Microsoft, Facebook ve bir çoğu Erdoğan’ı “internetin kötüsü” seçti

erdoganDünya üstündeki servis sağlayıcıların hep bir araya gelerek kurdukları ISPA, Internet Service Providers Association, internet servis sağlayıcıları birliği, her yıl verdiği ödüllerin arasına bu yıl Türkiye ve başbakan Erdoğan’ı da koydu. ISPA, Erdoğan’ı Internet Villain, yani internetin kötü adamı seçti.

Bu yıl on beşincisi verilen Internet Hero ve Internet Villain alanında verilen ödüllerin kahraman kısmını Julian Huppert alırken kötü kısmı Recep Tayyip Erdoğan’a verilmiş. Birlikten yapılan açıklamada Erdoğan’ın seçilmesinin sebebi olarak sosyal medyayı topluma bir tehdit olarak göstermesi sansürcülüğü ve kullanıcıları online olarak takip ederek engellemesi olduğu dile getirildi.

Ödülü layık gören dernek üyelerinin arasından tanıdıklarımızı saymak gerekirse: American Online, AT&T, eBAY, Facebook, Fujitsu, Google, Microsoft, Verizon, Virgin Media, Vodafone, Yahoo…

Haber kısmını bir kenara bıraktıktan sonra işin yorum kısmına gelelim:

Bu, çok da ses getiren bir ödül değil. Bu birlik, dünyanın önde gelen kurumlarından biri de değil. Özellikle de bir kişinin internet üstünde kahraman ya da kötü olabileceğini ölçebilecek yeterliliğe sahip değiller. Muhtemelen fikir belirtebilirler. Ama hepsi o.

Başbakan için söyledikleri şeyler evrensel doğrular olmayabilir. Ama başbakan sosyal medyayı topluma hedef gösterdi mi? Göstermedi demek çok zor. Sansür konusu bugünün konusu değil. Filtrede kaç sitenin bulunduğunu öğrendiğimiz zaman muhtemelen daha farklı kelimelerle konuşabileceğiz. Engelleme var mı? Bir tek biz, dünya üstünde tek bir kavramla hem sansür hem de engellemeyi özetleyebiliriz: İnternet filtresi…

İşin kötü tarafı diğer sorunsala geçince başlıyor: E bu Google, Microsoft, Vodafone ve Facebook hep Türkiye’de iş yapmak istiyor. İyimser bir bakış açısıyla onlar zaten İngiltere ayakları dünya böyle düşünmüyor denebilir. Orta iyimser bir bakış açısıyla onlar aslında öyle olmasın diye o vermiş ama evde zor tutulan yüzde 51 diğer firmalar başbakanı seçmiş denebilir. Veya hepimizin zekasına hakaret edilip böyle bir şey yok denebilir.

Her ne olursa olsun, başbakana düşman da olsanız candaş da olsanız ülkenin dünyaya sunulması anlamında hoş bir şey değil. Başbakanın bu imajın değiştirilmesi için elinden geleni yaptığını söylemek de zor.

Bu, beni utandıran, kötü bir haber aslında.