Halkın 4G algısına atarlanma vakti

htcevo4g20100324Genelde bilgi üstünden gitmeden fikir sahibi olmaya çalışan ülkemizde Ericsson harika bir araştırma gerçekleştirdi.  Türkiye genelinde 25 şehirde, ayda en az bir kez akıllı telefon üzerinden mobil internet kullanan toplam 1.500 kullanıcı ile yüz yüze görüşmeler yapan şirket kullanıcıların ihtiyaç ve isteklerinin listesini çıkardı.

Fakat halkımızın öylesine enteresan bakış açıları var ki, yapılan araştırmaya değil, verilen cevaplara atarlanma hakkı verdi bana… Düz yazılar araştırmadan notlar, eğik olanlar benim atarlarım…

  • Türkiye’deki kullanıcılar teknolojiye meraklı ve yeni cihaz sahibi olma konusunda oldukça istekli… (Bunu 9 ayda bir değiştirdiği cep telefonlarından da anlayabilirdik)
  • Kullanıcıların % 43’ü, akıllı telefonlarının hayatlarının önemli bir parçası olduğunu ifade ederken, %37’si operatör seçerken maliyetten önce hıza önem veriyor. (Bunu mevcut operatörlerin müşteri sayısından da anlayabilirdik)
  • Kullanıcıların % 40’ı cihaz alırken en son çıkan modelleri tercih ediyor. (Bunu mevcut telefon satışlarından da anlayabilirdik)
  • Mobil servislerin kullanımı, Türkiye’de çok aktif durumda ve sosyal medya, anlık mesajlaşma, uygulama indirme gibi pek çok serviste İngiltere, Amerika, Almanya gibi ülkeleri gerisinde bırakmış durumda. Örneğin, Türkiye’deki akıllı telefon kullanıcılarının %91’i haftada en az bir kez sosyal ağlara bağlanırken, Amerika’da bu oran %81, İngiltere’de %77 ve Almanya’da ise %70. Bu sonuç, Türkiye’de mobil genişbant penetrasyonunun diğer ülkelere kıyasla henüz daha düşük, fakat hızlı bir yükseliş trendinde olması ile açıklanabilir. (Bunu sosyal ağ kullanımıyla açıklamak doğru olmayabilir. Zira sosyal ağlan söz konusu olduğunda işin bilgi işlemek değil geyik yapma tarafında olduğumuz ortaya çıkabilir)
  • Akıllı telefon kullanıcılarının internet üzerinden sesli/görüntülü görüşme ve anlık mesajlaşma hizmetlerini kullanımı yine pek çok ülkenin ilerisinde seyrediyor. İnternet tabanlı bu iletişim hizmetleri geleneksel operatör ses ve SMS hizmetlerini tamamlıyor ancak onların yerini henüz almış değil.
  • Kullanıcıların yüzde 56’sı her gün hem SMS hem de internet üzerinden anlık mesajlaşma servislerini kullanıyor. Her gün internet bazlı anlık mesajlaşma servislerini kullanıp SMS kullanmayan kullanıcılar ise sadece %6 seviyesinde.
  • Benzer sonuç arama servisleri için de geçerli. Kullanıcıların %38’i her gün hem internet üzerinden sesli/görüntülü arama, hem de operatörler üzerinden normal arama gerçekleştiriyor. Her gün internet üzerinden telefon görüşmesi gerçekleştiren fakat mobil operatör üzerinden ses çağrısı yapmayan kullanıcılar ise %5’te kalıyor. (Sanırım bu noktada daha detaylı bir araştırmaya veya soruya ihtiyaç var. İnternet üstünden konuşma yapan ama operatörü kullanmayanların sayısı yüzde 5 olarak verilmiş ama operatörden konuşma yapan ama iletişiminin çoğunluğunu internet temelli götürenlerin oranına bakmak da lazım. Onlar geleceğin potansiyel GSM hattını çöpe atacak kitlesidir)
  • İnternet iletişim servis kullanıcıları tarafından gönderilen her 10 mesajdan 4.4’ü ve yapılan her 10 çağrıdan 3.3’ü internet üzerinden gerçekleşiyor. Bu oranlarla Türkiye; Amerika, İngiltere, İsveç ve Danimarka gibi ülkeleri geride bırakıyor. (Bu da demek oluyor ki operatörler SMS ve ses gelirlerinin yüzde 44 ve 33’ünü şimdiden internete kaptırmış durumda. Burada operatörler için yaklaşan tehlikeyi tek gören ben miyim acaba?)
  • Kullanıcılara, “Telefonunuzu aramalar/SMS için kullanmak YA DA internet hizmetleri/uygulamaları için kullanmak arasında seçim yapmak zorunda kalsaydınız, hangisini seçerdiniz?” şeklinde yöneltilen bir soruya, kullanıcıların %17’si operatör üzerinden ses/SMS servislerinden vazgeçerek sadece veri hizmetlerini kullanmayı tercih edeceğini belirtiyor. Bu sonuç, geleneksel ses ve SMS hizmetlerinin hala kullanıcıların hayatlarında önemli rol oynadığına işaret ediyor. (Soru çok zorlu. Daha basit bir şekilde sorulsas sonuç değişebilirdi. Şöyle düşünün, akıllı telefon sayısı yüzde 90’lara gelse ve herkeste açık Skype olsa, her çaldırdığınızda Skype üzerinden cevap veren arkadaşlarınız anne babanız olsa… Acaba sorunun cevabı yine aynı olur muydu?) 
  • Kullanıcıların %41’i hız ve çekim gücü anlamında servis iyileşecekse kullandığı veri paketini artırmayı düşünebileceğini ifade ediyor. (İnanılmaz bir potansiyel satış kanalı ifade ediyor bu soru. Umarım bunu değerlendirmeyi bilir operatörler) 
  • Hali hazırda mobil veri paketine sahip olan kullanıcıların yalnızca %46’sı, paketlerinin kullanımları için yeterli olduğunu düşünüyor. Kullanıcıların %40’ı ise limitsiz mobil veri paketlerine sıcak bakıyor. (Bu sorunun manası yok… Kullanıcı doğal olarak limitsiz isteyecektir. Ama havadaki kısıtlı frekans kaynağı limitsize yetecek midir? Örneğin ABD’de limitsiz paket verip batma riskiyle karşı karşıya kalmayan şirket var mı?)
  • Türkiye’de 4G’ye olan ilgi giderek artıyor. Her 10 kullanıcıdan 4’ü, 4G teknojisinden haberdar durumda. 4G’yi düşünmelerinin ana sebebi ise mevcut 3G teknolojisinden memnuniyetsizlik değil, daha ileri olarak algıladıkları 4G teknolojisinden ilgi ve daha hızlı internet kullanma istekleri olarak karşımıza çıkıyor. (Ben bunu çözemiyorum. 3G’den memnuniyetsiz değil ama 4G istiyor. Peki ne gelecek sanıyor 4G ile? 100 megabit ile cep telefonuna ne verisi indirebilirsiniz? Sanırsınız ki mobil bilimadamlarımız var) 
  • Türkiye’deki akıllı telefon kullanıcılarının en az %42’si, halihazırda 4G abonesi olma konusunda istekli ve %35’i 4G özellikli bir akıllı telefon almak istiyor. (Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 65’i BMW ya da Mercedes almaya istekli olabilir. Ama bu onların iyi birer şoför olduğunu göstermez)
  • Kullanıcıların yarısından fazlası (%58) 4G’nin 2015’in sonuna kadar Türkiye’de kullanılmaya başlanacağını bekliyor. (Kullanıcılara neden bu soru soruluyor? Kullanıcıyı ilgilendiren bir şey değil ki bu? Bakalım lisans parası verilecek mi? Ortak baz istasyonu olacak mı? Bu sorular sizi sıktı değil mi? O yüzden de halka sorulmamalı işte 4G ne zaman çıkacak diye)
  • 4G’ye ilgili kullanıcıların %48i 4G geldiği andan itibaren 6 ay içinde 4Gye geçmeye istekli (Hangi şartlarda? Mesela 4G getirdim ama 3G’ye vereceğin paranın iki katını vermeniz lazım desem yine 6 ay içinde geçerim diyecek misiniz? Veya mevcut telefonunuzu atıp 1.000 TL daha verip yeni telefon almak zorundasın desem? Bırakın bunları)