TBMM İnternet sitesi nasıl olmalı

tbmmBu haftadan itibaren sizlere düzenli olarak her zaman elimizin altında bulunan internet siteleri konusunda fikirlerimi sunacağım. Bu sitelerin kullanılabilirliği ve olması gerekenler bizim temel konumuz…

Bu serinin ilk sitesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin internet sitesi tbmm.gov.tr

TBMM sitesinin en temel sorunu, zaten Ankara’yı bilen, meclisin içini dışını sağını solunu ezberlemiş olan insanlar için yapılmış olması. Oysa TBMM sitesi iktidarda neler olup bittiğini, oraya seçtiğimiz insanların neler yaptığını bize anlatacak en önemli kaynakları içeriyor.

Ben sitenin en çok son tutanaklar bölümünü kullanıyorum. Çünkü bu alanda mcliste yapılan ve son tartışmaların alevlendirdiği konuşmaları bulabiliyorum. Ama bu son tutanak. Daha önceki tutanakları aramaya çalıştığımız zaman karşımıza aslında cevaplandırmakta çok zorlanacağımız sorular çıkıyor.

Aynı şekilde mesela ülkemizde üstünde uğraştığımız konular hakkında çıkarılan kanunlar ve/veya tasarılar… Bunları site içinde bulabilmek gerçekten çok güç. Çünkü tasarılar diye baktığınızda aslında o onaylanmamış oluyor, tasarı olmuyor taslak oluyor vs… İşte gerçekten bizim bilmediğimiz bu dünya, bizim onu anlayabilmemiz için ihtiyacımız olan tüm gerçekleri bizden saklıyor.

Mesela bu internet sitesinde internet yazarak o konuda konuşulmuş olan her şeyi detaylarıyla bulabileceğiniz bir yapı yok. İlla onun tasarı mı taslak mı yoksa tutanak mı olduğunu bilmek zorundasınız. Bu bakış açısıyla TBMM sitesi bizim temel bilgilenme hakkımızı bizim elimizden alıyor.

Ne yapılmalı?

Öncelikle bizlere bilgilenme hakkı verilmeli. Mesela TBMM sitesinde meclite bulunan kurulların nasıl çalıştığını, işleyişini, iç tüzüğü bize anlatan kaynaklar olmalı. Özellikle hepimiz için çok önemli olan tutanakların daha vatandaş tarafından anlaşılabilir şekiled sunulması şart. Nasıl mı?

  1. Tutanaklar daha interaktif hale getirilmeli: Konuşma yapanların isimlerinin üstünde onlarla ilgili bilgi sayfasına yönlendirme olmalı. Onların CHP mi MHP mi yoksa iktidardan mı olduklarını bizim araştırma yapmadan görebilmemiz grekiyor.
  2. Tutanaklar TRT tarafından çekilen görüntülerle zenginleştirilmeli. Sonuçta TBMM ve TRT arasında bir telif kaygısının olabileceğini düşünmüyorum.
  3. Tutanakların bir yerlerinde o sırada saatin kaç olduğunun gösterilmesi lazım. Bunlar bizim olan biteni daha iyi anlamamızı sağlayabilir.

Bunun dışında meclitse olan biten kanun tasarı ve tekliflerin, sözlü yazılı soru önergelerinin meclisi bilmeden de araştırılabilmesinin sağlanması lazım. Mesela siz MHP’nin kaç soru önergesi verip kaçının rededdildiğini biliyor musunuz? Bilmek istemez misiniz? Ama bu bilgiye sadece birçok değişkeni bilip ona göre sitede arama yapabilenlere ayrılmış. Onlar da partilerin kaç önergesinin reddedildiğini biliyorlar zaten…

TBMM internet sitesi gazete bile okumasanız her gün, her sabah ve akşam gidip bir şeyler okumanız gereken bir yer. Eğer gerçek bir vatandaş olmak istiyorsanız meydanlardan önce bu internet sitesini elden geçirmeniz gerekiyor belki de…