Heyecan yetmez para lazım

rahul_soodMicrosoft Ventures, geleceğin iş sahibi, bugünün girişimcilerinin hayatlarını kolaylaştırmak için kurulmuş bir kuruluş. Microsoft’un da bundan onlarca yıl önce Bill Gates tarafından girişim olarak kurulduğu göz önünde bulundurulduğunda bu yapının önemi daha da çok öne çıkıyor.

Şirket bu hafta içinde yapılan bir duyuruyla Türkiye’de daha aktif ve etkin olacağını duyurdu: Türkiye’de girişimler için çok önemli imkanlar sunan

Etohum, teknoloji devi Microsoft bünyesinde girişimcilere yatırım desteği sunmak amacıyla kurulan Microsoft Ventures ile işbirliğine imza attı. Amaç, dijital girişimcilik alanında kendi işini kurmak isteyen başarılı ve erken aşama girişimlere destek olmak.

Microsoft Ventures Genel Müdürü Rahul Sood, Etohum işbirliğiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Dünya çapında girişimcilik ekosisteminin en saygın ve en önemli oyuncularıyla birlikte çalışıyoruz. Yazılım alanında büyümek isteyen, teknolojiye gönül vermiş yerel kahramanları global girişimcilik ekosistemimizle buluşturuyoruz. 33 farklı ülkede faaliyet gösteren 100 Microsoft İnovasyon Merkezi ve 200 iş ortağımız ile bugüne kadar 100 bin girişimciye teknoloji, mentorluk ve eğitim gibi konularda destek verdik. Bu bağlamda Etohum ile kurduğumuz işbirliğinin de Türkiye’de dijital çağın tetikleyicilerinden biri olacağını düşünüyoruz.”

Her girişimci hem melek

Rahul Sood, profesyonel hayatına girişimci olarak başlamış ve 18 yıl boyunca girişimciliğini sürdürmüş. Ardından elde ettiği tecrübelerini melek yatırımcılığa aktarmak için Micrdosoft Ventures’a girmiş ve 3.5 yıldır burada çalışıyor. Dünyanın hemen her yerinde 1 milyar doların üstünde şirketler kurulduğunu söyleyen Sood, zaten kullandığı ürünlerle doğal Microsoft müşterisi olan girişimlerin her birinin bu seviyeye ulaşmasını hedeflediklerini dile getiriyor.

Türkiye’de bulunmanın kendini son derece heyecanlandırdığını dile getiren Sood yüzde 50’si genç olan 75 milyonluk bir ülkenin girişimcilik geleceğinin çok parlak olduğunu vurguluyor.

Patronlar risk almıyor

Sood “Türkiye Teksas gibi bir ABD eyaleti kadar büyük olmasına rağmen masif yapısıyla ideal bir girişimcilik ortamına sahip” diyor. Ne var ki ülkede gördüğü en önemli sorun, yatırımcıların bu ülkede risk almayı sevmemesi. Ülkede girişimcilik ruhuyla paralel giden para sahibi insan ne yazık ki bulunmuyor.

Sood’a mevcut hükümetin girişimciler için çok büyük heyecan duyduğunu hatırlattığımızda heyecanın yeterli olmadığını dile getiriyor: “Girişimciler ne yazık ki heyecanla değil kendilerine sağlananlarla gelişebilir. Hükümet girişimcilere destek olmalı, vergi avantajları sağlamalı. Hukuki konularda ellerini kolaylaştıracak imkanlar tanımalı. Bunlar yapılmazsa ülkeden Facebook ya da benzeri 1 milyar dolarlık şirketlerin çıkmasına imkan yok.”

Sood girişimciliğin başarı hikayesi olarak İsrail’i örnek gösteriyor: “Sadece 7 milyonluk bir ülke. Ancak küresel sorunlara el atıyor ve bu konuda iş geliştiriyorlar. Bunda en önemli sebebi her günü son günleri gibi yaşamalarında bulabiliriz diye düşünüyorum.”

Bu yazı Yurt gazetesinde yayımlandı. Gazetede yayımlanmayan bölümlerini size söylemem gerekirse: Sood bir ülkenin girişimcilik açısından ileri gitmesi için özellikle devletin itici gücünden bahsediyor. Bunun yanında bizim melek yatırımcıların risk almaktan kaçınmasını eleştiriyor. Ama en önemlisi ülkenin atacağı birkaç küçük adımla aslında nasıl milyar dolarlık yatırımlar ülkesi haline gelebileceğinden bahsediyor. Bu işlerbiz çok istiyoruz çok heyecan duyuyoruz demekle olmaz. Bu da yazının başlığı zaten