Tren kalktı, TT dışarıda kaldı

hande berktanTelevizyonlar teknoloji yayıncılığında ciddi şekilde geride kalıyor. Çünkü teknoloji anlatmak ve soru sormak için bu alana kendini adamış olmak lazım. Süper bir telefon çıkmış vay canına dememek, teknolojinin iş tarafını kontrol edebilmek için bol bol okumak lazım. Televizyonlar böylesi adamları istihdam etmek için fazla fakirler. Kendi kendini geliştirmek için çabalayan birkaç kişi var.

Bu kapsamda benim özellikle takip ettiğim çok fazla televizyoncu yok. Bloomberg HT’den Hande Berktan benim çok titizlikle takip ettiğim, ne zaman teknoloji dünyasından bir konuk alsa izlediğim iyi bir teknolog.

Berktan, bu hafta Telkoder’den Yusuf Ata Arıak’ı alınca ve ben bunu seyredemeyince gerçekten çok üzüldüm. Sağolsun yayının bir kopyasını benimle paylaşarak cesur ve akil sorularıyla benim de arayı kapatmamı sağladı.

Arıak’ın programda anlattıklarını TKNLJ formatında sizlerle paylaşmak istiyorum:

• Fiber ülkenin ve dünyanın en önemli sorunlarından biri. Aslında biz Bu konuya biraz geç kaldık…
• Ortak altyapı bir çare arayışıdır. Hepimiz daha çok internet kullanıyoruz. Bunun yürüyebilmesi için tüm vatandaşların kullanımına açık hızlı internet altyapısı lazım.
• Biz, sadece altyapıyla uğraşan, tek işi işletmeci firmalara destek vermek olan bir şirket kurulması gerektiğini düşündük.
• Bizde yeni şebeke kurma ve mevcutu başkalarına kullandırmak için mevzuat var ama uygulama yok. Altyapı işini Türkiye gündeminden çıkaralım diyoruz.
• Altyapı, vatandaşın hiç görmediği bir maliyet ama çok ciddi bir maliyet. Vatandaşa faturalar yoluyla elbette yansıyor. Bu şirkette herkesin elinde olan ve kullanılmayan altyapıyı birbirine kullandırma esasını getiriyoruz. Bunlar kullanılarak sıfır yatırımla verimlilik sağlanacak.
• Ortak altyapıyı beraberce yaparak toplam yatırım miktarını düşürüyoruz. Herkes ayrı ayrı altyapı yaparsa bnun ülkeye maliyeti 16 milyar dolar. Varolan paylaşılırsa yeni beraber yapılırsa 4 milyar dolara kadar düşecek.
• Ortak altyapı şirketinin zor tarafları halledildi. İşi yapmak isteyenlerin tamamı birbirine güveniyor. Kararlar alındı, ilkeler belirlendi. Şirket kendi üyeleri arasında da olmayanlara da eşitlikçi davranacak. Kendi de tekel veya kartel olmayacak, karteli ortadan kaldıracak. Birkaç tanesi bir araya gelse hakim olamayacak. Telefon hizmeti filan da sunmayacak o hizmeti vermek isteyenlere altyapı sağlayacak.
• Uluslararası tecrübeye sahip bir danışmanlık firmasıyla çalışacağız. Kısa sürede şirketin kuruluşuyla ilgili çalışmalar bize gelecek. Yeni yıla yeni şirketimizle girebileceğiz.
• Türk telekoma davet yeraltındaki en çok borusu olan kuruluş olarak onlarla da temas kurduk. Mevcut durumLarı iyi olduğu için çok gönüllü davranmıyorlar. Biz hükümetin bu konuda ne düşündüğünü biliyoruz. Böyle bir girişimi istiyor hükümet. Telkoder, Vodafone, Turkcell ve Turksat da istiyor. Bunu ticareten anlamlı bir yere getirelim dedik. Ama Türk Telekom katılmayı istemedi. Tren yola çıktı. Kararlılık ortaya kondu. Ulaştırma Bakanı faaliyeti doğru bulduğunu söyledi. Biraz daha ilerleyince bir kere daha değerlendireceklerdir. Katılmaları için kapı açık.
• Bu şirket tüketiciye ne fayda sağlayacak? Herşeyde faydası olacak. Fiber internet kullanımında istediğimiz hızlanmaları göremiyoruz. Bunun tek sebebi çok sayıda firma birbiriyle rekabet edemediği için tüketiciye benzer şeyler sunuluyor. Herkesin işletmecilerin havuzda yüzmek yerine denizde yüzmek durumunda olacağı yerde yeni fikir ve hizmetler çıkacak. Bunlar altyapı konusunda sınırlamayla karşılaşmadıkları için rekabet altında müşterilerine ulaşmış olacaklar. Rekabet varsa çok sayıda firma varsa bu ideal şartlar kullanıcı için cennet anlamına geliyor.