3.250 TL’ye telefon olur mu?

iphone 6Daha önce bu satırlarda yazmıştım. Sanırım telefonun bu fiyata satılması benim suçum. Çünkü gçen sene tam da 3 bin TL’nin üstünde satılıyordu iPhne 5S Türkiye’ye kaçak, pardon gri pazar yoluyla sokulduktan sonra… Ben de dedim ki “demek bunun ederi bu… O fiyattan satın gitsin” Apple beni dinlemez, dinleyeceği tuttu. Dilim kopaydı.

Şaka bir yana 3.250 TL’ye telefon olmaz. Üstüne altın da taksanız, altına araba da koysanız olmaz. 2..000 dolar mertebesinde bir telefon yok dünyada. Olmamalı da zaten.

Peki bana sorarsanız sen alır mısın bu telefonu diye… Almamam için mevcut yaşam ve yazım tarzımı değiştirmem lazım. TKNLJ formatında maddelerle açıklayayım…

  • Apple benim sadece telefonumun markazı değil. Aynı zamanda evde kullandığım masaüstü bilgisayarım da Apple. Neden? Çünkü fiyat performans olarak bana istediklerimi veriyor. Eş zamanlı ekranlarda birkaç öğrenilmiş parmak hareketiyle bir ekranda film işleyip, bir ekranda haber takip edip bir ekranda resim işleyip diğerinde oyun oynayabiliyorum. Benim için çok önemli.
  • Apple benim evde aynı zamanda hem yedekleme hem de televizyonla iletişim kurduğum Apple TV markam… Evde sıkça kullandığım disk ve televizyonu da bir şekilde zimmetine geçirmiş oluyor Apple.
  • Cep telefonu olarak iPhone 5 kullanıyorum. Ama sadece bir cep telefonu olarak kullanmıyorum. Basın toplantılarında ve röportajlarda görenler olmuştur: Bir Apple klavyem var: Doğuştan F dizilimli. Onun harika bir koruyucusu var. Klavyeyi açtıktan sonra telefonu üstüne koyunca ilginç bir laptop modeli oluyor. iCloud ve benzeri yazılımlar üstünden yazdığım her şeyi anında bilgisayarla ve ev sistemleriyle paylaşabiliyorum. Ayrıca da harika yazı yazma deneyimi sağlıyor bu klavye ve ekran…
  • Yeni çıkacak iOS 8 ve Yosemite’ı dört gözle bekliyorum. Çünkü söylenenlere göre üstünde harika çalışan bir her söylediğini yazma mekanizması bulunuyor. Bu, benim özellikle röportajları yazıya dönüştürme hızımı beşe katlayacak. Gerçekten dedikleri kadar iyi çalışıyorsa paha biçilmez bir özellik olur benim gibi gazeteciler için…
  • Yeni işletim sisteminin bir yeni özelliği de işletim sisteminin içine gömülü olan Türkçe yazı düzeltici. Windows platformunda yazım düzeltilmesi için MS Office gibi bir uygulamaya ciddi para vermeniz gerekirken burada işletim sisteminin içinden kalıcı bir Türkçe özelliğinin çıkması benim için çok önemli.
  • Ekran büyüklüğü benim gibi yazı yazan ve yazdığı yazıyı hemen internet sitesine gömen biri için çok önemli. 10 inçlik tabletler çok büyük geliyor. 7 inçlik olanlar ideal ama bünyesnde telefon barındırmadığı için ikinci bir alet için fazla büyük. 5.5 inçlik büyüklük yazı yazmak ve bazı işleri görmek için ideal olabilir. Hele ki bir başka cihazı taşımayacaksam…
  • Biraz alternatiflere göz atalım: Gerçekten çok şık ve yüksek teknolojili telefonlar var. Ama Android içinde F klavye için bir program satın almak zorundasınız. F klavyeyi dışarıdan tanıtma imkanı yok. Cep telefonları için tasalanmış klavyelerin arasında F klavye yok. Bir klavye için cihaz mı alınır demeyin. O hızda yazı yazabilmek ve kafamdaki fikirlere yetişebilmek için adam bile öldürürüm.

Kısaca özetlemek gerekirse benim kadar spesifik iş yapan, günün 17 saati çalışan (Bu yazı sabah 04:16’da yazılıyor) biri için birkaç özelliğini bir araya getirince uygun bir cihaz olabilir uygun bir ücret olmasa da. Ama benim gibi çalışan kaç kişi var? Kaçının bu özelliklere ihtiyacı var?

3 bin TL ve üstüne telefon olmaz. Yapmayın, etmeyin…

Saat ve cüzdan… Bunlar başka bir yazının konusu. Şu anda Türkiye’de kullanımı olmadığı için acelemiz yok…