Türkiye genişbantta dünyanın neresinde? En hızlı ADSL şirketi kim?

Biraz kendi içimizden çıkarak dünyada neler olup bittiğini inceleyelim ve dünya ile bizi kıyaslayalım yine TKNLJ formatında…

  • Netflix istatistiklerinde dünyanın en hızlı bağlantısı 4,11 iken Türkiye’nin en hızlı bağlantısı 3,91 megabitti. Yani birbirine yakın ortalamalardan bahsediyoruz. Ama iş büyük veriler indirmeye gelince 15 megabitlik Türkiye’nin en büyük hızı ile Amerika’nın 58 megabitlik yüksek hızı arasında 4 kata yakın bir fark var. Yani iş genişbant bağlantılara gelince duvara çıkıyoruz.
  • Steam ne kadar veri kullanıyor peki? son 48 saatlik verilere baktığımızda dünyadan ortalama 4,9 terabit hızla veri çekilmiş. En üst noktaya vardığımızda toplam bant genişliği 10,2 terabit.

  • Konu oyun olunca dünyanın en yüksek ortalama hızı Kuzey Amerika’dan geliyor. Ama hep birlikte en fazla yüklemeyi yapan, doğal olarak en kalabalık olan Asya…
  • ABD’nin 10 servis sağlayıcısının verileri incelendiğinde Türkiye’deki herhangi bir servis sağlayıcıdan yavaş tek bir kurum var.
  • Aynı şekilde Rusya ile Türkiye kıyaslandığında Türkiye’den yavaş tek bir kurum bile yok.
  • Türkiye’nin ortalama bağlantı hızının 9 megabit olması bize gösteriyor ki Türkiye’nin genel olarak en büyük servis sağlayıcısı Türk Telekom. Bizi yavaşlatan da bu kurum. Eğer Türkiye hızlandırılmak isteniyorsa bu işe bu kurumdan başlanması gerektiği anlaşılıyor.
  • Son 7 günde Türkiye’den Steam sunucularına giden toplam data 3,2 petabayt. BTK verilerine göre Türkiye’nin toplam veri trafiği üç ayda 3 bin 445 petabayt. Haftada 287 petabayt. Yani sosyal medyasından e-devlet uygulamalarına, sanal sohbetten seks sitelerine kadar yarattığımız tüm trafiğimizin yüzde birinden fazlası sadece Steam sitesindeki oyuna gidiyor.
  • Macaristan’da, Şili’de hatta Kuzey Irak’ta bizim ulaşamadığımız hızlarda servis sağlayıcılar var. Lütfen artık “biz genişbant internet veriyoruz heyoo” söylemlerini bir kenara bırakalım. Biz genişbant veremiyoruz işte.