Sosyal medya seçimlere gümbür gümbür hazırlanıyor

A.B.D.’de 2012’deki seçimlerde sosyal medya şirketleri yerlerini sağlamlaştıracak, tartışmaların yürütüldüğü ve adayların seçmenler ile iletişim kurduğu platformlar oluşturulacak. Bu konuda en önemli yere Facebook ve Google sahip olması beklenirken Twitter’ın katkısı yadsınamaz.

Facebook oldukça politik bir tutum sergileme duruşuna sahip. Kurucu Mark Zuckerberg’den sonra ikinci adam pozisyonundaki, son derece iyi bir konuşmacı, Facebook Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Sheryl Sandberg’den örnek verecek olursak Bill Clinton’ın başkanlık dönemindeki Hazine Sekreteri’ne bağlı çalışan bir politikacıydı.
Facebook’un bünyesine yakın zamanda katılmış olan Joel Kaplan ise oğul Bush’un yerel politikalardaki danışmanlarından biriydi. Yani Facebook zaten başında politika kökenli adamların bulunduğu, bu işe baş koymuş ve önemli yatırımlar yapan bir mecra.
Şirket, bu yılın ilk yarısında 21 adet lobiciye patent, hukuki düzenlemeler ve kişiye özel gibi konulara ilişkin aldığı destek için yaklaşık 550 bin dolar para harcadı bile. 2010’da yüm yıl boyunca harcanan 350 bin dolardan daha fazlasına yılın yarısında ulaşılmış durumda. Sene sonundaki harcama rakamlarını sabırsızca bekliyoruz.
Facebook ayrıca, başkanlık yarışındaki başarısını Nisan ayında Zuckerberg’in Obama ile yaptığı görüşme sonrası zirveye taşımış durumda.
Google’a baktığımızda ise bu sene içerisinde 3,5 milyon dolar gibi bir harcamaya ulaştığı belirtildi. Geçen sene boyunca harcanan mebla ise 345 bin dolar civarındaydı. Ama hem Facebook’ta hem de Google’da bu yılda katlanarak giden harcamaların bu denli artması, seçim zamanının yaklaştığı düşünülürse oldukça normal.
Google ise daha apolitik, partizan olmayan bir imaj çizme çabasında. Ürünlerinin politik olmadığını yalnızca seçmenleri bilgiye eriştiren nitelikte olduğunun altını çizdi. Buna karşılık, Google’un sahibi olduğu YouTube’da ise seçim için ayrı bir bölüm bulunacak. Adayların videolarının olduğu, seçim kampanyalarının canlı yayınları gibi paylaşımlara bu özel bölümde önümüzdeki seçimlerde daha çok yer verilecek.
2008 seçimlerinde Obama’nın başarısındaki katkısı ile rüştünü ispatlayan Twitter ise bu seçimlerin de olmazsa olmaz mecrası niteliğinde. Ancak Twitter da herhangi bir lobi oluşturma niyetinde değil, ancak paralı siyaset reklamcılığına oldukça sıcak bakıyor. Yani ne Google ne Twitter, bir Facebook değil; hiçbiri seçim işine maddi manevi yatırım yapmıyor.Twitter da Federal İletişim Komisyonu Başkan danışmanı Julius Genachowski’yi bünyesine katarak adımlarını seçim döneminde yere daha sağlam basmak istediğini gösterdi.
Minesota Üniversitesi’nden gelen yoruma göre ise artık pek çok insan dijital mecralarda oldukça fazla yer alıyor. Dolayısıyla seçim propagandalarının buralara kayması kaçınılmaz olarak görülüyor.
Bu şirketler için en önemli olan unsurun kültürel anlamlılık olduğunun altını çizen dijital iletişim uzmanlar ise bu konunun gelecek yılın en çok tartışılacak konusu olduğunu belirtti.