BTK terörizme karşı Twitter ile omuz omuza

IMG_5924-1Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan Twitter Başkan Yardımcısı Colin Crowell ile görüştü. Toplam bir saat süren bir görüşme bu. Sayan daha önce sıkça dile getirilen konuyu tekrar masaya taşıyarak Twitter’ın Türkiye’de ofis açmasına yönelik talebimizi yeniledi.

Sayan konuyu nasıl dile getirdiğini şöyle anlattı: “Türkiye genç ve dinamik nüfus yapısıyla sosyal medya kanallarının en çok kullanıldığı ülkeler arasında yer alıyor. Evrensel hukuk kuralları ile Türk hukuk kurallarının sosyal medya mecralarında da mer’i olması gerekiyor. Görüşmede bu konudaki hassasiyetlerimizi aktardık. Özellikle Türk yargı makamları tarafından verilen kararların uygulanmasının önemine dikkati çektik. Sosyal medya kanallarında açılan sahte hesaplar ile mücadele edilmesinin önemli olduğunu vurguladık.”

Biz Twitter’ın bura ofis açmasını niye istiyoruz? Anladığım kadarıyla adam gibi vergi alabilmek için. Bir de arada bir Fuat Avni ve benzeri karakterleri kulağından tutup yakalayabilmek için. Eğer elimizin altında bir Twitter yetkilisi olursa kafasına vurarak “hadi hala vermedin şunun adresini yaaa” diyebileceğiz.

Ama biz bunu bu şekilde dil getirmiyoruz. Onun yerine ne diyoruz? Günün anlam ve önemini de yansıtan terörizm diyoruz. Sayan, terörizmle sanal platformlarda mücadelenin önemli olduğunu vurgulayarak “Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin terör örgütlerinin propagandasının yapıldığı mecralara dönüşmemesi gerekiyor. Bu konuda bütün dünya ülkelerinin karşılıklı işbirliği ve dayanışma içinde bulunması gerekiyor. Twitter’da Türkiye’ye yönelik faaliyetlerde bulunan terör örgütlerinin ve terörizmin propagandasının yapılmaması gerektiğine yönelik hassasiyetlerimizi aktardık” demiş Twitter müdürüne.

Adam ne diyecek? “Yok kardeşim olmaz” mı? Tabi ki memnuniyetle başını sallamıştır. Sayan, Ankara’da meydana gelen terör saldırısı sonrasında Twitter’den atılan mesajlara yönelik işbirliğinin önemli olduğunu belirterek, Twitter ile acil durumlardaki işbirliklerinin geliştirilmesi konusunda mutabakata vardıklarını bildirmiş. Fransa’daki terör saldırısı sonrasında Twitter’ın vatandaşları bilgilendirmek, uzak durmaları gereken alanlarla ilgili uyarmak için kullanıldığı bilgisinin paylaşıldığını belirten Sayan, bu konudaki işbirliklerinin Türkiye ile de yapılabileceğinin aktarıldığını belirtmiş. Sayan eğitim, sağlık, afet ve acil durumlarla ilgili konularda Türkiye ile Twitter arasında işbirliklerinin görüşüldüğünü ifade etti.

Ama sorunumuz şu: Biz evrensel anlamda kanun, kanunsuzluk ve meşruiyet kavramlarını çok feci karıştırıyoruz. Mesela Ankara patlamasında Ankara patlaması hakkında konuşmayı yasaklıyor, bu konuda Tweet atanları hapse gönderiyoruz. Aynı şekilde bir terörist bir devlet memurunun başına silah dayayınca bu kareyi paylaşan herkesi terörist olmakla suçluyoruz. Bizim ülkemizin başkentinin belediye başkanı seçim sonuçlarını seçim yasaklarına rağmen açıklayabiliyor ama seçim hakkında fikir beyan edenleri yaka paça tutuklayabiliyoruz.

Dolayısıyla biz kanunsuz bir ülkeyiz. Daha yakın zamana kadar bizim söylediğimiz içeriği kaldırmayan internet sitesi sahiplerini hapisle tehdit ediyorduk. O yüzden Google Facebook bizim kapımızdan geçmiyordu. Bizim terörist tanımımız net değil, hatta yok. Bizde hükümeti oluşturan parti aleyhine laf eden herkes biraz terörist.

Böyle bir Afrika ülkesi olsaydı, siz orada şirketinizin ofisini açar mıydınız?

Bizim terörizme karşı omuz omuz olmamız gerekiyor tüm dünyayla. Ama önce bize ters ters bakan, seçmen kağıdının üstünde lambalı logoyu tutturamayan herkesi terörist olarak nitelemeyi bırakmamız da gerekiyor.