Kaset ile ilgili yeni kuşağın bilemeyeceği her şey

  1. Kaset nereden geliyor: Kaset kelimesi Fransızca’dan İngilizce’ye geçmiş nadir kelimelerden biri olan Cassette kelimesinden geliyor. Küçük sandık anlamına geliyor bu kelime. İngilizce’ye geçerken bu kelimenin bu cihazı çok iyi anlattığını düşünmüşler
  2. Kimin başının altından çıkıyor: Temel çıkışı 1928 yılında oldu. 1960’larda geliştirilen birçok önemli insan hayatına dokunan buluş gibi Philips firması tarafından geliştiriliyor. 1964 yılında standartları oturtulup piyasaya sürülüyor. Ancak popülerleşmesi ve ucuzlaması için 1970’lerin gelmesi bekleniyor
  3. Neden kalem takıp fır fır döndürürdük: Kasetlerin kendini bulduğu en önemli nokta bir Sony icadı olan Walkman oldu. Bunlar müziğin kişiselleşmesini ve her zaman her yerde dinlenirliğini mümkün kılan aletlerdi. Ne var ki çok pil yiyen cihazlardı bunlar. Kaseti geri sarmak için inanılmaz enerji harcamak gerekirdi. O yüztden de kaseti geri sarmak için kalem kullandık. Pil parası vermemek için…
  4. Kasetin uzunluğu ne kadar: Kasetler 30, 45, 60 ve 90 dakika uzunluğunda oluyordu. Saniyede 4,76 santim hızla ilerlemesi gerekiyordu dünya standartlarını yakalamak için. Yani 90 dakikalık bir kasetin içinde 250 metrenin üstünde bant oluyordu.
  5. Kaset neden yapılıyordu: Kaset ilk çıktığında ferrik oksit ile çıktı ortaya. Ardında krom dioksite döndü olay… Sonra manyetite doğru yöneldi. TDK, 3M, BASF… Bunlar çok kazanan, inanılmaz kimya şirketleri haline döndüler. Öyle acayip ki kimse bu şirketlerin kimya şirketi olduğunu bilemedri bir süre sonra…
  6. Kasetin kaydını engellemek mümkün mü: Teknolojinin ne kadar geri olduğunu üstüne yazma önleminden anlayabilirdiniz: Kasetin üstünde küçük bir diş vardı. O diş kırlıınca kasete artık kayıt yapılamıyordu. Ancak küçük bir peçete parçası ya da seloteyple orası tıkandığında kaset yine kayıt yapabiliyordu. Çok çaresiz bir yoldu bu…
  7. Kafa ayarı da ne: Kasetlerle müzik dinlerken sorun yoktu. Kafa ayarı yapılarak manyetik okuyucunun kasete değmesiyle ilgili bir ayar yapılıyordu. Böylece Commodore ve Amiga gibi hassas data alışverişi yapma imkanları daha etkin biçimde sağlanıyor hatta mümkün hale geliyordu (İTİRAF: Ben yapılan ayarı hızla ilgili sanıyordum. Beni düzelten dostlara teşekkürlerimle)
  8. Ses kalitesi: Ses kalitesi hiçbir zaman plak kadar yüksek olmadı. Ancak kolay taşınabilirliği ve taşıdığı müzik miktarının plaklara kıyasla daha yüksek olması onun polülerliğini artırdı.
  9. En önemli sorunu: Kaset tek taraflı değildi. İki yüzünü ayrı ayrı kullanabiliyorunuz. Ne var ki şarkıların uzunluğu eşit olmadığı için bir yüzüne 40 dakikalık diğer yüzüne 44 dakikalık müzik koyduğunuzda kaset bittiğinde arada 4 dakikalık boşluk oluyordu ve diğer tarafını çevirdiğinizde başa sarmak grekiyordu.
  10. En yaratıcı buluş: Kasetlerle ilgili bence en yaratıcı buluş, kasetin arkasını çevirmenizi engelleyen mekanizmaydı. Bir gün birisi çıkıp “biz manyak mıyız niye hayvan gibi kaseti çeviriyoruz… Onun yerine kasete değer metal yüzeyi çevirsek ya dedi. Ve sonsuz kaset dönemi başladı… Eğer ikinci bir yaratıcı buluş isterseniz çift kasetçalar verilebilir. Kasetten kasete normalden daha hızlı çalarak kayıt yapabilen bu alet sayesinde 90 dakikalık kaseti 35 dakikaya kadar inen sürelerde elbette kaliteden ödün vererek birbirine aktarabiliyordunuz…