Sosyal medyada akıllı olma dönemi

sosyal medya politikaÇok zor zamanlar yaşıyoruz. Çok çirkin dönemeçlerin yanıbaşındayız. Atacağımız birkaç yanlış adımla ülke, tarihi boyunca yaşamadığı kadar derin ayrılıklara sahne olabilir. Basına güvenemiyoruz. Politikacıların demeçlerine güvenemiyoruz. Toplumda yakından takip ettiğimiz kanaat önderlerine güvenemiyoruz.

Bilgilenmek şu an en önemli silahımız. Ama doğru bilgilenmek. Bunun için sosyal medya çok önemli araçlar sunuyor bize. Bunu çok doğru kullanmak gerekiyor. Sizlere TKNLJ formatında birkaç küçük önemli bilgi vereceğim. Bir gazeteci olarak, bir iletişimci olarak, bir sosyal vatandaş olarak, bu alanda danışmanlık veren bir akıl olarak…

  • Sosyal medya bir gazete ya da televizyon kadar güvenilir bir alan değildir. Basına da güvenmiyorsunuz biliyorum ama basının sosyal medyadan farklı bir tarafı vardır: Yazan bellidir, basıldığı veya yayımlandığı zaman haberler bellidir. İki üç kez elden geçirilip yayınlanır haberler. Sosyal medyayı bu anlamda basınla aynı kefeye koymayın. En tercih etmediğiniz gazete bile sosyal medyadan daha dikkatli haber yapar
  • Sosyal medyada okuduğunuz bir şeyi mutlaka önce akıl ardından fiziksel kontrolden geçirin. Mesela bir parti binasının yakıldığı mı söyleniyor? Hemen önce gazetelerden bunun ikinci kontrolünü yapın. Ardından Google’a gidin. Son bir saat son 24 saat gibi arama daraltmaları yapın. Eğer oralarda bir şey yoksa tepki vermeden önce birkaç dakika, bir saat bekleyin. Sonra hareket edin, paylaşımlara başlayın.
  • Sosyal medya ismiyle müsemma sosyal bir ortamdır. Burada vereceğiniz mesajları sokakta, takside veya bir restoranda veremeyeceğiniz mesajlardan seçmeyin. Etrafınızda insanları görmüyor olmanız, onların orada olmadığını göstermez. Siz dolaylı yollardan tarihe not düşüyorsunuz. Tarihe o günün veya o anın faşisti olarak geçmeyi ister misiniz? Oturma odanızda komşularınızla konuştuğunuzu varsayın. Alt limitiniz bu olsun.
  • Bekleyin. Yutkunun. Kendi gözünüzle görmediğiniz şeyin üstüne atlamayın. Kulaktan kulağa oynadığınız günleri hatırlayın. En başta söylenen şeyin araya on kişi aldığınızda ne kadar değişebileceğini tekrar hatırlayın. Doğruların değişmiş olabilme ihtimalini gözden kaçırmayın.
  • Gördüğünüz şey resim kadar somut olsa bile inanmayın. Resimler taklit edilebilir. Resimlerin üstünde oynanabilir. Bunun farkına varmanız çoğu zaman imkansızdır. Bugün seyrettiğiniz filmleri düşünün: Sokakta uçan Transformelar, kamyonu tek eliyle tutup kaldıran süper kahramanlar, uzayda fink atan canavarları bize inandırıcı hale getiren teknolojileri yapan insanlar size her tür resmi yutturabilirler.
  • Gördüğünüz bir şey üzerine kesin karara varmadan önce size inandırıcı gelen şeylerin bir takım iletişim profesyoneli provokatörler tarafından yapılma ihtimalini gözden kaçırmayın. Önce paylaşan olmak sizi daha iyi bir insan yapmaz. Ama yanlış bilgi paylaşan olmak sizi tarihte çok kötü bir konuma getirebilir.
  • Diyelim ki yanıldınız… Bir hata yaptınız… Yanlış bir bilgi paylaştınız. Yanlış yaptığınızı söylemekten çekinmeyin. Yazdığınız şeyi silerseniz yanlış yönlendirdiğiniz insanların kafasındaki yanlışlar devam edecektir ve bunun da sorumluluğu size ait olacaktır. Oysa yaptığınız yanlışı, biri tarafından yönlendirilmişliğinizi paylaşırsanız o insanlar da kendilerini düzeltecektir. Pozitif bir düşünce zinciri başlatmak da sizin elinizde

Çok zorlu günler geçiriyoruz. Lütfen şu birkaç maddeyi dikkatlerinizden kaçırmayın. Sosyal medya daha akıllı insanların yeri olmalı, daha çok bağıranların değil…