Korsan yazılım ne kazandırıyor ne kaybettiriyor polemiği

PrintBSA | The Software Alliance ve işletme alanında dünyanın önde gelen yüksek öğrenim kurumlarından INSEAD tarafından yapılan son araştırmada, lisanslı yazılımların Türkiye ekonomisine büyük katkıda bulunduğu tespit edildi. Lisanslı yazılımlar korsan yazılımlarla karşılaştırıldığında Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYİH) iki kat daha fazla katkı yapıyor.

Lisanslı yazılımlarda yüzde 1’lik artış GSYİH’ye 464 milyon dolarlık katkı sağlıyor. Korsan yazılımlar için aynı düzeydeki artışın ekonomiye getirisi ise yarı yarıya azalarak 232 milyon dolarla sınırlı kalıyor. Bu da lisanslı yazılımların korsan yazılımlara göre Türkiye’de 232 milyon dolar daha fazla katma değer ürettiği anlamına geliyor.

Lisanslı Yazılımların Ekonomik Etkisi Araştırması için 95 ülkeden elde edilen veriler, lisanslı yazılımların yurtiçi ekonomisine önemli katkılarının bulunduğunu gösterdi. Araştırma sonuçları lisanslı yazılım kullanımındaki artışın GSYİH’ye net kazançlar sağladığını da ortaya koydu. Lisanslı yazılımlar korsan yazılımlarla karşılaştırıldığında ekonomiyi büyük oranda canlandırıyor ve teşvik ediyor.

Bunlar ajansı kanalıyla bizimle irtibata geçilerek gönderilmiş bir uluslararası araştırmanın sonuçları. Şimdi gelelim işin polemik kısmına:

Öncelikle şirketlerin söylediğinin doğru olduğunu, korsan yazılımların hayatımızı sömürdüğünü, teröre destek olduğunu, ekonomiye zarar verdiğini kabul edelim. Peki lisanssız yazılımların yayılmasının suçunu salt kullananda mı arayacağız? Ben şimdi hemen burada suçu birkaç parçaya bölebilirim:

  • Şirketlerin her yazılımını bulmak imkansız. Bazen yazılımların paralısını bulmak korsanını bulmaktan daha zor, hatta imkansız. Hayır dünyada böyle bir şey asla yoktur diyecek bir BSA bulabilir misiniz bana?
  • Gözünüzü karartın ve henüz kapatılmamış korsan yazılım paylaştıran sitelerde dolaşın: En çok dağıtılan korsanları bulmak küçük bir çabayla çok kolay. En çok paylaşılan yazılımlar genellikle en pahalı işletim sistemleri. Bakın bütün işletim sistemleri demiyorum, en pahalı işletim sistemleri diyorum. Demek ki küçük fiyat ayarlamalarıyla bize bu kadar zarar veren korsan yazılımlardan kurtulmamamızın temelinde şirketlerin kötü fiyat politikaları da var.
  • En çok paylaşılan korsan yazılımlar, örneğin işletim sistemlerinin satışı 100 dolar ile 350 dolar arasında değişiyor. “Sana ne kardeşim mal benim değil mi istediğim fiyata satarım” diyenler çıkacaktır karşımıza. Veya bunun ederi bu kadar bunun arkasında o kadar çok emek var ki diyenler de olacaktır. Bu noktada boynumuzun kıldan ince olmasını bekleyenler: Bu 350 dolarlık işletim sistemini bilgisayarların içine 5 dolardan koyuyorsunuz ya… Eee? Zararına mı satıyorsunuz? Zararına satmıyorsanız o zaman 70 kat fahiş karla mı satıyorsunuz? Bunun bir cevabı olmalı.
  • Apple ile Microsoft ürünleri işletim sistemleri arasındaki fiyat farkı inanılmaz. Ama ne oluyor biliyor musunuz? Aynı farkı internette korsan yazılım paylaşımında görüyorsunuz apaçık: Yani fiyat farkı ne kadar çoksa korsanlık da o kadar artıyor. İki işletim sistemi arasında Microsoft lehine çok ciddi bir kalite farkı var diyebilen çıkacak mı aramızdan? Olabilir ama çok zorlamamak lazım.
  • Lisanslı yazılımla lisanssız yazıım arasındaki GSYİH farkının nasıl hesaplandığını inanın anlayamadım. Korsan yazılım kullananlar “bakın biz korsan kullanıyoruz, elde ettiğimiz veriler ve ödediğimiz vergi bu” mu demişler? Çok sert.

Buna çok katılan olmasa da fikri mülkiyetin bir hak olduğuna inanırım. Ama korsan yazılım beyaz kadın ticaretine kadar uzanan zararlar veriyor dedikten sonra yukarıda sorduğumuz sorulara cevap veremezseniz, fahiş fiyat politikasını sürdürürseniz o zaman o beyaz kadın ticaretinden de sizleri sorumlu tutarım…