Devletin ‘yanlış’ bilişim gündemi

tbmmBu haftaki bilişim gündemi çok hızlı geçti. İstanbul’da bilişim zirvesi yapılırken hemen alt katında girişimciler için yapılan zirvede dünyanın dört bir yanından gelen melek yatırımcılar Türkiye’nin genç beyinlerine kaynak aktarmak için kendi aralarında müthiş bir yarışa girdiler.

Şirketler birbiri ardına çıkardıkları ürün ve hizmetleri bayram öncesi Türkiye gündemine sunarken bilişimin kullanılmasıyla iş dünyasının nasıl daha da iyileştirilebileceğini anlattı.

Halkın ve iş dünyasının bu hummalı çalışmalarına devlet ve hükümetin de aynı şekilde sarılmasını beklerdik. Ama basına yansıyan demeçlere bakıldığında durumun hiç de öyle olmadığını görüyoruz ne yazık ki. Şu anda devlet sadece nasıl yasaklarız, nasıl istediğimizin dışında haberlerin çıkmasını sağlarız, yanlış şeyler söyleyenleri nasıl cezalandırırız diye bakıyor ve buna yönelik mesajlar veriyor.

Bu hafta kağıt baskı yaşamına son vermiş ve sadece internette bulunan Karşı gazetesinin bürosuna baskın gerçekleştirildi. Bütün bilgisayarlara el konarak imajları alındı. Soruşturmalar başlatıldı.

Cumhurbaşkanı internet üstünden yanlış şeyler söyleyenler olursa onlara karşı tüm önlemlerin alınması zorunluluğundan bahsetti.

Hükümet yetkilileri Cumhurbaşkanı’nın değerlendirmelerinin ardından din dersinin zorunlu olmasıyla matematik, fizik ve kimya gibi emel derslerinin de seçmeli olabileceği değerlendirmesini yaptı.

Devlet için internet ve bilişim, kendi dediklerinin tersinin yapılmayacağı bir alan olarak tanıtıldı tüm ülkeye. Peki neler anlatılabilirdi? Hemen kısa notlar halinde verelim sizlere…

Bu ayki ithalat ihracat rakamlarında neden yüksek teknoloji ürünlerinin neredeyse sıfır çıktığı tartışılmalıydı. Yüksek teknoloji ürünü diye satılan malların yüzde kaçının yurt dışından getirilip burada birleştirildiği masaya yatırılmalıydı. 12 ayda 86 milyar dolar çıkan dış açığın yüzde kaçının Türkiye’de geliştirilen yüksek teknoloji ürünleriyle kapatılabileceği tartışılabilirdi. Bunların yapılması için okullarda ne kadarlık teknolojik veya teknoloji üretimini mümkün kılan dersler verilebileceği anlatılabilirdi.

Biz bu hafta IŞİD’e karşı yapılabilecekleri tartıştık bu ülkede farklı bir IŞİD çıkmasını engelleyecek teknolojik ve eğitsel imkanları tartışacağımıza.

Evdeki fareyi öldürmeye çalışmak yerine eve farenin girmesini engellemeye çalışmalıydık biz. Ama biz bilgiye sarılmak yerine yabancı bir ülkeden içeri 50 kilometre girmeyi daha doğru bulan bir ülkeyiz.