Fatih Projesi İçin Kim Ne Dedi

Fatih projesi

Fatih projesi, ülkemizi ileri götürecek, önünü açacak, verilen her kuruşa değer bir proje… Mi değil mi onu şimdiden bilemiyoruz. Ama bilen birçok insan var ve birçok şey söylemişler. Sizin için onların hepsini toplayıp bir araya getirdim. Gelin birlikte okuyup irdeleyelim, tarihe not düşelim. İlerde bizim dediğimiz mi doğru çıkacak yoksa onlarınki mi… Hep birlikte bekleyip görelim.

Huawei Türkiye Genel Müdürü Wu Congcheng, FATİH Projesi’ne IT ve ICT altyapısı konusunda katkı sağlayabileceklerini belirterek, “FATİH Projesi’yle ilgili tüm çalışmaları yaklaşık 1,5 senedir yakından takip ediyoruz” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakam Binali Yıldırım, FATİH Projesi’nin dünyada örnek bir proje olduğunu belirterek, bütün dünyanın heyecanla bu projenin geleceğini izlediğini söyledi. Yıldırım, Milli Eğitim Bakanlığında düzenlenen FATİH Projesi tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, projenin nihayet gerçekleşme aşamasına geldiğini belirtti. FATİH Projesi’nin sadece MEB’in eğitimde devrim sayılabilecek bir proje olmadığını, aynı zamanda, Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşüm projesi olarak gördüklerini ifade eden Bakan Yıldırım, bu proje sayesinde Türkiye’nin bilgi toplumu hedeflerinin, 2023 hedeflerinin de üzerine çıkacağını kaydetti.

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu Arçelik bir ortak bu yarışa katılacağız dedi. Çakıroğlu, okullara tablet bilgisayar dağıtılmasına yönelik FATİH Projesinin yeni fazlarına da teklif vereceklerini söyledi. Arçelik’in “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” projesi kapsamındaki laboratuvar açılışı töreninde konuşan Çakıroğlu, “FATİH Projesi’nin ilk etabına teklif vermiştik. Bundan sonraki etaplara da ilgimiz devam edecek. Akıllı tahta ve tablet bilgisayar için de teklif aşamaları gündeme gelecek. İhaleye yalnız ya da projede bize teknolojisiyle değer katabilecek taraflarla ortak da katılabiliriz” dedi.

Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın: FATİH bir dönüşüm projesi. Intel olarak projenin bir parçası olmak istiyoruz. İş ortaklarımızla beraber bu konuda çalışıyoruz. Bilgisayar ve teknolojinin eğitimde daha etkin kullanılması adına FATİH Projesine önem veriyoruz. Bu projenin içerisinde tabletin yanında akıllı tahtalar ve öğretmenlere bilgisayar sağlamak da var.

Vodafone Group CEO’su Vittorio Colao, FATİH projesinin gündemlerinde olduğunu, farklı ülkelerdeki tablet konusundaki deneyimlerini Türkiye’ye aktarmaktan memnun olacaklarını söyledi. FATİH projesinin kırsal bölgelerde hane halkının internet erişimini artıracağını belirten Colao, yeni yatırımlar içinse vergilerin azaltılmasını istedi.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray ‘FATİH projesini hem eğitim hem de ekonomik gelişme açısından önemli proje olarak gördüklerini vurgulayarak; ‘dünyanın en büyük tablet ve mobil cihaz alıcısı firmasıyız. İstenirse tecrübelerimizi paylaşırız’ dedi.

Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt, tablet PC ve alt yapısı dâhil tamamına talip olduklarını söyledi. Projenin e-içeriği için de Vitamin geliştirilecek. Türk Telekom Türkiye’ye özgü bir tasarımı için Apple için Macbook’u yapan tasarımcıyla çalıştı. TT, projede şart olan işletim sistemi konusunda da akıllı ürünlerde kullanılan Android’i Türkiye’ye uyarlayacak yerli yazılım ‘TTdroid’i hazırlattı.

Vestel‘in Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan açıklamasında, FATİH Projesi’nin 23 Kasım 2011 tarihinde yapılan ilk faz ihalesi kapsamında, Şirketin “etkileşimli tahta” alanında, 84 bin 921 adet için 339,6 milyon lira ile en düşük teklifi verdiği hatırlatıldı. Açıklamada, mevcut durum itibariyle İhale Komisyonunun incelemesinin devam ettiği ve resmi imzaların henüz atılmadığı belirtilerek, konu ile ilgili gelişmelerin kesinlik kazanması durumunda kamuoyu ile paylaşılacağı ifade edildi.
Vestel’in, FATİH Projesi için açıklama yapan Vestel İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, projenin tüm dünyaya örnek niteliği taşıdığını, Türkiye’nin bu alanda önemli bir teknoloji ve bilgi birikimine sahip olacağını ifade etti. Projenin dünyada büyük ses getirdiğini kaydeden Yüngül, Türkiye’nin yakın dönemde akıllı tahta ve tablet PC üretiminde bir merkez konumuna ulaşması için temel atıldığını belirtti.

FUJİTSU Türkiye ve Balkanlar Bölgesi Genel Müdürü Halit Zaim, Milli Eğitim Bakanlığı’nm FATİH projesi ile yakından ilgilendiklerini söyledi. Zaim “Ama biz sadece cihaz verelim şeklinde ilgilenmiyoruz. Yıllarca sürecek bu projeye, bir çözüm olarak bakıyoruz. Yani bu bilgisayarların verildikten sonra yıllarca bakım, servis gibi ihtiyaçları olacak. Biz bütün bunların çözümüyle de ilgileniyoruz” dedi. Zaim, önümüzdeki günlerde Japonya’daki merkezden yetkililerin konuyla ilgili Türkiye’ye geleceğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bakanlık tarafından hazırlanan FATİH Projesi’yle öğrencilerin bilgiye her an ulaşabileceklerini kaydederek, “Türkiye’deki tüm çocuklarımızı hem akıllı tahtalar, hem de tablet bilgisayarlarla internet kafelerden kurtaracağız ve eğitimdeki imkanların hepsini evde kullanabilir hale getireceğiz” dedi. Dinçer, geçtiğimiz günlerde kamuoyuna açıklanan ve şubat ayında 17 ilde 52 okulda pilot uygulamayla hayata geçirilecek “FATİH Projesi”nin Türkiye için heyecan verici olduğunu vurguladı.

İnovasyon Zirvesi için Türkiye’ye gelen BlackBerry markasının sahibi Research In Motion (RIM) şirketinin İstanbul doğumlu CEO’su Mike Lazaridis, “Türkiye, gelecekteki büyüme ve başarılarımız için önemli ve stratejik bir öncelik” diyerek FATİH Projesine de övgüler yağdırdı.

Devlet FATİH projesi kapsamında okullara tablet bilgisayar dağıtmaya hazırlanırken, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iki yıldır ilköğretim 6. sınıflarda bilgisayar projesi uyguluyor. Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, öğrencilere 80 bin dizüstü bilgisayar verdiklerini belirtiyor. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, öğrencilere dizüstü bilgisayar dağıtımıyla ilgili olarak, “Bilişim teknolojilerine yatırım yaparak, bu alanda ilk olma ayrıcalığını kazandık. Model kent olduk.” dedi. 2009 yılında, her öğrenciye bilgisayar vermeye başladıklarını söyleyen Karaosmanoğlu; “Hedeflerimiz doğrultusunda 2009 yılında 26 bin, 2010’da 27 bin bilgisayarı çocuklarımıza teslim ettik. Bu sene de 27 bin bilgisayarı daha 6’ncı sınıf öğrencilerimize verdik. Toplam 80 bin bilgisayar, çocuklarımızla buluştu.” diye konuştu.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziya Selçuk, ‘yükleyen’ değil, ‘indiren’ bir toplum olduğumuzu belirterek “Tablet tüketim aracıdır, dizüstü üretim aracıdır” dedi. Teknolojinin öğrenci başarısındaki öneminin yüzde l’i geçmediğine dikkat çeken Selçuk, yıllardır okullara dağıtılan bilgisayarların, eğitim sistemini nasıl etkilediğinin bilinmediğini söyledi. Bilgisayarların çocukları pasifleştirdiğini belirten Prof. Selçuk, “Ok yaydan çıktı. FATİH Projesi başlıyor. Öğretmenlere en az bir yıl kesintisiz eğitim vermek gerek.

Ericsson Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Cenk Alper, Ericsson olarak FATİH projesinde yer almak istediklerini belirterek, Tablet ve bilgisayar ekipmanları tedarik edildikten sonra bunların altyapılarının, okulların iletişim altyapılarının kurulması ve bulut bilişim altyapısının oluşturulması kısmında yer almak istiyoruz” dedi. 15 milyon öğrenciye tablet bilgisayar dağıtılmasını içeren FATİH Projesi’nin benzerini Ericsson’un Jamaika’da uyguladığına işaret eden Alper, “Amacımız devlete bu örneği anlatmak” dedi. FATİH projesinde donanım isinin çok katma değerli olmadığını belirten Alper, “Dünyada btı tür üreticiler varken ontuı üzerine bir katma değer koymanız çok zor” ifadesini kullandı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakam Nihat Ergün, “Arçelik, Vestel, Exper, Casper, Netaş ve Aselsan ortak olarak yüzde 86 yerli üretimle tablet yapacak” dedi. Üretilecek tablette sadece kullanılacak cam yüzeyin ithal edileceğini aktaran Ergün, “Sadece tabletin camı yerli olmayacak. Bununla ilgili de yatırım yapılabilir ama gerek yok. Çünkü dünyada arz fazlası var” diye konuştu.

DEMOKRAT Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Milli Eğitim Bakanlığının yabancı dil eğitim politikasında büyük reformlar yapması gerektiğini söyledi. Avcı, Millî Eğitim Bakanlığının FATİH Projesi kapsamında Avustralya, Kanada, ABD ve İngiltere gibi ülkelerden getirilmesi planlanan 40 bin öğretmen sayısında en az yüzde 50 oranında indirime giderek, 20 bininin mevcut yabancı dil öğretmenlerini ve öğretmen adaylarını bu ülkelere gönderme yoluna gitmesini teklif etti.

FATİH Projesine, satranç eğitiminin dahil edilmesi konusunda öneriler sunmak üzere Türkiye’ye gelen Kasparov, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Altunbaşak’ı ziyaret etti. FATİH Projesi’nin Türkiye’de eğitim sistemine bilgisayarların dahil edilmesiyle ilgili çok heyecan verici bir proje olduğunu belirten Kasparov, “satrancın eski eğitim sistemiyle yeni bilgisayar sisteminin dahil olduğu eğitim sistemi arasında çok güçlü bir bağ kurabileceğini düşünüyorum. FATİH projesinde ihtiyaç duyulduğu ve öngörüldüğü gibi uzaktan eğitimle ilgili olarak satrancın iyi bir’model olduğunu düşünüyorum” dedi.