Google yeni bir sosyallik mümkün dedi, “Allo” dedi

google-allo

Google kadar çok sosyal medya ve mesajlaşma yazılımı dnemiş olan bir firma yok sanırım. Belki biraz Microsoft… Ama bu çabalarının çoğunda ağaca çıktı ve ortaya çıkan sonuç, Google’ın bunları sessiz sedasız, kimseye farkettirmeden kapatması oldu.

Şimdi yeni bir uygulama daha yapmış, adını da Google Allo koymuş…

Mantık çok basit: Hem bir sosyal medya aracı yapacak, hem bir mesajlaşma platformu. Bir yandan WhatsApp olacak bir yandan Facebook, ama diğer taraftan da Google’ın olmazsa olmazlarını barındıracak içinde… Bu karmaşadan bir doğru çıkar mı? Vallahi bilmiyorum. Şimdiye kadar böyle çorba yapıp da başarıdan başarıya koşan görmedik…

Google diyor ki sohbet ederken bir uçuş bilgisini kontrol etmek ya da restoran aramak gibi nedenlerle çok sık ara vermek zorunda kalıyoruz. Gerçekten mi? Siz hiç azimli bir Türk erkeğinin bir kızla mesajlaşmasını gördünüz mü? Ben size söyleyeyim o adamın mesajlaşma motivasyonunu restoran aramak dğil, üstüne çöken ev ya da üstünden geçen tank bile bozamaz. Ama yine de siz motorsunuz bizden iyi bilirsiniz.

Neler var bu uygulamada? Gelin Google’ın söylediklerinden yola çıkarak beraber kurcalayalım:

Dediğimiz gibi Google Allo, plan yapmanıza, bilgiye ulaşmaya sohbet sırasında kullanıcıların kendini daha iyi ifade etmesine yardımcı oluyor. Kullanıldıkça öğreniyor, kendini geliştiriyor.

Google Allo yanıt vermeyi kolaylaştırıyor. Akıllı Yanıt özelliği sayesinde mesajlara sadece bir dokunuş ile karşılık verip “yolda mısın?” sorusuna hızlıca “evet” demek mümkün.

“Sohbet sadece yazıdan ibaret değil, çok daha fazlası” demiş Google. İşin gösterişine kaçmış: “Gönder” butonunda parmağı sadece aşağı ya da yukarı hareket ettirerek sohbete emojiler eklemek ya da metin boyutunu kolayca ayarlamak mümkün.  Google Allo, bu işe büşük kfa yorup yatırım yapmış ve 25’ten fazla özel etiket paketi için dünyanın çeşitli yerlerindeki bağımsız sanatçılarla ve stüdyolarla işbirliği yapmış. Öyle emoji deyip geçmeyin yani…

Google Allo, Google Asistan ile bir önizleme gibi tanışma fırsatı taşıyor. Google Asistan, Google ile sohbet etmeyi, sorular sormayı, doğrudan sohbet sırasında işleri yürütmeyi sağlıyor. (Şu an üstünde ne var? Hayır estağafurullah, size demedim sayın müdürüm gibi…)

Google Asistan, Google’ın uzun yıllardır sürdürdüğü insanlara günlük hayatlarında yardım etme yolculuğunda, “sıradaki adım” niteliğinde. Arama sonuçları sayfasında linklerin listelenmesi evresinden kullanıcı daha sormadan, proaktif olarak önemli güncellemeleri gönderme aşamasına geçtiğini söylemiş… Bunu söyleyince kafam karışıyor: Eskiden arardık sonuç gelirdi. Sonra aradıktan sonra dur bakayım bunu mu demek istedin demeye başladı. Bundan sonra “sende bugün bir haller var sanki Fransız Anayasası’ndaki güçler ayrılığı konusu hakkında araştırma yapacaksın gibi” diyecek. Proaktif çok acayip…

Google en iyisini sona saklamış: Güvenlik ve gizlilik konularına büyük önem verdikleri için Google Allo’daki tüm sohbetler Transport Layer Security (TLS) gibi endüstri standardı teknolojilerle şifrelenmeye başlanmış. Chrome’da olduğu gibi, Google Allo’da da kişiye özel pencere (Incognito) modu sunuluyor. Özel penceredeki sohbetlerde mesajlar uçtan uca şifrelenirken, gizli bildirimler ve belirli sürelerde mesajın otomatik olarak silinmesi gibi ek gizlilik özelliklerine de sahip oluyor. Bu özelliği nereden hatırlıyorum diyenler, Bylock kelimesini Google’dan aratabilir. İşin şakası bir yana bunlar güzel özellikler…

Uygulamayı kullanmadan hemen dövmeye başlamayalım. Ama Google’ın sosyal medya ve mesajlaşma uygulaması geçmişi çok parlak değil. Umarım bu sefer tutturur…