ABD Patent Sistemi herkesin canına okuyor

A.B.D.’de patent mücadelesi bitmiyor. Obama’nın geçtiğimiz günlerde onayladığı America Invents Act’e göre, bir yazılıma patent alabilmek için onu ilk defa çıkartan değil ilk defa uygulayan olunması gerekiyor. Bunun yanı sıra sancılı ve zaman öldürücü patent alma süreci, zaman ve para kısıtlı pek çok yazılımcının fikrinden mahrum kalınmasına da neden oluyor. Apple, Microsoft gibi şirketlerse milyar dolarlar harcadıkları bu alanın kuş olup uçmasını hiç mi hiç istemiyor.

A.B.D.’de bir patentin geçerlilik süresi yaklaşık 20 yıl olurken bu aslında teknolojide gelişimi de oldukça geri götüren bir şey. Bu süre telif haklarındakinden daha kısa olabilir ancak teknolojik bir fikrin ekonomik getirisinin yeterince sağlıklı şekilde gözlemlenmesi engelleyecek kadar da uzun aslında.

Özellikle mobildeki patentlerin pek çoğunun yazılım patenti olduğunu söylemekse hayli güç. Örneğin, iPhone’daki dokunmatik ekran ve tuş kilidinin parmağı ekranda kaydırarak açılmasının ve donanımın nasıl çalıştığının tanımlandığı bu patentin 350 sayfada anlatılması zaman ve para kaybının yanı sıra gelişimin önünü kesecek bir unsur olarak görülüyor.

Tabii bu işe milyar dolarlar yatıran büyük başlar patentlerin çok da sağlıklı bir yöntem olmadığını asla kabul etmiyor, etmez de.

Burada önemli olan nokta şu ki, yazılım bir süreçten ziyade bir fikirdir. Belirli bir kaynak kodu tek bir yazılımcı tarafından yaratılmış ya da yazılmış olabilir ancak onun nasıl işleyeceğini çözebilen bir başka yazılımcı da gelip aynı şeyi başka türlü anlatır ve sonuç yine aynıdır. Peki bu durumda patent alınan kod farklı ama işlev benzer ya da aynı oluyorsa buradaki sıkıntı nasıl çözülecek? Yani bu, bir cümleyi Türkçe ve Fransızca söylemek kadar arada fark olan, basit bir şey.

Patent alma süreci ise gereğinden fazla uzun ve maliyetli bir süreç ve bu küçük yazılımcıları saf dışı bırakan, gelişimi yavaşlatan bir durum olarak yorumlanıyor.

Microsoft, oldukça geleneksel ve patent konusuna sahip çıkan bir tutum sergilerken bu konuda en açık fikirli şirket aslında Google denebilir. Hukuk başkanı David Drummond, patenti, teknolojiyi korumaya yönelik bir önlem olarak kullanılan bir araç olmasına rağmen, gelişime köstek olan bir unsur olarak görüyor. Eski kafalı uygulamaların Android sistemlerine zarar verdiğini de dile getiren Drummond, Microsoft ile pek aynı tutumda değil.