Noterler önce posta dağıttı şimdi imza dağıtıyor

TNB eimza Cenk Ozcan2[1]Kayıtlı Elektronik Posta konusunda BTK tarafından lisans alan Türkiye Noterler Birliği Vakfı, Ocak 2012 tarihinde faaliyete geçirdiği TNB KEP şirketinden sonra şimdi de e-imza şirketi kurdu. TNB e-imza ismiyle faaliyete geçen şirket, sanal ortamda karşılaşılan güvenlik sorunlarının aşılmasını amaçlıyor. Günümüzde e-imza, Araç Sürücü Bilgi Sistemi’nden, Ulusal Yargı Ağı Projesi’ne, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’nden e-devlet uygulamalarına kadar birçok farklı alanda kullanılıyor ve elektronik ortamda paylaşılan belgelere hukuki geçerlilik kazandırıyor. Yapılan araştırmalara göre e-imza en çok kamu projelerinde kullanılıyor ve sunduğu zaman tasarrufu nedeniyle genel müdür düzeyindeki yöneticilerin verimliliğine katkı sağlıyor.

Elektronik imza, gerçek hayatta olduğu gibi elektronik ortamda da kimlik sahibi olmayı sağlıyor ve söz konusu kimliğe bağlı olarak çeşitli elektronik işlemlerin yapılmasını mümkün kılıyor. Kimlik doğrulama, veri bütünlüğünü koruma ve inkar edilemezlik gibi özellikler ile sanal ortamda güveniliği artıran e-imza, bugün e-devlet uygulamalarından, Araç Sürücü Bilgi Sistemi’ne, Ulusal Yargı Ağı Projesi’nden Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’ne kadar pek çok alanda kullanılıyor ve elektronik ortamda paylaşılan belgelere hukuki geçerlilik kazandırıyor. BTK’nın yayınlamış olduğu 2013 yılı 2.çeyrek pazar verilerine göre Haziran sonu itibarıyla e-imza sayısında %11,9’luk bir artış gerçeklemiştir. Bu artışın kaynağının son dönemde yeni başlatılan veya yaygınlaştırılan uygulamaların e-imza kullanımını zorunlu hale getirmesi olduğunu söyleyen TNB e-imza şirketi Genel Müdürü Cenk Özcan “Yapılan araştırma sonuçlarına göre iş dünyasında ortalama 3 iş günü süren imza süreçlerinin e-imza ile 1 saate kadar indiği ortaya çıkmıştır” dedi.

Önemli bilgi ve belgelerin korunmasında ve anlaşmazlık hallerinde üçüncü taraf olarak güven kurumu haline gelen noterlerin bilgi ve deneyiminden yararlandıklarına vurgu yapan TNB e-imza Genel Müdürü Özcan “TNB E-İmza olarak elektronik imza hizmetinin yanı sıra katma değerli hizmetler de sunuyoruz. Tamamlayıcı ürünler olan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) ve elektronik imzayı müşterilerimize özel paket seçenekleriyle hızlı ve güvenli şekilde ulaştırmaktayız. Türkiye Noterler Birliği Vakfı şirketi olarak yaptığımız yatırımlara devam ederek reel ortamdaki bilgi birikimimizi sanal ortama taşımaya devam edeceğiz.” dedi.

Ticaret ve Sanayi Odaları’ndan mali müşavirlere kadar geniş bir çerçevede hizmet ürettiklerine ve her fırsatta konuyla ilgili eğitimler verdiklerine dikkat çeken Özcan, “Güvenli elektronik imza ile imzalanarak gönderilen belgeler, hukuki olarak el ürünü imza, “ıslak imza” ile imzalanmış belge ile aynı niteliktedir. E-imza ile iş ve özel yaşam yeni bir dönüşüm yaşamaktadır ve yaşayacaktır. KEP, Mersis, UYAP, E-Fatura gibi çeşitli uygulamalarla bu işlemler hızlandırılmıştır.” dedi.

  • 2012 yılında 2. çeyreğinde Türkiye genelinde e-imza sahiplik oranı 402.563 adet iken bu rakam %11.9’luk bir artışla 2013 yılının 2. çeyreğinde 657.036 adet oldu.
  • e-imza ile 3 iş günü yerine 1 saatte işlem yapılıyor
  • Yapılan araştırma sonuçlarına göre iş dünyasında ortalama 3 iş günü süren imza süreçlerinin e-imza ile 1 saate kadar indiği ortaya çıktı.
  • Dikkat çeken bir başka sonuç ise; e-imza kullanıcılarının bir hafta içerisinde en çok MERSİS, EKAP, UYAP gibi kamu projelerinde (%53) işlem yapması oldu.
  • Turkiye.gov.tr üzerinden e-imza ile gerçekleştirilen e-Devlet uygulamaları %49 ile ikinci sıraya yerleşti.
  • Bankacılık işlemleri ise %14 ile bu alanda üçüncü sırada yer alıyor.
  • Şirketlerde imzasına en çok ihtiyaç duyulan genel müdürler ve üst yöneticiler, ofis dışında olsalar dahi e-imza sayesinde iş süreçlerinde devamlılığı sağlıyorlar.
  • Bu noktada e-imza; bankacılık (%14) işlemleri ve farklı firmalar ile yapılan anlaşma ve sözleşmelerde (%10) ön plana çıkıyor. Hesap mutabakatları (%7) bu noktada üçüncü sırada yer alıyor.
  • %48’lik bir oran ile en çok genel müdürlerin imzasına ihtiyaç duyulurken, %32 ile bölüm müdürleri ikinci sırada yer alıyor. Araştırma sonuçlarında e-imzanın sağladığı zaman, maliyet ve çevrecilik avantajlarının yanında genel müdürler başta olmak üzere üst düzey yöneticilere sunduğu kolaylık ön plana çıkıyor.