Facebook insanları “vatan haini” olarak etiketledi

Facebook 65.000 Rus kullanıcısını “vatan haini” olarak etiketledikten sonra, yaptığı algoritmalar için özer diledi. Facebook, kullanıcılara davranışlarına göre algoritma yapıyor ve reklamverenlerin belirli konularla ilgilenen kullanıcıları seçmelerini kolaylaştırıyor. Ancak reklamı kolaylaştırıyoruz diye koydukları vatan haini gibi etiketler, insanları devlet müdahalesine maruz bırakıyor. Facebook bunu engellemek için ilgi kategorisini kaldırdığını söyledi.

Bir Facebook yetkilisi Guardian’a verdiği demeçte “İhanet tarihsel önemi göz önüne alındığında bir kategori olarak dahil edildi. Bu bir yasadışı etkinlik olduğu için, onu bir ilgi alanı kategorisi olarak kaldırdık” dedi.

Otomatik profilleme, portakal suyu sevdiğini, kırmızı spor araba kullandığını söyleyenler için güzel. Ancak işin içine politik görüşler girince durum karmaşıklaşıyor. Kullanıcıların Facebook’a bağladığı ilgi alanlarının birçoğunu kendileri seçmiyor. Facebook davranışları kaydedip daha sonra sizin ırkınız, cinsiyetiniz, cinsiniz ve dininiz dahil olmak üzere kim olabileceğiniz veya neye benzeyebileceğiniz hakkında çıkarımlarda bulunuyor. Örnek olarak, Facebook profil bölümünde bir kullanıcıdan Doğu Sahili liberal mi yoksa Güney muhafazakar mı olduğunu sormaz, ancak güney ya da yüksek okulu bitirdiyseniz, güneye karşı doğu kıyısında yaşayıp yaşamayacağınızı bilir. ve tabii ki “Beğenenler” e dayalı keskin çıkarımlar yapabilir.

Facebook, diğer kullanıcıları tıkladıkça, paylaştığımızda ve arkadaşlarla paylaştığımızda yarattığımız muazzam miktarda davranış verisini sentezleyen otomatik bir profil oluşturma makinesi. Reklamverenler istedikleri zaman bu makineye girebilir, doğru fiyat için ve hükümetler veri isteyebilir.

Facebook size kim olduğunuzu sormak zorunda değil ve aslında Facebook’unuz olmasa bile kim olduğunuzu bilebiliyor veya haydi başka söyleyişle tahmin edebiliyor diyelim.