Fransızlar’ın 5G şartnamesi belli oldu, darısı başımıza

Fransızların telekom regülatörü 5G şartnamesini açıkladı. Bu şartnameyi okumak, bizim yakın gelecekteki 5G şartnamesine de ışık tutacaktır.

Fransa’nın BTK’sı olarak tanımlanabilecek telekomünikasyon düzenleyicisi Arcep, 5G için düzenlenecek 3,4 – 3,8 GHz spektrumu açık artırması için kuralları belirleyen bir taslak prosedür üstünde istişarelere başladı.

4 Eylül’e kadar sürecek olan istişarelerle, Arcep’in sonbahardaki açık artırma öncesinde şartlarını tamamlamasını sağlayacak. Bu arada hükümet, Eylül ayı sonuna kadar mevcut sıklıklar için rezerv fiyatı hakkında ayrı bir tavsiye de alacak. Prosedür, ülkenin dört şebeke operatörünün, 5 yıllık bir uzatmayla 15 yıllık lisanslar altında 2020 yılından itibaren 310 MHz’e varan hacimde spektrum elde etmesini sağlayacak.

İki bölümden oluşan bir ihale sürecinde operatörler, sabit bir fiyattaki ilk spektrum demeti için başvurabilecek ve daha sonra geri kalanı için bir açık artırmaya katılabilecekler. Regülatör, ilk aşamadan sonra her operatörün en az 40 MHz spektruma sahip olacağını, ancak bu minimum konsültasyona tabi olabileceğini öne sürüyor. Açık artırma sonunda şirket başına en fazla 100 MHz alınması mümkün hale getirilecek.

Teklif süreci, katılımcıların 10 MHz’lik bloklara bölünmüş frekansları almalarını sağlayacak. Her kazanana tahsis edilen spektrum miktarı belli olduktan sonra frekansların banttaki blokların konumunu belirlemek için yeni bir açık artırma yapılacak.

Operatörlerden tahsis prosedürünün ilk aşamasında talep edecekleri isteğe bağlı taahhütlerin yanı sıra, tüm lisans sahiplerine asgari yükümlülükler uygulanacak. Asgari yükümlülükler kapsamı hedeflerini ve en az 240 Mbps hızıyla tanımlanan asgari hizmet seviyesini içeriyor. Bu hızı elde etmek için, operatörler 3.4 – 3.8 GHz frekansları veya sahip oldukları diğer frekansları kullanabilecek.

Her operatörden, 2020’nin bitiminden önce en az iki şehirde 5G hizmetlerini başlatmaları ve 2022’ye kadar işletilmekte olan 3 bin sahaya sahip olmaları, 2024’te 8.000’e ve 2025’te 12.000’e yükselmeleri isteniyor. İstişareye bağlı olarak, operatörlerin 2024-2025 dönemi için belirlenen dağıtım hedeflerinin üstünde, bu konumlarda işletilen sitelerin yaklaşık yüzde 20 ila 25’ine sahip olmaları gerekecek.

Özellikle otoyollara uygulanan yükümlülükler, AB kurallarına uygun olarak da planlanmış. Ülkenin otoyollarının (16,642 km) 2025 yılına kadar, tüm ana yolların (54,913 km) 2027 yılına kadar tamamlanması gerekiyor. Bu yükümlülükler, 2027 yılına kadar her bir hücre sahasında minimum 100 Mbps bağlantı hızı içeriyor.