M2M’siz elektrik sayacını okumaya 180 milyon verdik

m2mEnerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Meclis Genel Kurulu’nda kendine yöneltilen sorulara itiraf gibi cevaplar vermiş. Elektrik sayaçlarının okunması konusunda soruları cevaplayan Yıldız, bir sene boyunca 34 milyon 135 bin abonenin elektrik sayacının okunması için 180 milyon TL harcandığını dile getirdi.

Bildiğiniz gibi medeni ülkelerde bu sayaç okuma işlemleri insanları aradan çıkararak M2M, yani Machine to Machine sistemleriyle yapılıyor. Yani birisinin 34 milyonun üstündeki haneleri teker teker gezmesi yerine makineler sisteme bağlanarak o an itibarıyla ne kadalık borç olduğunu anında iletiyor. Bu anlamda işin içine cihaz ve bağlantı parası dışında hiçbir ekstra faktör girmiyor.

Peki ne kadara maloluyor bu sistem? Orası muamma… Eğer 1 adet cihaz alacak olursanız elektrik sayacının fiyatı 20 dolara kadar çıkıyor. Ama toplu alımlarda bakıldığında sertifikalı Çin ürünlerinin fiyatları 5 doların altına düşüyor. Bağlantı ücretleri göz önünde bulundurulduğunda eğer 10 bin adet civarı alınırsa 50 megabaytla birlikte 2.5 TL’ye geliyor. Ki böylesi bir sistem okuma için 50 megabayt “yıllarca” yetebilir…

Eğer milyonlu rakamlarla alınma kararı çıkarsa devlet bunun parasını zaten çıkardığı evlerden 5 yıla kalmadan çıkarır, sonrasında da herkese daha ucuz bir biçimde elektrik vermeye başlar. Üstelik bu tarzda sayaçlarla devletimiz kimin ne kadar ve hangi hacimlerle elektrik kullandığını görür ve altyapısını ona göre kurardı…

Bütün bunları bakan mutlaka düşünmüştür. Bakanlığın sitesinin arka bölümlerinde Turkcell, Vodafone ve Avea’nın bu konuda yaptığı sunumları bulmak mümkün.

O zaman ne bekliyoruz? Neden her sene milyonlarca lira zarara giriyoruz? İşte bunu bilmemiz imkansız. Bunun cevabı için bir başka Meclis Genel Kurulu’nu ve orada bu sorunun sorulmasını akıl etmelerini bekleyeceğiz…