2013 yılında 68 kilo verdim 14 milyon numara taşındı

internet tasimaYıl istatistikleri her zaman tehlikelidir. Öyle acayip rakamlar çıkar ki karşınıza, üstünde adam gibi düşünmezseniz tuhaf olgularla boğuşur durursunuz.

Numara taşınabilirliği çıktığından beri kaç kişinin numarasını taşıdığı hep bir polemik konusu oldu. Devletten gelen istatistiklere bir yenisi daha eklendi: Türkiye’de geçtiğimiz yıl yaklaşık 14 milyon kişi telefon operatörü değiştirmiş. AB, uyum çerçevesinde gerçekleştirilen yeni düzenlemeyle birlikte toplam 62,5 milyon kişi operatör değiştirmiş.

Bu ne demek sevgili devletim? Üç operatörün rakamlarına bakıyoruz, öyle 14 milyonluk bir artış eksiliş yok. Toplamda ise 60 küsür milyonluk değişim hiç yok. Bunu bir başka örnekle anlatmak gerekirse: Ben geçtiğimiz yıl 68 kilo vermişim. Eğer ne kadar kilo aldığıma bakmazsak bu çok gazetelere yakışacak bir istatistiki bilgi olabilirdi.

Devletin bir kişinin kaç kez numarasını taşıdığını, kaç kişinin hiç numarasını taşımadığını söylemesi lazım. Bir kişinin mobil iletişimde bir yerden diğerine numarasını taşımış olması devleti neden bu kadar sevindiriyor anlamak çok güç. Madem öyle sabitte alamadıkları kararlar yüzünden kimsenin numarasını taşıyamamış olmasının devlet erkanını utanç içinde bırakması lazım. Ama henüz bu konuda utanıp sıkılan kimseyi görmedim.