Türkiye’de sabit telefon göz göre göre ölüyor

telefonBTK’nın üçer aylık dönemlerde yayımladığı telekomünikasyon dünyası rakamları yayımlandı. Her üç ayda bir olduğu gibi bu dünyanın ilginç seçme sonuçlarını sizlerle TKNLJ farkıyla paylaşmaya devam ediyorum…

Şirketlerin üçer aylık satış gelirlerine bakıldığında Turkcell ağırlığını ciddi biçimde koymuş ve en yakın rakibi Türk Telekom ile arayı açmaya başlamış gözüküyor. Yılın ilk üç ayında Turkcell 2.2 milyar TL ile birinci, TT 1.8 ile ikinci, Vodafone 1.3 ile üçüncü ve Avea 917 milyonla üçüncü sırada yer alıyor.

Şirketlerin kar oranlarına yer verilmemekle birlikte bir fikir edinebilmemiz amacıyla 2012 yılının net karlarına bakmak gerekirse: Türk Telekom yılı yaklaşık 3 milyar TL karlı kapatırken Turkcell 2.4 milyar TL kar etmiş. Buna karşın Vodafone yılda 91 milyon zarar ederken Avea ise 752 milyon TL zarara girmiş.

Raporun en başında yer alan en önemli göstergelerden biri de yatırımlar… Bu yılın ilk çeyreğinin yatırım lideri 288 milyon TL ile Vodafone olmuş. Bu yatırım tutarı geçen sene yaptığı toplam yatırımın neredeyse yarısı. Yani Vodafone’un bu çeyrekte atağa kalktığını söylemek yanlış olmaz. Ancak şirketlerin yatırımlarının göreli olarak azaldığını söylemek yanlış olmaz. Zira 557 milyonluk toplam yatırım, geçen yıl yapılan toplam 3.5 milyarlık yatırımın çeyreği olmaktan çok uzak.

Konuşma trafiklerinde geçen yıl ikinci çeyrekte başlayan düşüş sürüyor. Geçen yılın son çeyreğiyle kıyasladığımızda 500 milyon dakikalık bir kayıp var. Bu kaybın büyük bir kısmını, yaklaşık 300 milyon dakikayı sabit telefon oluşturuyor.

Mobil telefonlardan mobil telefonları aramada 130 milyon dakikalık bir düşüş yaşanırken sabitten sabite düşüş 200 milyon dakikanın üstünde. Yüzdesel olarak baktığımızda mobilden mobile konuşma azalmamış aksine binde 6 oranında artmış.

Penetrasyon oranlarına baktığımızda ise sabitteki durumun aşağı doğru gidişi daha çok dikkat çekiyor. Sabit telefon sadece üç ayda 300 bin abone kaybetmiş görünürken toplam penetrasyonda yüzde 18 barajının da altına indikleri görünüyor.

Bu düşen sabit ses pazarında serbest telekom işletmecileri, arama hizmetleri pazarında geçen çeyrekte geldikleri yüzde 41’lik pazar payını korumuş. Ancak EBITDA açısından baktığımızda müthiş bir rakam çıkıyor karşımıza: Belli bir düşüş olsa da Türk Telekom yüzde 49.4’lük EBITDA oranına sahip.

Sabitin trafiklerine baktığımızda serbestleşme adına az da olsa umut verici gelişmeler var. STH’lerin dakikaları yüzdesel olarak artıyor. Alternatif işletmeciler ilk kez yüzde 2 barajının üstüne çıktılar. Ama bunda etmen trafiklerinin artması değil, Türk Telekom trafiklerinin azalması olabilir. Sabit telefonlardan mobile doğru başlatılan trafikte ise Türk Telekom ile alternatiflerin arası kapandı. Neredeyse yüzde 50 – 50 oldular. Ancak uluslararası trafik başlatmakta Türk Telekom yine arayı açmaya başladı.

Türk Telekom’un ARPU’su, yani kullanıcı başı ortalama geliri ise 22.11 TL oldu. Bunun 10-15 liralık bir kısmının sabit telefon ücretlerinden geldiğini unutmamak lazım.

Son olarak numara taşımada ilk üç ayı lider bitiren Superonline’ın bile yaklaşık 42 bin abone kazandığını notlarımız arasına katmamız gerekiyor.