Sabit iletişim engelleniyor

internetTürkiye’de numara taşınabilirliği, rekabetin artması ve serbestleşmenin sağlanabilmesi için en önemli konulardan biri. Numara taşınabilirliği o kadar önemliydi ki bundan 8 sene önce yapılması planlanan 3G ihalesi, sırf numara taşınma olayı oturtulamadığı için hayata geçirildiği halde iptal edildi.


Numara taşınabilirliğinin ardından mobil dünyada çok ciddi bir toparlanma oldu ve bir senelik çalışmanın ardından rekabet çok önemli bir yere geldi. Devletin ve ilgili kurum BTK’nın bu konuda verdiği emekler ve konunun tüm vatandaşlar tarafından benimsenmesi için attığı adımlar tüm dünyadaki numara taşınması vakalarına örnek olacak nitelikte.
Mobil numara taşınabilirliğinin hemen arkasından sabit telefonlarda da aynı aksiyonların alınması için adımlar atıldı. Ne var ki mobilde Türk Telekom’un işine yarayan numara taşınabilirliği sabitte bir şekilde neredeyse hiç hayata geçirilemedi. Mobilde 93 milyona yakın gerçekleşen numara taşınabilirliği sabitte 200 bine dahi ulaşamadı.
Özellikle alternatif şirketlerle yaptığımız görüşmelerde sabit numara taşınabilirliğinin önüne engeller çekildiğini, mobilde numara taşınmadığı zaman birbiri ardına uyarılar gönderen BTK’nın sabitte aynı özeni gösteremediğini dile getiriyorlar.

İnternet de tehlikede
Şirketler Türk Telekom’un rekabet için elinden gelen desteği vermediğini üstüne basarak dile getiriyorlar. Şu anda evlere internet hizmeti götürmek için hemen tüm şirketlerin, fiber olmayan yerlerde, ADSL vermesi gerekiyor. ADSL altyapısı da Türk Telekom tarafından sağlanabiliyor.
Rekabet Kurumu, Türkiye’de rekabetin sağlanabilmesi için Türk Telekom’dan şirketlerin istediği hat çekimlerini yapmasını istedi. Ancak bu hizmeti alması ve müşteriye ulaştırması gereken alternatif operatörler, işin yokuşa sürüldüğünü dile getirmeye başladı. Hat istedikleri yerlerden port yok gibi söylemlerle hizmet alamadığını dile getiren operatörler, kendilerine verilmeyen bölgelerde Türk Telekom’un kerdi müşterilerine bu hizmeti verebildiğini görerek şikayete başladılar.

Bu da aslında Türkiye’de bir kurumun hem toptan hem de perakende hizmeti verdiğinde bunu aksattığının en önemli göstergelerinden biri. Bu hafta gazetelere yansıyan haberlere göre Türk Telekom’a rekabet konusunda dava açılıyor. Açılan bu dava konusunda yürütülen soruşturmalarda şirketin CEO’su Rami Aslan’ın rekabetin engellendiği iddia edilen noktalar hakkında görüş bildirdiği dile getirildi.

İnternetin gelişmesi için şart
Türkiye’de internetin gelişmesi için aynı mobil dünyada olduğu gibi rekabetin tam ve tüm yönleriyle sağlanabilmesi gerekiyor. Mevcut durumda olduğu gibi altyapının tek bir şirketin kontrolünde olması ve diğer şirketlerin yatırımlarının önüne set çekilmesi durumumda kaybeden Türkiye oluyor.

Halka interneti götürmek için çalışan her kurumun bırakın kablo çekilmesinin engellenmesi ve hakettikleri hizmeti verememesi, aksine desteklenmesi gerekiyor. Çünkü şu anda Türkiye’de geniş bant internet tüm dünyada yarıştığımız ülkeler arasında çok düşük bir noktada. Özellikle metropollerin dışında bulunan bölgeler için rekabet daha çok desteklenmeli. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da geçtiğimiz ay sıkça dile getirdiği gibi rekabeti engelleyen kurumların bundan ivedilikle vazgeçmesi gerekiyor.