Twitter’da devlet hiyerarşisi olur mu?

Twitter bizim için bir yaşam tarzı olabilir. Ama birçok insan için bir oyun veya gelip geçici bir heves. Halen buranın kendi kuralları ve dinamikleri olduğunu çözemiyorlar. Özellikle ülkemizdeki politikacı kadrosu burayı inanılmaz bir biçimde yanlış kullanıyor. İ. Melih Gökçek gibi egolara yenilerek yapılan yanlış kelime seçimlerinden bahsetmiyorum.

Ben hemen tüm politikacılarımızı elimden geldiğince takip ediyorum. Benim bir Twitter sakininde dikkat ettiğim en önemli noktaların başında takip ettiği kişi ve kurumların tutarlılığı, kendi içlerindeki kalitesi ve seçim sebepleri gelir. Politikacılarımızda inanılmaz bir ego var takip ettikleri kişiler anlamında. Her biri devlet hiyerarşisi kapsamında birilerini takip ediyor. Örneğin milletvekilleri neredeyse sadece bakan ve diğer büyüklerini takip ederken bakanlar bakanlar ve başbakanla cumhurbaşkanını, başbakan ise sadece cumhurbaşkanını takip ediyor. E o zaman cumhurbaşkanı kimi takip ediyor? Cumhurbaşkanlığı resmi hesabının İngilizce ve Türkçe sürümlerini…  Cumhurbaşkanlığı hesabı ise yine Abdullah Gül’ü takip ederek fasit çemberi kapatıyor.

Bu normal diyenler için mesela sosyal medyayı en iyi kullananlardan ve sık sık sitemize konuk olan Barack Obama’ya bakalım. Barack Obama resmi hesabı bilindiği gibi seçimlere hazırlanıyor. Kaç kişiyi takip ediyor? 678 bin desek? Bizimkilerin hesabına göre ya Obama korkunç bir yanlışın içinde veya Amerika’nın inanılmaz hiyerarşik, Obama’nın da üstüne 678 bin kişi getiren bir yapısı var.

Peki neden bunu yapıyor Obama? Sebebi çok basit. Kendisi başkan olmanın ötesinde inanılmaz bir ikon. 15 milyonun üstünde kullanıcı tarafından takip ediliyor. O yüzden hangi şahıs ya da kurumun ileri gitmesini istiyorsa takibe alıyor. Mesela kampanyasını yönetenler, kampanyasına destek verenler, kendine pozitif katkıda bulunan düşünce kuruluşları, karısı, değer verdiği gazeteciler, kendi için çok güzel şeyler söylemiş halktan kişiler…

İşte sosyal medya kullanımı bu demek: Sadece ben konuşayım onlar dinlesin yerine, hem etkileşime geçelim, beni sevenleri öne çıkarayım, fikirlere değer verdiğimi göstereyim, akıllıca şeyler söylediğimi göstereyim, mesajlarımı verirken yanıma destekçiler bulayım mesajlarımı onlarla kuvvetlendireyim…

Politikacılarımızın dijital alanda, özellikle de sosyal medyada kesinlikle yönlendirilmeye ihtiyaçları var.