Samsung S7 ile ilk tanışma

tansu yegenBugün Samsung Galaxy S7 serisiyle tanıştım. Benden daha önce Barselona’da GSMA toplantısında bu ürünü inceleyen gazeteciler olmuştu. Ben bunu hem Türkiye’de konuyla en çok ilgili insanların anlatımı ve kendi ellerimde tutarak deneyen ilk şanslı ekipten oldum. Sizlerle cihazın özellikleri ve ilk deneyimleri paylaşmak istiyorum.

Telefon Galaxy S7 ve S7 edge isimli iki modeliyle piyasaya çıkıyor. S7 5.1 inç, S7 edge ise 5.5 inç boyutlarında. Tavsiye edilen fiyatları 2.800 ve 3.300 TL. Şimdiye kadar satılan Samsung modellerine kıyasla daha pahalılar. Bir diğer telefon şirketinden arkadaşımla konuşurken çok doğru bir şey söyledi: Kalitenin bir fiyatı var. İnsanların bunu görmeye başlamış olması güzel…

iPhone ağırlıklı cep telefonu kullanan ve bu konuda neredeyse fanatik olan bir kullanıcı olarak telefonu çok beğendiğimi, her özelliğini ayrı ayrı beğendiğimi söylemeliyim. Size beğendiğim özellikleri beğendiğim şekliyle TKNLJ formatında anlatmak istiyorum:

  • Öncelikle cihazın üstünde cat 9 denilen kategori 9 ağ bağlantı sistemi var. 4G geldiğinde birkaç frekansı bir araya getirebilme özelliği sayesinde en hızlı mobil bağlantı deneyimi sağlayacak. Cihaz 450 megabite kadar mobil bağlantı destekliyor. Türkiye’de 375 megabit teorik hıza ulaşabilecek tek firma Turkcell olacağı söylendi ya… Bu telefon yüksek hıza ulaşmak isteyenlerin en önemli aleti olacak. Avea ve Vodafone kullananlar için geçen sene çıkan telefonlar da olur anlamına geliyor bu. Hele 1 Nisan gelsin göreceğiz neler olup bittiğini. Şu anda şirketlerin söylediği iddia ettiği kadarını biliyoruz.
  • Cihaz hotspot olarak da kullanılıyor tahmin edebileceğiniz gibi. Söylenene göre bu tek bir cihaza 10 alet kablosuz olarak bağlanabiliyor. Şöyle düşünün bir şirketiniz var ve bunun karasal bağlantısı uçtu. Ne yaparsınız? Yedek hatta geçersiniz. Bence bu telefon yedek hat olabilir. 375 megabitle bağlı bu alet üstüne basarak söylüyorum teorik olarak 350 megabite kadar interneti dağıtabiliyor çevre cihazlara. Bir şirketi 350 megabit internetle yönetemezseniz zaten o şirket nedir ki? Bence kurumsal dünya için mükemmel bir çözüm olabilir. Ama bunun testi için de 1 Nisan’ı bekleyeceğiz.
  • Samsung hızlı şarj özelliğini daha önce duyurmuştu. Bu modelde bu özelliği bir tık yukarı taşımışlar: S7 ile artık kablosuz hızlı şarj da mevcut. Zaten Tansu Yeğen’in de dile getirdiği gibi hızlı şarj etmiyorsa kablosuz şarj neye yarar?
  • Cihazın kamerası çok feci. İnanılmaz bir diyafram açıklığı getirmişler kameraya: F1.7 ile cihaz çok az ışık olan yerde bile inanılmaz fotoğraflar çekiyor. Bununla da kalmıyor, inanılmaz hızlı odaklıyor. Mesela düşük bir ışıkta fotoğraf çekiyorsunuz, o sırada telefonun önüne bir başka nesne getiriyorsunuz. Eski telefon kameraları bir süre düşündükten sonra buna odaklama kararı alırken bu telefon, sanki profesyonel bir yeni kuşak SLR gibi hızla odaklamasını gerçekleştiriyor. Bu fotoğraflar hep güneş altında çekilmiyor değil mi? Bizzat çok düşük ışıklarda denedim gerçekten de hız ve o ışıkta bile netliği şaşırtıcı… Bir minik hoşluk yapmışlar, diyelim ki ön kamerayla selfie çekeceksiniz. Flaş olarak ekranın ışığını kullanıyor.
  • Cihazın tasarımına bayıldım. Uzaktan bakınca telefonların hepsi aynı gibi gözükse de elde tutunca verdiği his bambaşka. Özellikle edge telefona adını veren kenarları cihaza ayrı bir şıklık katıyor. Söylenen o ki telefon öyle kolay kolay çizilecek bozulacak bir maddeden yapılmamış. Gerçekten de kılıf gerektirmeyecek kadar sağlam görünüyor. BU arada su da geçirmiyor ama öyle havuza beraber dalıp dipten fotoğraf çekecek kadar değil. Hani yağmurda telefonu çıkarıp konuşmanızda sorun yok gibi…
  • Always on… Telefon kapalıyken bazı bildirimlerin telefonda açık olarak görülmesi özelliği. Görünsün diye bir tuşa basmadığınız bilgiler. Pilden neredeyse hiç harcamıyor. Üstelik kişiselleştirilebiliyor. Frklı uygulamalar yükleyebiliyorsunuz buna. Kesinlikle işe yarar… Çok önemli bir şey söylediler toplantıda: Ben de dahil telefonu olan insanların çok büyük bir bölümü artık saat taşımıyor. Biriyle konuşurken saatin kaç olduğunu görebilmek için zırt pırt telefona dokunup saati görmeye çalışıyorsunuz. Karşıdakine de ayıp oluyor tuhaf da oluyor.
  • Telefonların pil kapasitesi 3600 mAh’a kadar vardı. Bu çok büyük bir kapasite. Ama bunun dışında daha iyi işlemci, daha iyi bir frafik motoru ve yazılımla doğru zamanda doğru şekilde görüntü kalitesini kısmak gibi becerilerle pil kullanım süresi inanılmaz derecede uzatılmış. Bence pil konusunda artık iyi bir yerdeyiz…