Başbakan neyin hangi dönüşümüne hazır?

Yüksek mobil internet hızı ile daha fazla data kapasitesi sunan 4,5G teknolojisi, gece yarısı itibariyle Türkiye'de kullanılmaya başlandı. Resmi temaslar için ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile 4.5G hızında bağlandığı telefon ile internet üzerinden görüşme yaptı. ( Evrim Aydın - Anadolu Ajansı )

binali yildirimSabah gazetesi dijital dönüşüm sayfası hazırlayınca Başbakan da onca işinin arasında üşenmemiş bir yazı yazmış gazeteye. Dönüşüme hazırız diyor. Ben içinde bulunulan veya hazır olunan dönüşümle ilgili onun sözlerinden birkaç alıntı yapmak istiyorum. Eminim ki Başbakan Binali Yıldırım bu noktalardan kendine birkaç önemli not çıkaracaktır:

Türkiye’nin her bölgesinin fiber ve 4.5G ile tanışmasını sağlarken, eğitimde ve girişimde fırsat eşitliğinin yaratılması için önemli altyapı yatırımlarımlarına imza attık: Yok öyle bir şey yapmadık. En azından fiber için öyle bir şey yapmadık. Halen ülkede Türk Telekom fiberi diğer şirketelere karşı kısıyor, belediyeler fiber döşemek isteyen Türk Telekom dışı şirketlere kasıyor. Bunu başbakan da biliyor. Çünkü Türk Telekom’a bundan bir sene önce sert bir biçimde tüm gazetecilerin ortasında fibersiz rekabeti salık verdi. Aynı şekilde izin vermeyen belediyelere sert sert konuştu. Ama gelişme var mı derseniz… Kesinlikle yok. Türk Telekom hala kısıyor, belediyeler hala kasıyor…

Eğitimden sağlığa, inşaat sektöründen iletişime, üretimden lojistiğe her alanda daha güçlü büyüme ve küresel rekabet için Türkiye’nin yeni nesil dijital girişimcilerin enerjisine ihtiyacı var: Peki biz şirketleri Türkiye’ye çekecek şeyleri yapabiliyor muyuz? Ülke güven veren bir ülke mi? Özgürlükler konusunda neredeyiz? Sansür var mı? Her vahim olayda koşa koşa kapıyı kapatmadan önce interenti kapatıyor muyuz kapatmıyor muyuz? Girişimcilere ihtiyacı olan eğitimi verebiliyor muyuz?

Yerli yazılımla yerel katma değerimizi artırabiliriz. Kod yazan, dijital iş yapan girişimcilerin sayılarını artırmalıyız. Girişimci kültürü ve kod yazma alışkanlıklarını daha ilköğretim döneminde kazanan kuşaklar yetiştirmeliyiz: Başbakan yetiştirmeliyiz diyor ya sanki başkası yapacakmış gibi. Ben size söyleyeyim liselere din öğretmeni kadar kodlama öğretmeni atamazsak bu iş olmayacak. Size bunun sözünü verebilirim. Üniversiteden çıkan gençlerle kodlayan sayısını artıramayız. Meslek liselerine yazılımı sokmadığımız, oradaki hızar tezgahları yerine yazılım masalarını koymadığımız sürece ne yapsak boş…

Başbakandan soyut gazete yazıları yerine somut adımlar bekliyoruz. En azından ben bekliyorum.