Çocuklara seksek oynatın ki gelişsinler

Bu hafta gazetelere yansıyan bir ajans haberi: Uzman klinik psikoloğu Yekta Korkmaz, 0-6 yaş arasındaki çocukların, uzun süre bilgisayar kullanmalarının gelişimlerini engelleyeceğini söyledi.

Nasıl yani dediğinizi duyar gibiyim. Bakalım haberin detayına: Korkmaz bilgisayar ve teknolojik aletlerin aşırı kullanımının tehlike oluşturduğunu ifade etliş. İlkokul öncesi dönemi çocukların bilgisayar, tablet veya telefonları genellikle oyun amaçlı kullandığını hatırlatan Korkmaz kullanım süresinin artıkça çocukların gelişimlerinde problemlerin ortaya çıktığını bildirmiş.

Ne gibi sorunlar? “0-6 yaş arası dönemde çocukların zihinsel, duygusal, sosyal ve dil gelişimleri oldukça hızlıdır. Çocukların kendi yaşıtlarıyla oynadığı oyunlarm saklambaç ip atlama, kule yapma, boyama, kes yapıştır, lego, sek sek… İnce motor, kaba motor, dil gelişimi sosyal-bilişsel alanlarının gelişimine katkısı fazladır. Ebeveynlerin çocuklarını teknolojik aletlerden çok bu tarz oyunlara yöneltmesi gelişimleri için oldukça önemlidir. Çocukların yaklaşık 2 yaş civarında teknolojik aletlere ilgisi başlar. 3 yaş öncesinde teknolojik cihazlarla ilgilenmesine olabildiğince engel olmak 3 yaş sonrasında ise bunu olabildiğince en aza indirerek en fazla gun boyu toplamda 20 dakika anne babanm denetimi altında oynamasına izin verilebilir.”

Uzman psikoloğumuzun anlamadığı, matbaayı engeleyen zihniyete sarılmasını sağlamasının nedeni çok basit: Korkmaz bilgisayar, tablet ve akıllı telefonların içinde ne olduğunu bilmiyor. O yüzden ip atlama, seksek ve kule yapma gibi yüksek entelektüel faaliyetleri öneriyor. Aslında uzmanımızın çocukları tanıdığını da söyleyemeyiz. Çünkü Lego 6 yaşından küçük çocuklara verilmez. Kutusunun üstünde yazıyor. 3 yaşındaki bir çocuğa ip atlatmaya çalışırken de uzmanımızı görmek isterim gerçekten… Bu arada dokunmatik ekranların küçük motor yeteneklerine yaptığı katkı için kendisine milyonlarca sayfalık bilimsel çalışma bulabilirim…

Korkmaz diyor ki “4-6 yaş grubu çocukları için bilgisayar oyunları çok cazip gelebilir ailenin bu konuda net tavır sergilemesi esnek olmaması çok önemlidir. Günde en tazla toplamda yarım saat olarak ailenin de onayladığı oyun veya çizgi filmleri izlemesine izin verilebilir. Çocuğun yaşı ilerledikçe internet kullanımını denetim altına almanın güçleşir.

İşte bunlar hep denetimci zihniyetin çocuk yaştan başlattığı tahakküm. İnternete girmemeyi öğren… Benim sayfalarımı okuyanlar göreceklerdir ki kim internet hakkında kötü bir şey söylerse basın ve yönetim tarafından el üstünde tutuluyor. Çocuklar için internet ve bilgisayarları ulaşılmaz gösterirseniz onlar ilk bulduklarında deli gibi oynarlar bununla. Oysa çocuklar küçük yaştan itibaren bu cihazlarla tanışsalar o zaman buna olan ilgileri azalır, mantıklı zamanlarda oynar, dışarıda oynama ihtimali varsa çıkar oynarlar. Br başka deyişle buldumcuk olmazlar.

Bu tip haberleri her gördüğünüzde eleştirin. Çocukların bilgisayarla nasıl etkileşime geçmesi gerektiğini bunu uzun süredir yapmakta olan anne babalara sorun…

Çocukların bilgisayar kullanımına dikkat edin demek başka, bilgisayar çocukların gelişimini engeller demek başka. Herkes kendine gelsin yahu!!!