Üç operatör yazılım liginde bir araya gelirse ne olur?

Şaşırtıcı bir bülten geldi geçen hafta:

Türkiye’nin teknoloji öncüleri Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone yerli mesajlaşma ve sosyal medya uygulamaları için dev bir iş birliğine imza attı. Bu kapsamda Türk Telekom müşterileri Türkiye’nin iletişim ve yaşam platformu BiP’i, Turkcell kullanıcıları ise Türk Telekom’un yeni nesil sosyal medya platformu Yaay’ı internet kotalarından harcama yapmadan kullanacaklar. Her iki uygulama aynı zamanda diğer uygulamalarla birlikte Vodafone’un İletişim Pass paketinde ücretsiz sunulacak.

Neden şaşırtıcı? Çünkü operatörlerin bir araya gelebilmesine alışık değiliz. Fiberden ara bağlantıya, yeni nesil bağlantı teknolojilerinin Türkiye’ye getirilmesinden baz istasyonu paylaşımına kadar birçok noktada bir araya gelmeleri gerekirdi, gelmek için çok konuştular ama hep sonuçsuz kaldı.

Sonra WhatsApp, kendi tarihinin en saçma sapan açıklamasını yapıp tüm dünya gibi Türk kullanıcılarını da şaşkına çevirince bir anda sessiz sedasız basın bülteni çıktılar ve gündeme oturdular.

Aslında gündeme oturdular demek de yanlış olur. Çünkü necip basınımız aslında yapılan şeyin ne kadar büyük bir olay olduğunu anlamadı. Operatörler belki üt taraftan aldıkları yönlendirmeyle belki halktan gördükleri yoğun WhatApp karşıtı tepkimeyle reaksiyon verdiler. Verdikleri reaksiyon aslında gelirlerinin küçülmesi yönündeydi.

Düşünsenize bir kere Tük Telekom kendine ait olmayan, her rklamı Turkcell’e yazan bir uygulamaya giren bir Türk Telekom kullanıcısından veri parası almayacak. Aynı Şekilde Turkcell YaaY’a giren bir Turkcell kullanıcısına buyur buradan geç sana bedava diyecek. Hadi onlar karşılıklılık ilkesi kapsalında bunu yapıyorlar. İngiliz Vodafone? Buralara giren kimselerden hiçbir para almayacağım diyecek…

Bugün operatörler tarihinde önemli bir dönüm noktası. Üç başkanın bir araya gelerek üç logonun önünde verdikleri resim de bunu anlatıyor zaten. Acaba bundan sonra ne olacak? Yani kimse WhatsApp ile devam etmek istemezken bizim anında mesajlaşma ihtiyacımız, sosyal medya ihtiyacımız ve haberleşmemizi aynı anda neredeyse ücretsiz karşılayabilecekler mi? Bunu yaparken gerçekten halkın verilerini kimseye vermeyin çağrısına riayet edebilecekler mi?

Bir iyi bir kötü noktadan bakalım konuya:

Eğer böyle bir birliktelik yolunda giderse her şey şahane olur. İnsanlar böylesi doğru uygulama yaptığında operatörlerin onlara destek vereceğini bilerek hareket eder. Bu da ülkemizden dünya çapında yen uygulamaların çıkma ihtimalini doğurur. Bu çok güzel bir şey.

ANCAK… İnsanlar WhatsApp’ın nesinden korkuyorlar sizce? Verilerini toplamasından mı? Onlara reklam göstermesinden mi? Facebook ile WhatsApp hesabının eşleştirilmesinden mi? Gerçekten iki günde milyonlarca kişinin dijital kavimler göçü başlatmasının sebebini burada mı buluyorsunuz?

Ben size söyleyeyim insanlar devlet mekanizmalarının haksız bir biçimde kendilerini takip etmesinden ve fişlenmekten ve sadece fikren muhalif olsalar bile evlerine bir sabah polisin duvardan girerek onları tutuklamasından korkuyorlar. Bu korku var ve bu korkuyu geçirmenin yolu devlete yakın kurumların açtığı sosyal medya organlarını kullandırmak değil.

Bu çok ciddi bir konu ve şu anda hiç tartışılmıyor olmasının sebebi operatörler, basın ve tüm halkın total iktidar korkusu.