ABD fiber döşenebilsinsin diye bürokrasiyi kaldırıyor

Türkiye’deki BTK’nın muadili olarak tanımlayabileceğimiz ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC), bürokrasiyi ortadan kaldıracak ve gigabit internetin Google Fiber gibi sağlayıcılardan teslim edilmesini hızlandıracak bir teklif üzerinde çalışıyor. Tek dokunuşla hazır (OTMR – One Touch Make Ready) sistem olarak adlandırılan teklif, geniş bant hizmetlerinin dağıtımını hızlandırabilecek potansiyele sahip.

Değişim, yeni sağlayıcıların pazara girmesini kolaylaştıracak. Mevcut sistemde, yeni bir sağlayıcı mevcut kabloları taşımak veya bir yardımcı program direğinde değişiklik yapmak isterse, değişiklikleri yapacak olan görevli sağlayıcılara danışmak zorunda. Yeni sistemle iş yükü yeni servis sağlayıcısına kaydırılıyor. FCC’nin OTMR önerisi, çalışma direklerinde yapılan basit değişikliklerle ilgili çalışmaları gerçekleştirmek için gereken koordinasyonu kaldırarak süreci hızlandırmayı hedefliyor.

FCC, “OTMR, partinin en güçlü teşvikle – yeni ekibe – çok sayıda taraf arasında işi yaymak yerine, tüm işi kendi başına gerçekleştirmesi için hızlı bir şekilde hazırlamasına izin vererek – genişbant dağıtımının maliyetini düşürüyor ve hızlandırıyor” açıklamasını getirdi. “Bazı tahminlere göre, OTMR tek başına fiber ile yaklaşık 8,3 milyon artımlı tesis ve yaklaşık 12,6 milyar dolarlık artan ekosistem yatırımı ile sonuçlanabilir.”