Türkiye Bilgilendirme Platformu hak aramayı sadeleştirdi

İnternet eskiden sınırlı sayıda sorumlu kişilerin girdiği bir ilim irfan merkeziyken bizim hep istediğimiz bir yere geldi ve toplumun tüm kesimlerine yayıldı. Ama elbette elit ve yetişmiş bir kesimin işi olmaktan çıktı ve tüm iyi ve kötü niyetlilerin uğrak noktası, yaşam alanı haline geldi.

Burada dolandırıcılar Afrika kralını kurtarmak için sizden para istediler, tecavüzcüler kızların fotoğraflarını çekip internetten şantaj unsuru yaptılar, takma isimlerle internet siteleri açıp birbirine küfür kıyamet girdiler, banka adreslerini taklit edip insanların paralarını çaldılar. Başta internete girmezsek bu tür kötülükler başımıza gelmez yaklaşımı içine sokulmaya çalışıldı ülke. Ama sonradan anlaşıldı ki internet geri dönülmez ve vazgeçilmez bir biçimde hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu.

Bugün iyi ya da kötü kanunların yavaş yavaş yerine oturmasıyla internet göreli olarak daha güvenli bir yer haline gelmeye başladı. Bazen biraz abartılan koruma kalkanını sivil toplum ve kuruluşları olarak elbirliğiyle doğru bir yere getirmeye çalışacağız.

Bu konuda en önemli adımlardan birini bu hafta içinde Teknoloji Bilgilendirme Platformu attı. Bakıldığında oldukça sade ve düz bir fikir gibi gözüküyor. Bir sorgulama ekranı hazırlamış platform. Bu ekrana rahatsızlık duyduğunuz sitenin adresini giriyorsunuz. O sorgu alan adı kayıtlarına giderek bir sitenin sahibinin kendi belirttiği kadarıyla ad soyad ve adres bilgisini getiriyor.

Yapılan şey bir ifşa ya da gizliliğe saldırı değil zira bu bilgileri whois hizmeti adı verilen sitelerden de alabilirsiniz. Ama bugüne kadar bu whois hizmeti sadece işi bilen kişiler tarafından uygulanabiliyordu. TBP, bu hizmeti www.websitesor.com adresinden vererek daha sade ve

İnternette kişilik hakkı ihlallerinin giderek arttığı her geçen gün artıyor. Son yıllarda internette kişisel hak ihlali ile ilgili on binlerce olay oldu. Bu içeriklerin çok büyük bir kısmı ilgili içeriğin yer veya içerik sağlayıcı tarafından kaldırılması sağlandı.

Hak ihlaline uğrayan kişilerin büyük çoğunluğu ise hak ihlaline uğradığı içeriğin nasıl çıkartılacağını bilmiyor ya da içeriği barındıran web sitesinin ilgililerine ulaşamıyor. Bu konudaki eksiklikten yola çıkan TBP internet kullanıcıları için www.websitesor.com portalını hayata geçirdi. Buradan bir sitenin kime ait olduğunu hemen bulabilirsiniz. Ondan sonra atılacak adımlar da zaten sitede detaylı bir biçimde anlatılmış.

Hakkınızda bir ihlal varsa ne yapmalısınız sorusuna TBP şöyle cevap veriyor:

“İnternette kendi adınıza bir hak ihlali olduğunu düşünüyorsanız ilk yapılması gereken, içeriğin yer aldığı web sitesinin yöneticisine e-posta ya da posta yoluyla içeriğin çıkartılmasına yönelik talepte bulunmak. Bu noktada hakkınızda ihlal olduğunu düşündüğünüz web sitesinin bilgilerine www.websitesor.com adresinden ulaşmanız mümkün. Web sitesi bu uyarınıza rağmen içeriği çıkartmıyorsa talebinizi içerikteki bilginin doğru olmadığını beyan ederek sulh ceza mahkemesine konuyu taşımanız gerekiyor. Mahkeme kararını elektronik ortamda ya da noter yoluyla web sitesi yetkililerine göndermeniz yeterli. Şayet hala içerik çıkartılmıyorsa ilgili web sitesi yöneticileri ve yetkilileri hakkında hapis cezasına kadar uzanan bir süreç işletiliyor.”