Türk Telekom girişimi “otomatik pilot”a bağladı

PILOT_Logo

Girişim, odağımızda olması gereken bir konu. Telekomünikasyon firmaları da öyle. Her ikisinin bir araya geldiği ortamların sayısı o kadar da fazla değil. Türk Telekom PİLOT projesi işte tam olarak bunu anlatıyor. Türkiye’nin en çok para kazanan firmalarının Türkiye’den ürün ve hizmet yaratılması için ön ayak olmasını çok istiyorum açıkçası. Türk Telekom’a girişimlerle ilgilenme fikrinin nasıl doğduğunu sordum. Şirketin İş PLanlama Genel Müdürü Yardımcısı Fırat Yaman Er de cevap verdi.

  1. Türk Telekom PİLOT projesi ne zaman ve nasıl doğdu? Programın içeriğinde neler bulunuyor? Girişimcilere ne gibi destekler sunuluyor?

Girişimciliğin, tüm dünyada kalkınma stratejileri içinde giderek daha fazla önem kazandığını görüyoruz. Girişimcilik ekosisteminin gelişimi, Türk Telekom olarak bizim de öncelikli ilgi alanlarımızdan birini oluşturuyor. Bu yaklaşımla, girişim hızlandırma programı PİLOT’u, girişimleri desteklemek ve girişimcilik ekosistemini büyütmek amacıyla 2013 yılında hayata geçirdik. PİLOT, ülkemizde özel sektör tarafından yürütülen ilk hızlandırma programı olma özelliğini taşıyor. PİLOT programı ile yenilikçi fikirleri Türkiye’ye katma değer sağlayacak işlere dönüştürüyor ve teknolojiye yaptığımız yatırımla ‘inovasyon ve girişimcilik’ konularına öncülük ediyoruz. Böylece ülkemizdeki girişimleri hızlandırarak, Türkiye’nin girişimcilik adına sahip olduğu potansiyeli açığa çıkarmayı ve ekonomik fayda yaratmayı hedefliyoruz.

PİLOT’a seçilen her girişime 75 bin TL nakit sermaye desteği ve Türk Telekom ile iş ortağı olma fırsatı sunuyoruz. Ekipler aynı zamanda ofis alanı imkânı, 100 bin dolar değerinde bulut hizmetleri, mobil iletişim paketi ve projelerinin tanıtımı için iletişim desteğinden faydalanabiliyorlar. Ayrıca, Türkiye’nin lider iletişim teknolojileri şirketi olmanın avantajlarını ve imkânlarını tecrübemizle birleştirip girişimlerle paylaşıyoruz ve onlara destek oluyoruz.

PİLOT girişim hızlandırma programı 12 hafta sürüyor. PİLOT’a katılan ekipler, düzenlenen eğitim ve çalıştaylar ile fikirlerini başarıyla hayata geçirebilmek için izleyebilecekleri yöntemler hakkında bilgi sahibi oluyorlar. Program kapsamında katılımcılar, yalın girişim, kullanıcı deneyimi, dijital pazarlama ve yatırımcı sunumu gibi konularda, uzmanlardan eğitim alıyorlar. Ekipler ayrıca, program boyunca Türk Telekom’un uzman profesyonelleri ile çalışma imkanı yakalıyorlar ve girişimcilik ekosisteminin önde gelen girişimcilerinden ve yatırımcılarından oluşan mentor ağına erişebiliyorlar.

Ekiplerden, program sonunda doğrulanmış bir iş modelini esas alan bir ‘Ana Fonksiyonlara Sahip Ürün (MVP)’ ortaya çıkarmaları bekleniyor. Programı başarı ile tamamlayan ekipler geliştirdikleri MVP ve iş modelini, girişimcilik ekosisteminden seçkin yatırımcıların katıldığı ‘Demo Günü’nde sunuyorlar.

  1. Şu ana kadar yapılan girişim yardımı ve sayısı nedir?

Programa bugüne kadar 1.500’e yakın başvuru aldık, 200’ün üzerinde girişimle yüz yüze görüşme gerçekleştirdik. Geride bıraktığımız üç dönemde toplam 30 girişim programdan başarıyla mezun oldu. Mezun olan girişimler arasından 9 girişim yatırım aldı, 7 girişim ise Türk Telekom ile iş birliği yapma fırsatı yakaladı. Programdan şimdiye kadar mezun olan 30 girişime toplamda 750 bin TL sermaye desteği sağladık.

PİLOT’ta şu anda dördüncü dönemin içindeyiz. Başvuru sürecinin ardından yapılan kapsamlı değerlendirmeler sonrasında, Datapare, EKMOB, İnşaat Dükkânı, MentalUP, Mihmandar ve Teleporter programa katılmaya hak kazanan ekipler olarak belirlendi. Bu altı yeni ekiple program sürecimiz devam ediyor.

  1. Sermaye aktarımı için özel olarak seçilen bir girişim dalı var mı? Girişimler nasıl ve hangi kriterlerle seçiliyor? Kullanıcılar size nasıl gelmeli?

Teknoloji alanında yenilikçi ve katma değer yaratacak projesi olan tüm girişimciler PİLOT’a başvurabilir. Her başvuru döneminde, Türk Telekom olarak destekleyeceğimiz alanların duyurusunu www.turktelekompilot.com.tr web sitesi üzerinden yapıyoruz. Dördüncü dönem için örneğin akıllı ev, akıllı şehir, kurumsal uygulamalar, büyük veri, yapay zeka, siber güvenlik, eğitim, sağlık, enerji, perakende gibi alanları belirledik.

PİLOT’a başvurular Türk Telekom ile iş birliği potansiyeli, fikrin yenilikçiliği ve uygulanabilirliği, faaliyet gösterilen pazarın büyüklüğü ve büyüme potansiyeli, iş modelinin tutarlılığı, ‘Ana Fonksiyonlara Sahip Ürünün (MVP)’ başarı potansiyeli ve ekibin yetkinliği dikkate alınarak çeşitli perspektiflerden değerlendiriliyor.  Türk Telekom PİLOT ekibi tarafından değerlendirilip başvurusu olumlu bulunan ekipler tanışma toplantısına davet ediliyor. Davet edilen ekiplerle gerçekleştirilen yüz yüze görüşmeler sonrasında projeleri uygun bulunan girişimler 12 hafta süren hızlandırma programına davet ediliyor.

PİLOT girişim hızlandırma programına katılmak isteyen girişimler, yeni dönem başvuruları için www.turktelekompilot.com.tr adresini takip edebilirler.

  1. Neden Türk Telekom yatırımcı olmayı seçti? Bunun genel telekomünikasyon stratejileriyle bir bağıntısı var mı?

Tüm dünyada, ülkelerin kalkınmasında başarılı girişimlerin payı giderek artıyor. Özellikle telekomünikasyon gibi yeni fikirlerin ışığında gelişen ve dönüşen bir sektörde teknoloji girişimlerine destek vermek çok büyük değer taşıyor. Bu alanda Türk Telekom olarak hedefimiz; yenilikçi teknoloji girişimleriyle iş birlikleri yaparak müşterilerimize katma değerli servisler sunabilmek, girişimleri hızlandırarak ülkemiz ve sektörümüz için ekonomik fayda yaratabilmek. Ülkemizin ve şirketimizin kendi içinden çıkartacağı potansiyel başarı hikayeleriyle, teknoloji alanında konumunu güçlendirmesini hedefliyoruz.