Turkcell Geleceği neden yazdı?

gelecegi yazanlarTurkcell yaptığı bir basın toplantısıyla “Geleceği Yazanlar” isimli bir proje başlattığını duyurdu. Toplantıya BTK başkanı geldi, Ulaştırma Bakanı geldi. Protokole oturan onlarca büyük abi geldi.

Önce Geleceği Yazanlar projesini kısaca tanıyalım. Bu projeyi hayata geçmeden önce inceleme fırsatı buldum. Çok güzel insanlarla çok güzel içeriklerin hazırlandığı süper bir iş oldu. Yazılımcılar, özellikle de mobil dünyanın önde gelenleri, bu sisteme dahil oalcak. Bu sistemin içinde bulunan kütüphaneyi inceleyecek. Burada hazır pazı programcıkları dahi kullanacak belki. Sonuçta yapılacak çok iş var. Burası belki de platformların üstünde, hatta platformların çapraz olarak bilgi alışverişinde bulunduğu Türkiye’nin en önemli eğitim merkezi.

Şimdi gelelim Turkcell bunu neden yaptı sorusuna ve bunların cevaplarına. Bunu TKNLJ stilinde ana başlıklar halinde inceleyelim:

  • Ama sanırım en kapsayıcı birincil nedeni olarak Türkiye’ye fayda getirmek olarak gösterebiliriz. Türkiye’den yazılımcı yetişmesi, ülkenin önünün açılması anlamına gelecek. Çünkü sadece yazılım sektörü bu kadar ciddi katma değerler yaratabiliyor.
  • Bunu sadece yazılım sektörü olarak da düşünmemek gerekiyor. Çünkü yazılım dünyası da genel olarak çok iyi durumda değil. Aam ne zaman ki mobil yazılımdan konuşmaya başlıyoruz, işte orada akan sular duruyor. Çünkü mobil yazılımı pazarlama faaliyetine para dahi harcamadan bir kalemde herkesin cebine sokabiliyorsunuz. Hle ki Turkcell gibi 35 milyonun üstünde abone tabanına sahipseniz…
  • Turkcell, en büyük abone tabanına sahipken yazılımcılara herkesten daha çok muhtaç. Çünkü onun en iyi yazılımcılara değil, en büyük yazılımcı tabanına ihtiyacı var. En iyilerin iki üç program yazması onu kesmez. Çünkü Türkiye nüfusunun yarısından fazlasına dokunuyor. Her beden ve ihtiyaca göre yazılım üretecek nefesi Turkcell gibi bir devin bile olamaz. Bu yüzden herkesin onun için bir şey üretmesi lazım.
  • Eğer “herkes” yetmezse işte o anda birinin gelip herkesin sayısını artırması lazım. İşte Turkcell tam olarak bunu yapıyor.
  • Sıradan vatandaş ve her işini alt kadrolara yaptıran kurumsal şirketler bunun farkında değillerdir. Ama şu anda mobil yazılım piyasasında çok ciddi kriz var: Yazdıracak inanılmaz sayıda program var, ama yazacak adam yok. Yazılımcılar inanılmaz fiyatlar çekiyor, üstlerine aldıkları işleri aylarca sonra teslim ediyorlar. Parası hazır işler kodlanamadığı için çöpe gidiyor, dünyadaki muadillerimiz bizi ezip geçiyor. Yazılımcıların sayısının artması Türkiye’de halen göze görünmeyen bu tarzda krizlerin biraz olsun yatışmasını sağlayacak.
  • Bakan ve hükümet sürekli yurt dışına giden ve bütçe açığı yaratan paralardan bahsedip duruyor. Peki bakanımız farkında mı Türkiye’de yazılım üretecek sermaye ciddi biçimde birikti. Eğer Türk yazılımcılar bu yazılım beceresini gösteremezse sermaye bekler mi? Tabii ki beklemiyor. Şu anda yine büyükler farkında değil ama insanlar Hindistan’dan çok ucuza yazılımcı tutup değerli fikirlerinin çalınması pahasına işlerini orada yaptırıyorlar. Eğer maliye bakanı ya da ulaştırma bakanımız bu yazılımları yaptırmak için yurt dışına giden parayı duysa muhtemelen daha önce geleceği yazdırmayan şirketlerin “ağzına vururdu”.
  • Turkcell’in en büyük katma değeri aslında bu sistemi marka bağımsız hayata geçirmesi. Örneğin Microsoft Açık Akademi yaptı ve bu hafta duyurusu yapıldı. Ama Microsoft doğal olarak Android ya da iOS işletim sistemiyle nasıl iş yapılacağını öğretmedi. Evet gerçekten inanılmaz sayıda insana eğitim verdi ve verecek. Ama tek platformda. Mobil dünya, sadece Windows ile gidemeyecek kadar büyük.
  • Son olarak Turkcell’in bu yaptığı iş çok iyi bir temel taşı. Hani bazı hukuki metinler vardır, bunu bir kez biri yazar, sonrasında gelenler onu kopyalayıp yapıştırır ve hayatının sonunda kadar kullanır. İşte geleceği yazanlar böyle bir şey. Şimdi başladınız yapmaya, diyelim ki yeni bir işletim sistemi çıktı, al kopyala apıştır oradan yürü. Diyelim ki artık telefon yok; gözlük, yüzük ve düdüklü tencereden konuşuyoruz. Al hemen bu sistemi uyarla oraya.