Herşey sembolik olamaz ki…

Avea CEO’su Erkan Akdemir Zaman gazetesine verdiği röportajda gerçekten birbirinden ilginç ifadelere yer vermiş. Akdemir aslında ara bağlantı ücreti gibi bir mevhuma gerek olmadığını, bunu sembolik bir seviyeye çekerek yavaş yavaş ortadan kaldırmak gerektiğini belirtmiş.

Ara bağlantı ücreti nedir isterseniz biraz bunu herkesin aynı dilden konuşması için için açalım: Diyelim ki siz Avea’da bir müşterisiniz. Turkcell’de olan bir müşteriyi arıyorsunuz. Aramayı başlattığınız zaman Avea ağından Turkcell ağına doğru çağrı yapmış oluyorsunuz. Turkcell abonesi, kendi arasında konuşup Turkcell’e para kazandırma yerine Avea abonesiyle konuşmakta, Avea’ya para kazandırmakta ve Turkcell ağını meşgul etmektedir.

Baz istasyonları küçük limitleri olan aletlerdir. Eğer siz 10 milyonların üstünde aboneleri 10 binli 20 binli baz isasyonlarıyla idare etmeye çalışırsanız bu kısıtlı kaynağı gerçekten iyi kullanmanız gerekir.

Kaynak kulanmak iki yönlü olur. Bunun en kolay tarafı az aboneyle şebeke yönetmektir. Baz istasyonlarınız abone sayısının azlığı nedeniyle boş duruyorsa, siz o cihazlara zaten bir parayı veriyorsanız zaten zarar etmeniz söz konusu değildir. Kullanıcıdan alacağınız her ücret oraya vermekte olduğunuz parayı kompanse eder.

Ne var ki kullanıcılar sadece kendi GSM şirketlerinin içindekilerle konuşmak isteseler aslında tartışacak hiçbir şey olmaz. Ama kullanıcılar diğer şebekelerle de konuşmak istemektedirler doğal olarak. O zaman da en başta söylediğimiz kıt kaynak yönetimi devreye girer. Devlet şirketlerle konuşarak bu kıt kaynak kulanımını paraya dönüştürecek ara bağlantı ücretini bunun için çıkarmıştır.

Türkiye’de ara bağlantı ücretleri AB ülkeleriyle aynı seviyedeyken alınan bir kararla yüzde 65 seviyesinde düşürülmüştür. Şu anda BTK raporundan da görebileceğiniz gibi ara bağlantı ücretlerinde dünyanın en aşağıda ülkelerinden biriyiz. Diyelim ki bu arkadan gelen şirketlerin kendilerini toparlamaları için iyi bir fırsat. (Keşke aynı şeyi sabit hatlar ve serbest telekom işletmecileri için de yapabilsek ama şu anda bu söz konusu değil) Ama bu noktada bu fiyatların da tamamen düşürülerek “sembolik” hale getirilmesini istemek şık olmaz, doğru da olmaz. Ekonominin temel kurallarına aykırıdır.

Erkan Akdemir’in de bilebileceği gibi BTK ara bağlantı ücretlerini şirketlerin maliyetleri üstünden yaptığı hesaba göre belirlemiştir. Eğer ara bağlantı ücretini sembolik seviyeye çekerseniz, sizin maliyetinizin de sembolik olması gerekir. Şirketlerin yıllık gelirlerine, kar zarar oranlarına bakıldığında, ucuza hizmet veren kurumların zor durumda kaldığını, zarar ettiğini görmek, bu hesabın da yanlışlığını ortaya koymaktadır.

Çok konuşturmak zaman zaman şirketlerin altyapılarını çok zor durumda bırakmaktadır. Bunun sağlamasını geçtiğimiz iki senenin haberlerine bakarak yapabilirsiniz.

Son olarak… Erkan Akdemir internete çocuk filtreleme uygulamasının “sansür” olarak algılanmasından rahatsız olduğunu belirtmiş. “Piyasada böyle bir yanlış algının yerleşmesi üzücü. Bu algının değiştirilmesi görevi bize düşer” diyor. Erkan Akdemir’e devletin yaptığı yanlışların algısını değiştirmeye çalışmak yerine başta tknlj.com olmak üzere birçok internet sitesinden olayın farklı yönlerini görmeye çalışmasını öneriyorum. Olay çocuk filtresinen ibaret değil, mevcut yapı zaten filtreli gibi başlıkları kendisine hatırlatmayı bir borç biliyorum.

Filtre ve sansürün sembolik olmasını öneriyorum kendisine…