple kullanıcısı olarak bu dünyada yaşadığım güzelliklerin PC tarafında olup olmayacağını sorgulayarak başladık konuşmalarımıza. İlk izlenimler çok enteresan.

Çok bariz bir olgu var: Microsoft kullanıcılarına Apple’ın sattığı kadar ürün satamıyor. Hem sürüm yaratamadığı için yazılımlar anlamsız pahalı, hem de Apple AppStore gibi bir dükkan mantığı oturmuş değil. Söylenenlere bakacak olursak böylesi bir dükkan geliyor ve gümbür gümbür geliyor.

Öncelikle W8 üstünde oluşturulacak pazar kesinlikle Apple tarafındaki işi örnekleri çok iyi etüt etmiş. Bunu kesinlikle söyleyebiliriz. Microsoft Android’in düştüğü tuzağa düşmeyecek ve uygulama dükkanına giren bütün yazılımları derinlemesine inceleyerek içinde acayiplikler ve virüsler olmasını engelleyecek. En azından bu konuda çok dürüst adımlar atacağını önceden beyan ve taahhüt etmiş durumda. İkincisi, Apple’ın en büyük eksiklerinden biri olan ürün pazarlamacılarını çok yüksek satış oranlarıyla hayatlarından bezdirmeyecek. En azından bunu çok net bir biçimde söylüyorlar. Son olarak da tüketici için zaman ya da kullanım sınırlı yazılımların deneme sürümlerini koymayı istediklerini belirtiyorlar. Bu birkaç küçük nokta uygulama dükkanı kullanmayanlara birşey ifade etmeyecektir. Ama kullananlar bu noktaların ne kadar değerli olduğunu bilir.

İkinci sırada en çok dikkat çeken şeylerden biri de Microsoft’un uygulama dükkanını dolu dolu çıkarma isteği. Yeni Windows, özelikle mobil tarafta ana yapıyı değiştirerek vitrinlerde olacak. Geçmişteki yazılımların bu noktada çalışması sağlanabilir. Ama mobilde bunun her zaman mümkün olacağını söylemek zor. Bunun için bazı temel şeylerin yeniden programlanması gerekiyor. Microsoft bunun için tüm dünyada seferberlik başlatmış. Diğer mobil işletim sistemlerinin sayısını yakalamakta en başta zorlanacaklardır. Ama Microsoft’un yazılımcı kimliği, altyapısı ve her ülkeye özel sertifikalı programcı sayısı göz önünde bulundurulduğunda, hele ki satıştan yüksek yüzde beklentisi varsa, insanlar bunun üstüne atlayacaklardır.

Bu noktada dikkat çekmek istediğimiz bir olgu var: Türk yazılımcısı iOS ve Android gibi işletim sistemleri üstüne yazılım geliştirme trenini birkaç öncü yazılımcı dışında en başından yakalayamadı. Microsoft ile şu anda kontağa geçtiğinizde muhtemelen ortalama bir yazılımcılık altyapısıyla Windows 8 çıkmadan uygulamalar hazır bir halde piyasada olabilir, teknolojiyi tüm dünyadan önce yakalamış olabiliriz. Elbette inanç ve çalışma gerekiyor.

Microsoft Apple’ın iyi Android temelli cihazların kötü yanlarını iyi incelemiş dedik ya. Donanımda da bu söz konusu. Şu anda Android pazarının bir yerden bir yere gitmemesinin en önemli sebeplerinin başında her isteyenin sizin yazılımı kendi cihazına koyabilmesi geliyor. Büyükler, küçükler, kalınlar inceler, ekranlılar ekransızlar… Hatta televizyon ve ev içi medya cihazları… Her şeye, çaya çorbaya bir Android var. Elbette yazılımların tamamı aynı pazar yerlerinde duruyor. Yeterince yönlendirilmemiş kullanıcı uygulama alıp verirken gerçek anlamda sopa yiyor.

Microsoft, özellikle mobil cihazlarda ürünü görmeden, teknik özelliklerini incelemeden, gerçekten sıkı bir onaydan geçirmeden Windows 8 kullanım izni vermeyeceğini söylüyor. Bu şimdiye kadar her isteyenin bilgisayarına koyabildiği Windows yapısının temelden değişmesi anlamına geliyor. Artık Microsoft uygulamasını koklayarak verecek. Bu da Apple’ın kendi cihazı için en iyisini isteyen ve bunun için çok sıkı kurallar koyan, ama bunun karşılığını pahalı da olsa kalite olarak alan yapısına çok benziyor.

Son olarak bu yazılım, donanım ailelerinde de çok ciddi değişikliğe yol açacak ki Apple’ın tahtının sallanacağını öngörmek çok da yanlış olmaz: Microsoft’un yeni işletim sistemi dokunmatik ekranlar için yapılmış. Peki mobil cihazlardaki dokunmatik ekranlar Microsoft gibi bir dev için yeterli olur mu? Hayır. Onu gerçek ve daha lüksek sayıda bilgisayarlarda görmeliyiz. Mickosoft bunun için uzun süredir küçük harflerle konuşulan dokunmatik ekranlı laptoplar dünyasının müjdesini veriyor. Görünen o ki Windows 8 lansmanıyla eş zamanlı ekranına dokunarak birçok işimizi hızlandırabileceğimiz ultrabook’lar görebiliriz.

Windows 7 ile Vista sonrası derin bir soluk almıştık. Windows 8 ile keyifleneceğiz gibi duruyor.