Teknoloji bağımlılığına karşı Emine Erdoğan uyardı

1462304865_3P4A9941Yeşilay, ülkedeki içki sigara ve uyuşturucugibi önemli bağımlılık alanlarını büyük bir başarıyla çözdükten sonra teknoloji bağımlılığı konusunu masaya yatırdı.

3 Mayıs’ta İstanbul’da yapılan 3. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi’nin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Kültür Toplum ve Aile Derneği (KÜLT) Başkanı Dr. Gülşen Öztürk ve Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk tarafından yapıldı.

Teknoloji bağımlılığı konusunda bunca zamandır konuşmalar yapan ahkamlar kesen Yeşilay, birkaç enteresan doktorun desteine rağmen henüz belirgin bir biçimde teknoloji bağımlılığının tanımını koyamadı. Ancak böylesi toplantılarla çözümler aranıyor umarım birkaç yıla kadar en azından doyurucu bir tanım getirmek mümkün olacak.

Emine Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada, teknolojinin alışkanlıklarımızı ve yaşama biçimimizi değiştirdiğini söyledi. Erdoğan, “Eskiden bilgiye ihtiyacımız olduğunda ansiklopediye, sözlüğe bakar, yüz yüze iletişim kurar, posta ile mesajlarımızı iletirdik. Şimdi internetten görüşüyor, bilgi arıyoruz. Çocuklarımız sokakta topaç oynamak yerine internette oyun oynuyor. Alışverişimizi, bankacılık işlemlerimizi internetten yapıyoruz. Elbette internet bu tip işlerde bize zaman kazandırıyor. Ama sorun aynı zamanda bizi de kendine bağlı hale getirmesidir. Hayatımızın merkezine sosyal siteler, oyunlar oturdu. Sosyal ortamlarda bile teknoloji insan ilişkilerinin önüne geçiyor. Adetlerimizden, spor, sanat gibi etkinliklerden uzaklaşmamıza neden oluyor; aynı zamanda maruz kaldığımız manyetik dalgalar nedeniyle sağlık sorunlarına da yol açıyor. Çocuklarımızı bu etkilerden olabildiğince korumalıyız. İnternetle çok fazla vakit geçiren çocuklarda sabırsızlık, hoşgörüsüzlük ve empati yapamama sorunları ortaya çıkıyor. Sanal ilişkiler, aileleri yıkılışa kadar itiyor” dedi.

Şimdi bunları TKNLJ formatında masaya yatıralım, maddeler halinde inceleyelim:

  • Bugün internet diye bir şey olduğu için ansiklopedilere bakmak bizi teknoloji bağımlısı yapmaz
  • Bugün insanlar yine iletişim kuruyorlar. Ancak biz maymun olmadığımız için birbirimizin yüzüne yakından bakmak ya da dokunmak gibi ihtiyaçlarımız yok. Aslolan beyinden beyine iletişim olduğu için bunu internetten de yapsanız, köyün çeşmesinin başında da yapsanız iletişim iletişimdir.
  • Teknoloji ilişkilerin önüne geçmiyor. Teknolojiilişkilerin daha kuvvetli olmasını sağlıyor. Çünkü teknoloji sayesinde daha fazla birbirimizden haber alıp iletişimimizi güçlendiriyoruz. Zaman ve mesafelerin engellerini ortadan kaldırıp milyarlarca insan arasında tam bizim gibi düşünen doğru kişileri bulabiliyoruz
  • Teknoloji bizi hangi adetlerimizden uzaklaştırıyor anlamak mümkün değil.
  • İnternetin çocukları nasıl hoşgörüsüz yaptığını 40 milletten profesör bir araya gelse çözemez. Yani internete giren çocuklar afedersiniz Ermeni mi diyor mesela? Veya Yahudi dölü mü demeye başlıyor? Bunlara bakmak lazım.
  • Sanal ilişkiler aileleri nasıl yıkıyor? Yani mesela karısını garsoniyer tutarak aldatan adamın ailesi yıkılmıyor da internette ilişki yürütenlerin mi yıkılıyor?

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, bu tür safsataları ortadan kaldıracak en güzel adımları atmış aslında: MEB tarafından Eğitim Bilişim Ağı’nın (eba.gov.tr) kurulduğunu söyledi. Avcı, “Bu arama motoru çocuklara derslerle ilgili faydalı içerikler, yararlı oyun ve uygulamalar da sunuyor. İnternette güvenle girebileceği siteler öneriyor” dedi. İşte bu. Teknolojiden şikayet etmek yerine onu yararlı hale getirmek… Bu hareket takdiri hakeder.

Bu arada kongrenin konuşmacıları arasında Prof. Dr. Mark D. Griffiths, Gary Wilson, Dr. Kenneth Woog, Mary Sharpe, Dr. Michael Rich, Darryl Mead, Young Yim Doh, Prof. Dr. Kemal Sayar gibi alanında uzman birçok önemli isim de yer aldı. Ama Yeşilay servis ettiği basın bültenine onların değil, Emine Erdoğan’ın görüşlerini koydu.

Gönül isterdi ki Erdoğan, eşiyle birlikte aileler ve çocuklarımızı daha çok ve doğru teknolojileri kullanmaya çağırsın. Ondan soğutmasın…