2000’li yılların başında GSM’e ne oldu?

 

GSM dünyamızıanlayabilmek için 1990’lı yılları anlayabilmemiz lazım. Ben size o yıllara ait birkaç veri sunmak istiyorum. Gerçekten bugünkü dünyamızda neyin ne olduğunu size çok iyi anlatacak.

Öncelikle ARPU, yani kullanıcı başına elde edilen gelirle başlayalım. Size 2000 yılından bu yana Avrupa ve ABD’nin kullanıcı başına elde ettiği gelir tablosunu vereyim ki dünyada nasıl bizde nasıl bir fikriniz olsun:

arpu

Görüldüğü gibi bugüne geldikçe oldukça düşüyor kullanıcı başı gelir. Ama 2000’li yılların başında Avrupa’da 50 dolarların üstünde olduğunu görmek için büyük finansçı olmaya gerek yok.

Peki Türkiye’de nasılmış bu gelirler?

1998-2004 yılları arasıdaki 6 yıllık dönemde abone sayısı 10 kat arttı. Ancak gelirler aynı dönemde 3,9 kat arttı.

Bunun sebebine baktığımızda karşımıza ne veriler çıkıyor: 1998 yılında kullanıcı başına ortalama gelir 30-40 dolar bandındaydı. 1999 yılındaki vergi değişikliklerinin ardından 12-13 dolar düzeyine geldi. Vergiyle bunun ne alakası var demeyin. Kullanıcıların cep telefonlarına harcayacakları belli bir cüzdan payı var. Eğer o para 100 liraysa şirketler ne yaparlarsa yapsınlar aynı ses hizmetiyle bu paranın üstüne çıkamıyorlar. O yüzden katma değerli hizmetler, TV izleme, müzik çalma, oyun oynama gibi şeylerle kullanıcının başka dünyalara vereceği ücretlere talip oluyor.

Diyelim ki bir kullanıcının 100 lirası var cep telefonu dünyasına harcayacak. Masraflar çıktıktan sonra cep telefonu şirketine bu paranın 40 lirası cep telefonu şirketine kalıyor diyelim. Devlet yüzde 25 olan vergiyi bir gecede yüzde 51’e çıkarırsa ne olur? O zaman cep telefonu firması 40 lira yerine 14 lira kazanmaya başlar. Çünkü bu vergi yükünü kullanıcıya yansıtmak, GSM’in cüzdan payını artırmak öyle kolayca olmaz.