Anonymous devletlerin ve şirketlerin elbirliğiyle artık anonim değil

Anonymous etkisini genişlettikçe anonimliği de günden güne azalıyor. 2003 yılında bir chat kanalında temelleri atılan grup 2008 yılında ‘hacktivisim’ hareketine dönüşerek web sitelerini sabote eden ve siyasi nedenler ile gizli bilgileri açığa çıkaran bir tehlike haline geldi. Bugün ise finans ve siyaset otoritelerinin korkulu rüyası haline gelmiş durumda.

FBI ve Kamu Güvenlik Teşkilatı (DHS)’nın dikkatini üzerine çekerek derin araştırma ve takiplere maruz kalan grup sanıldığı gibi büyük bir oluşumları ya da merkezi bir liderlik anlayışına sahip olmadıklarını dile getiriyor. 2011’de yüksek profildeki kamu ve özel sektör kurumlarını hedef alan Anonymous polis için de oldukça büyük bir tehlike arz ediyor. Resmi bir kulüpten çok felsefi bir düstura sahip olduğunu savunan grubun aksiyonları ise yenilir yutulur cinsten değil.
Grup üyelerinden birinin, liderleri olmadığını vurgulayarak ülkesinin bayrağının altında herkesin istediğini yapmakta serbest olduğunu savunması ise pek çok suça davetiye çıkaran bir açıklama niteliğinde. Grubun başlı başına ulusal güvenlik tehdidi teşkil etmediğini sözlerine ekleyen aktivist, ise Anonymous gibi davranan bazı bireylere karşı ciddi önlemler alınması gerektiğini belirtti.
Özellikle 2011’de adından sıkça söz ettiren grup ile ilgili olarak 3 Eylül günü DHS’den çıkan bir bültende grubun sosyal medyayı kullanarak finans sektörü çalışanlarını ele geçirdiği ve bilgisayarlarını sabote ettiği bilgisi yer aldı.
FBI araştırmacılarının dava dosyalarında belirttiğine göre gerçekleşen baskın ve yakalamaların, PayPal’in sanal güvenlik sistemleri tarafından tespit edilen ve en aktif sanal saldırganlar olarak tanımlanan bin kişilik bir liste üzerindeni olduğu bilgisi paylaşıldı.
DHS, çoğu sanığın 30 yaş altı yaş grubundan olması olayın çok da profesyonellik çerçevesinde yapılmadığını söyleyerek göz dağı vermek ister gibi. Buna ek olarak söz konusu aktivistleri “senaryo tıfılları” olarak tanımlayan DHS, adeta önemseme ve küçük görme politikası izliyor gibi: “Bunlar, başkalarının geliştirdiği metin ya da programları kullanarak bilgisayar sistemleri ve ağlara erişip internet sitelerini çökerten bir grup beceriksiz birey.”