Türkiye’de fabrika kurunca harbi Türk olacak

Ziya Erdem4G’nin Türk olması gerekiyordu. Sözde Türk özde yabancı NETAŞ gibi firmalar devreye girdi. Herkesin ağzına bir parmak bal çaldı ve 4G’ye yüzde 30 ile başlayan yüzde 45’e kadar varan yerlilik zorunluluğu getirildi. Bu konuda çok yazdık çizdik ama açılan bu yolun doğru olmadığını kimseye anlatamadık.

Ericsson bize yardımcı oldu ve yerlilik şartının aslında ne kadar saçma ve baypas edilebilir bir şey olduğunu bize kanıtlar nitelikte olduğunu gösterdi. Milliyet gazetesinde Hanife Baş tarafından yapılan röportajda Ericsson genel müdürü Ziya Erdem İsveç’teki merkezden onay çıktığını, Türkiye’de fabrika açacaklarını dile getirdi.

Bu haber şu fıkraya çok benziyor:

Adamın biri iş başvurusunda bulunmuş. görüşmeye çağırmışlar. Görüşme sonuna doğru adama insan kaynakları yetkilisi sormuş:
– “Peki beklentileriniz ne?”
Adam saymaya başlamış:
– “Öncelikli olarak bir araba istiyorum. Ayrıca şu anda bulunduğum dairenin kirası biraz fazla, onu da şirketin karşılaması iyi olur. Maaş olarak da 10,000 dolardan aşağı çalışmam.
İnsan kaynakları yetkilisi dinledikten sonra konuşmaya başlamış:
– “Biz sana son model bir jip ve boğazda bir villa vereceğiz. Ayrıca bizim bu pozisyonumuz için planladığımız maaş 30.000 dolar”
Adam yerinde duramaz olmuş ve heyecan içinde “şaka yapıyorsunuz!!!”.
İnsan kaynakları yetkilisi gülmüş:
– “Evet ama önce siz başlattınız…”

Şimdi Türkiye’de her şeyi İsveç’te tasarlanmış baz istasyonu üretince biz yerli üretim mi yapmış oluyoruz diye sorarsak Ericsson’un cevabı çok açık olacak: “Evet ama önce siz başlattınız…”

 

Yabancı otomobilleri Bursa’da üretince Türk olduğunu düşünüyorsak baz istasyonlarını burada üretince Türk olduklarını söylememek için hiçbir sebebimiz yok. NETAŞ ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı orada burada üretilmiş birkaç parçayı bir araya getirerek Türk baz istasyonu diyebiliyorsa Ericsson’un Türk olmasına da inanılabilir.

Ericsson için değişen bir şey yok. Çin’de fabrikaları varmış. 5-6 milyar dolarlık ürün satışı için bir tane de burada açarlar olur biter. Bir de Ziya Erdem’in vurguladığı gibi yerli tedarikçilerden mal almak filan işin içine girince… Mohikanlılar kadar yerli olabilir Ericsson devletimizin bakış açısıyla.

 

Türkiye bundan kazançlı çıkar mı? Elbette çıkar. Burada bir fabrika alanı satmış oluruz. En azından 50 kişiye istihdam sağlarız. Kablo mablo teradarikçi derken en az 10 KOBİ ekmek yer burdan. Yemek firmalarımız fabrikanın öğlen yemeklerini satar. Fabrikya ürün getirip götürmek için kamyonlarımız vızır vızır çalışır. Bayağı kazanırız bu işten yani…

Ha siz teknolojik olarak bu işten kazançlı çıkar mıyız diye soruyorsanız… Yok. Ericsson yıllık milyarlarca dolarlık Ar-Ge’sinin karşılığını bize öyle ya da böyle mal satarak alacak.

Biz ise hala 40 milyon dolara 4G baz istasyonu yapabileceğimizi söyleyip duracağız…

Önemli Not: Bu yazıyı okuyup da Ericsson’un burada fabrika açmasına karşı olduğumu düyünmeyin. Hatta taraftarım. Bence bu yapılan iş, Türklük şartı koyarak ülkeyi teknolojide yukarı çektiğini sananlara karşı yapılmış harika bir harekettir.