Dolar 5 TL olsa bilişimde neler değişir?

Soru çok basit: Dolar 5 TL olsa hayatımızda neler değişir? Cevap da çok basit: Dolarla ilgili olan, karşılığında dolar verdiğimiz her şey. Gelin bunların kısa listesini yapalım. TKNLJ formatında…

Öncelikle kötü senaryolardan başlayalım:

Telefon fiyatlarımız uçuşa geçecek. Gelecek olan tüm yeni ve janjanlı telefon modellerinin fiyatları uçacak. Telefon satan şirketler cihazları Türkiye gibi büyük ve genç bir pazara satabilmek için sübvansiyonlar yapmaya çalışacak belki kar oranlarını düşürecekler. Ama bu da bir yere kadar etki edecek. Çünkü Apple ve Samsung gibi şirketler diğer ülkelere kıyasla yaptıkları büyük sübvansiyonlara rağmen çok pahalılardı. Çünkü telefonların üstünde inanılmaz bir vergi yükü vardı. Artık sübvansiyonla bile halledilemeyecek kadar artacak fiyatlar. Karlılık düşecek, ülkede cep telefonlarını pazarlama faaliyetleri hızla azalacak. Reklam vermeyecekler. Onun yerine sosyal medya ve PR aktivitelerine asılacaklar. Ucuz telefonlarını getirecekler.

Cep telefonlarının aksesuarları çok pahalı hale gelecek. Kablodan taşınabilir şarj cihazına kadar herşeyin fiyatı patlayacak. Boğucu bir sıkıştırma yaşanacak bunları satmak için kurulmuş şirketlerin üstünde. Satışlar durma noktasına gelecek.

Bilgisayarlar. Bilişimin ve teknolojinin olmazsa olmazı. Artık iyi bilgisayarlardansa yazı yazmaya, internette dolaşmaya yetecek konfigürasyonda aletlerle yaşamaya çalışacağız. Belki bilgisayarları tabletlerle değiştireceğiz. Bu arada giderek fiyatı uçan bilgisayarlarla yapılan tasarım, film yapma ve oyun tasarlama gibi işlerin fiyatları doğal olarak artacak.

Artacak fiyatların başında uzmanlık gerektiren uygulamalar geliyor. Mesela tasarımcıların kullandığı ve sadece dolarla alınan Photoshop serisi. Film manipülasyon uygulamaları. Mimarlık yazılımları… Üç boyutlu tasarım programları… Doğal olarak bunlarla yapılan işler de artacak. Ciddi biçimde artacak. O paraların bir yerden çıkarılması lazım.

Gelelim cep telefonu ve mobil uygulamalara… Onların da dolar üstünden hesaplandığı düşünülecek olunursa bu, daha az uygulama alacağımız anlamına geliyor net bir biçimde.

Peki ya devlet ve iş uygulamaları? ERP, CRM, veri tabanı ve bulut uygulamaları? Devlet şu anda Türkiye sathında kullanılan ve dolarla alınan uygulamalar kullanıyor. Hatta bunların birçoğuna dolar üstünden kullandıkça öde parası veriyor. Devletin kasasından çok daha fazla hpara çıkacak. Bunun yanında aynı tarzda uygulamaları kullanan bankalar gibi büyük yapılar da çok ciddi sorunlar yaşayacak.