Turkcell Global İletişim’i neden satın aldı?

Turkcell Grup ve Yıldız Holding, telekom sektöründe faaliyet gösteren Global İletişim Hizmetleri A.Ş. hisselerinin tamamının, Turkcell Grup’a devri için anlaşmaya vardı. Hisse devri, ilgili kurumların onaylarının alınmasını takiben gerçekleştirilecek.

Taraflar arasında yapılan anlaşmada şirket değeri, 17,5 milyon TL olarak belirlendi. Resmi onayların alınmasının ardından hisse devirleri gerçekleştirilecek. Ödenecek satın alma bedeli, hisse devir tarihi itibarıyla şirketin bilançosunda yer alan nakit ve alacakların, kredi ve borçların hesaplanmasıyla belirlenecek.

Turkcell Grup, kurumsal müşterilerine bütünleşik telekom çözümleri sunma stratejisi doğrultusunda Global İletişim’e ait hisseleri devralarak, şirketin kurumsal müşteri portföyünü ve dünya standartlarında 3 veri merkezini (datacenter) bünyesine katıyor.

Global İletişim’e ait hisselerin devralınmasıyla birlikte, Turkcell Grup bünyesindeki veri merkezlerinin büyüklüğü 6 bin metrekareden, 8 bin metrekareye çıkacak. 5.8 Petabyte büyüklüğünde veri depolanabilecek.

Turkcell, hatırlanacağı üzere daha önce Sabancı Telekom’un kurumsal hizmetlerini, veri saklama özelliklerini bünyesine Superonline vasıtasıyla katmıştı. Bunun ardından Superonline’ı birebir Turkcell Superonline haline dönüştürdü. Bugün duyurusunu yaptığı Global İletişim’in çok önemli barındırma ve bulut bilişim bilgi birikimi var.

Aslına bakıldığında veri saklama ve bunları kullanma anlamında Turkcell’in çok ciddi bir bilgi birikimi var. 34 milyonu aşkın kullanıcının verilerinden pazarlama planları çıkarmak, onların istek ve ihtiyaçlarını karşılamak için veri madenciliği yapmak çok ciddi bir iş. Bakıldığında Turkcell 2 bin metrekarelik Global İletişim’i aldığında zaten bünyesinde 6 bin metrekarelik bir barındırma hizmeti taşıyordu. Turkcell’in bu 6bin metrekareye sığmadığını, bu yüzden yeni 2 bin metrekare için 17.5 milyon TL verdiğini söylemek safdillik olur.

Basın duyurusunu Kurumsal Müşterilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş’ın yapmasından ve söylediklerinden de anlayabileceğimiz gibi Turkcell aslında kurumsala doğru farklı bir adım atıyor. Bugün Türk Telekom’un barındırma hizmetlerine özel bir yatırım hazırlaması, yurt dışında bulunan internet sitelerini Türkiye’ye doğru çekmek için farklı adımlar atması, Türkiye’de ilginç bir pazar yaratacak. Turkcell bu pazarın içinde bulunmak istiyor.

Bir de Global İletişim’in temel olarak üstünde durduğu konunun bulut bilişim olduğu dikkate alınacak olunursa Turkcell yakın zamanda tavan yapacak bu alana herkesten daha hazır girmek istiyor. Örneğin dün yabancı ajansların geçtiği habere göre iPhone’un bulut özeliği Eylül başında aktif hale gelecek. Bunun aktif hale gelmesiyle telefonda saklama lanına çok gerek kalayacak çünkü bütün bilgiler telefon dışındaki güvenli bulut ortamında saklanacak. Uzmanlar bunun telefonun değerini ciddi bir biçimde ucuzlatacağını söylüyor. Ama içindeki hafıza çipinin azalmasından dolayı değil: İnsanlar gigabaytlarca bilgiyi başka bir ortama taşıyıp geri alma esnasında çok ciddi data alışverişi yaratacak. Bu da operatörleri, özellikle yüksek genişbant verebilecek operatörleri fazlasıyla ihya edecek. ABD’deki firmalar bunun için şimdiden sadece 50 dolara satılacak iPhone peşine düştüklerini beyan etti.

Türk Telekom, kurumsal alanda Borusan ve Koçnet ile güçenen Vodafone; Sabancı Telekom, Superonline ve Global İletişim ile güçlenen Turkcell’den daha çok dikkate almalı. Bu konuda atacağı adımları merakla bekliyoruz.