Fenomenlere yasladığımız sosyal iletişimimiz

6800Sosyal medya iletişimi, freni patlamış yokuş aşağı giden kamyon gibi… Giderek ayrılmaz bir parçamız oluyor. Giderek daha çok ona muhtaç kalıyoruz, o tarafta bir gelişme yok ama biz oraya daha çok saldırıyoruz. Nasılını TKNLJ formatında maddeler halinde sıralayalım…

  • Normal medyanın bittiği yerde gidecek başka bir şey kalmadığı için sosyal medyanın önemi bu kadar arttı. Eğer bir medyamız olsaydı bugün bu kadar sosyal medya bağımlısı olmayabilirdik.
  • “Sosyal medyada çok görünelim” önermesi “biz çok içerik yaratacak kadar akıllı olalım” cümlesiyle desteklenmediği için bugün bu kadar sorunla uğraşıyoruz. Şirketler zengin fakat aptallar. Kendi içeriklerini yaratmaktan çok uzaklar.
  • Şirketler kendi içlerinde sosyal medyaya etki edebilen bir kadro oluşturamadıkları, o kadar akıllı insan bulamadıkları için bunu hizmet olarak dışarıdan alıyorlar. Bu yüzden haketmediği kadar hızlı büyümüş sosyal medya şirketleri var ve bu yüzden şirketlerin canına okuyorlar. Kendi içinde sosyal ve medya becerileri olmayan şirketler dışarıdan gelen herkese gak deyince yüz binler guk deyince milyonlar veriyor.
  • Kurumların sosyal medyada temsilini sağlayacak ajansların da sosyal becerilerinin çok yüksek olduğu söylenemez. O yüzden onlar iletişim stratejisini çok adam tarafından takip edilen bir takım ne idüğü belirsiz insanların şirket isimlerini zikretmesi üstüne kurmuşlar.
  • Ne idüğü bilinmez kalabalık kitleli çocuklara sırf isimleri geçsin diye para vermeyi şirketlere anlatamadıkları için çocukların ismini fenomen koymuşlar. İlginç ve janjanlı bir isim gibi duruyor. Aslında hiçbir şey anlatmıyor. Ama şirketler yeterince zeki olmadıkları için “fenomen mi hmm çok iyiymiş” deyip farklı alanlarda kendini çok daha iyi ifade edebileceği parayı çoluk çocuğa veriyor.
  • Fenomen duyularla algılanabilen her şey demek. Bizdeki sosyal medya kullanımı muhtemelen John Travolta’nın oynadığı 1996 yılı yapımı Phenomenon filminden geliyor. O filmde gökte bir parıltı görünce bir anda süper akıllı her şeyi yapabilen bir insan haline dönüşüyordu Travolta. Tam bizim insanımıza göre. Okumasın kafayı çalıştırmasın ama bir anda çok zeki olsun… Filmin sonunda Travolta ölüyordu. Söyleyeyim de…
  • Bir adamın çok büyük bir kalabalık tarafından takip edilmesi sizin mesajınızı çok iyi vereceği anlamına gelmez. Mesela teknoloji şirketinizin iletişimini sırf çok satıyor diye spor gazetesinde yapmayacağınız gibi…
  • Fenomenlerin bazıları zeki bile olabilir. Hatta içlerinde sağa sola hömkürdüğü için değil zekice şeyler yazdığı için fenomen olmuş olanlar bile vardır belki… Yine de şirketinizin reklam filminde oynatmayacağınız tipleri şirketinizin sosyal medya stratejilerinde başrol yapmak doğru değil işte…