İnternet alışverişi fiyat avantajı için seçiliyor

MasterCard tarafından Türk halkının kredi / banka kartı kullanım, tasarruf ve harcama eğilimlerini ölçümlemek amacıyla, Yöntem Araştırma Danışmanlık’a Türkiye’nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde yaptırılan MasterIndex araştırmasına göre, Türk halkının ortalama dörtte biri (yüzde 23) internet üzerinden alışveriş yapıyor. Ortalama alışveriş yapma oranı ise 2-3 ayda 1 kere. Yaş grubu 35’in üstüne çıkınca internet üzerinden alışveriş yapma oranı 4-6 ayda 1’e düşüyor. Sonuçlara ekonomik seviyeye göre bakıldığında, ekonomik seviye düştükçe online alışveriş yapma oranının düştüğü görünüyor. Araştırmaya göre, internet üzerinden alışveriş en fazla Marmara Bölgesi’nde, en az ise Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde yapılıyor.

MasterCard araştırmasının sonuçlarına Internet alışverişçileri, online alışverişin fiyat avantajı (yüzde 67) ve zaman tasarrufu (yüzde 35) sağladığını, daha çok ürün seçeneği bulunduğunu (yüzde 28), evden çıkmadan alışveriş yapma rahatlığı sağladığını (yüzde 28) ve eve teslimat yapılmasını (yüzde 25) başlıca nedenler olarak gösteriyor.

Araştırma sonuçlarına göre özellikle kadınlar, internet üzerinden alışverişte, ürün seçeneğinin daha fazla olması ve evden çıkmadan alışveriş yapmanın rahatlığını en önemli avantajlar olarak değerlendirirken, erkekler ise ürün ve fiyat karşılaştırma imkanı yüzünden internet alışverişini tercih ettiklerini söylüyor.

Araştırmada, internet üzerinden alışveriş yapmaya sıcak bakmayanlara nedeni sorulduğunda ise, büyük çoğunluk (yüzde 66) görmeden / denemeden ürün almak istememelerini işaret ediyor. Katılımcıların yüzde 34’ü kişisel bilgilerini vermeyi güvenli bulmadıklarını, yüzde 29’u ise teslim edilecek ürünün doğruluğuna / kalitesine güvenmediklerini söylüyor.

MasterIndex araştırmasına göre, online alışverişçiler internet üzerinden elektronik eşya / bilgisayar, cep telefonu ve aksesuvarları, giysi, yiyecek ve içecek alıyor. Kadınlar (yüzde 33), erkeklere oranla (yüzde 2) internetten daha fazla giysi alıyor. Erkekler ise (yüzde 53) kadınlara oranla (yüzde 22) daha fazla elektronik eşya alıyor.

Internet üzerinden yapılan alışverişlerde sağlanması istenen hizmetler ve bunların alışverişe etkileri sorulduğunda online tüketiciler en önemli etken olarak ürün şikayetlerinin dikkate alınıyor olması (yüzde 35), ödeme sorunlarının çözümlenmiş olması (yüzde 22), ürün değiştirme / beğenilen ürünün iade kurallarının belirli olması (yüzde 20), teslimat sürelerine riayet edilmesi (yüzde 11) ve garanti hizmetinin veriliyor olmasını (yüzde 9) gösteriyor.

MasterCard’ın araştırmasına göre, online alışverişçilerin yüzde 59’u alışverişleri esnasında mutlaka Türk sitelerini tercih ediyor, alışveriş yapacağı sitelere arama motorları (yüzde 42), arkadaş tavsiyesi (yüzde 31) ve medyadaki ilanlar (yüzde 15) yoluyla ulaşıyor.

Online alışverişçilerin yüzde 81’i alışveriş yaptıkları sitede 3D güvenlik olmasının alışveriş kararlarını etkilediğini söylüyor.