Kota ve Upload sorunu çözüme yakın

TTnet geniş bir gazeteci kadrosuyla Istanbul dışında buluşarak hangi noktada olduğunu anlatan bir toplantı yaptı. Yeni bir ürün ya da hizmet lansmanının olmadığı toplantıda genel müdür Tahsin Yılmaz olanca açıklığıyla tüm sorulara cevap verdi. Toplantıyı iki ayrı düzlemde incelemek mümkün: Bunlardan biri TTnet’in vermek istediği mesajlar, diğeri ise halkın merak ettiği ve gazetecilerin sordukları…

Öncelikle TTnet’in vermek için hazırladığı mesajlara bakalım: Tivibu bilindiği gibi Türkiye’nin ilk IPTV organizasyonlarından biri. Başta sadece bilgisayardan mevcut yayınları izleme için kullanılan ancak gelecek vaadeden Tivibu sonra evlere özel bir cihazla birlikte girdi. O geldiğinde evlerde Digiturk ve Kablonet gibi önemli rakipler vardı. 16 ayda birkaç ilden ibaret organizasyon 81 ile yayıldı ve 100 bin kişiye ulaştı. Baktığınızda şu anda 100 bin rakamının yüzde 65’i 3 büyük ilde toplanmış durumda ki istanbul zaten yüzde 37’yi kapsıyor.

İkinci önemli başlık elbette TTnet’in ana işi olan internet: TTnet 6 yılda 6 milyon ADSL kullanıcısına kavuştu. Dünyanın en büyük 10 internet şirketinden biri oldu. Türkiye’deki internet kullanıcı sayısı 16 milyona ulaştı. Buraya 2003 yılındaki 18 bin aboneden gelindiğini düşünecek olursak 897 katlık artış gerçekten çok önemli. Şu anda internetle ilgili gündemin en önemli konularının başında fiber internet geliyor. 81 ilde başlatılan fiber hizmeti şu anda ileri adımlar atıyor. Hizmet henüz çok yeni olduğu için rakam verilmedi.

Gelelim gazetecilerin sorularına…

Biz gazetecilerin soruları toplantıda oldukça yönlendirici oldu: Öncelikle herkesin merak ettiği kota ve upload hızı konusuna girelim. Bilindiği gibi şu anda ayda 100 liranın üstünde vererek fiber de kullanıyor olsanız veri gönderme hızınız 2 megabiti geçemiyor. ADSL’de ise bu rakam 1’in altında.  Kotaya baktığımızda ise iyi internet kullanıcıları için kotaların yeterli olduğunu söylemek gü. Zira şu anda ortalama internet kullanımları ADSL’de dahi 25 gigabayta çıkmış durumda.

Bunu Tahsin Yılmaz’a ilettiğimizde gerek sözleri gerekse vücut dilindan bundan son derece rahatsız olduğunu anlamamak mümkün değildi. Upload ve kota konusunda Tahsin Yılmaz da en az bizim gibi düşünüyordu ki bunu da dile getirdi. Bu limitlerin farklılaşmasını istiyor. Ama o da diğer servis sağlayıcılar gibi bir “yeniden satıcı”… Elde, ona verilen limitasyonlar dahilinde satışlarını yapıyor. Bu limitler de Türk Telekom’un BTK ile karşılıklı yaptığı pazarlıklar sonucunda ortaya çıkıyor. Eğer kotalar artırılacaksa bunun için BTK ve Türk Telekom’un yeni tarife modelleri üstünde çalışıyor olması gerekiyor. Ki Tahsin Yılmaz tüm konuşmasındaki en net mesajı bu konuda verdi: “Kesinlikle çözeceğiz.”

Şu anda Superonline’ın çalışmaları da dahil olmak üzere Türkiye’de 2 milyon eve fiber internet götürme yeteneği var. Tahsin Yılmaz bu rakamın yıl sonunda 4 milyona çıkacağını belirtti. Ama bu noktada belki de bizim gündemde atladığımız ilginç bir bilgiyi bizimle paylaştı Yılmaz: “Türk Telekom tüm Türkiye’de bakırı ortadan kaldırıp yerine fiberi getirecek.’

Bu çok tartışmaya açık bir söylem. Arkasında ciddi regülatif yükler taşıyor. Çünkü bilindiği gibi TT bakır konusuyla fiber birbirinden regülatif olarak çok farklı: Bilindiği gibi Türk Telekom geçtiğimiz yıl bir açıklama yapmış ve  fibere erişim hizmetlerinin (eve/binaya kadar fiber) pazar analizi sürecine beş yıl boyunca veya fiber internet abonelerinin sabit geniş bant aboneleri içindeki oranı yüzde 25’e ulaşana kadar dahil edilmemesine karar verildiğini açıklamıştı. Bu ne demek? Fiberi geliştirmek için rekabet için şu şekilde bu fiyata sat gibi bazı polemiklere Türk Telekom sokulmayacak. Ama bildiğiniz gibi ADSL konusunda yeni yapılan her tarife ve kendi sattıkları için TT hesap veriyor. Eğer bakırın tamamını kaldırırsanız ve fiber bırakırsanız ne olur?

Bu gelecek günlerin önemli bir tartışma konusu!