33.983.792,76 lira verin istediğiniz rekabet ihlalini yapın

rupdc3bcdc3bckÜlkemizin telekomünikasyon alanında rekabetin çok çetin geçtiğini sık sık bu siteden dile getiriyorum. Burada rekabet ne zaman yukarı çıksa, birileri kendi etkin gücünü kullanıp rekabeti darmadağın edebiliyor. “Aman canım rekabet de olmasın ben alacağım hizmete bakarım” demeyin sakın. Çünkü rekabet olunca fiyatlar düşüyor, hizmet kalitesi yükseliyor, hizmetin ulaştığı insanların sayısı artıyor.

Peki rekabetin artması için ne yapmak lazım? Tabi ki rekabeti korumak. Bunu kim yapıyor? Bu ülkede rekabet kurumu isimli bir yapı var ve o rekabeti bozanları cezalandırıp rekabeti sağlamaya çalışıyor.

Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yayımlanan Kurul kararına göre, Türk Telekomünikasyon AŞ’nin kendisine yapılan tesis paylaşımı başvurularını geciktirerek, zorlaştırarak veya engelleyerek Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal edip etmediğinin tespiti için yürütülen soruşturma tamamlandı.

Kurul tarafından yapılan müzakereler sonucunda, şirketin kendisine yapılan tesis paylaşımı başvurularına yönelik bazı uygulamalarıyla sözleşme yapmayı reddetmek yoluyla kanunu ihlal ettiğine ve bu nedenle şirkete 33 milyon 983 bin 792,76 lira idari para cezası verilmesine oy birliğiyle karar verildi.

Soruşturma Türk Telekomünikasyon AŞ’nin, Vodafone Net İletişim Hizmetleri AŞ’nin Türkiye Elektrik İletim AŞ tarafından açılan ihaleyi kazanarak kullanım hakkı elde ettiği fiber optik altyapısını kullanabilmek için kendisine yaptığı tesis paylaşımı başvurularını geciktirmek, zorlaştırmak veya engellemek yoluyla hakim durumunu kötüye kullandığı iddiası üzerine açılmıştı.

Soruşturma sürecinde Superonline İletişim Hizmetleri AŞ ve TurkNet İletişim Hizmetleri AŞ tarafından yapılan başvurular da değerlendirmeye dahil edilmişti.

Şimdi ne oldu? 34 milyona yakın bir para veren Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell’e fiber yaptırmamış oldu. Rekabeti yaralamak, engellemek için bence çok az bir para bu. Çünkü yılda milyar liralık gelir elde eden kurumların bu gelirlerinin yanında 34 milyon ne ki? Diyelim ki bir mekanda sigara içilmesini yasaklıyorsunuz. Adam restorana 2 bin lira hesap verirken bakar mı vereceği 175 liralık cezaya. Bahşişi gibi görüyor bunu parasını koyuyor ve içiyor sigarasını. Aynı mantık.

Rekabet, hele ki fiber optik gibi konularda çok önemli. Caydırıcı ceza lazım. Türk Telekom’a fiber konusunda birisi gittiği zaman “tamam canım ona bi ara bakarız” diyememesini sağlamanız lazım.

34 milyon lirayla her tür rekabeti kısıtlayamaması lazım şirketlerin…