Türk Telekom artık ses değil internet şirketi!

BTK her yıl üçer aylık periyodlar halinde hazırladığı Haberleşme Sektörü Raporu’nu yayımladı. Bu raporun çok önemli bir yeri var teknoloji hayatımızda: Temmuz darbe girişimi öncesinde son zamanlara kadar gerçekleşen rakamlar bize sunuldu. Temuz ayına kadar olan bitenleri sizler için maddeler halinde toparladım rapordan.

  • Bu yılın başından bu yana yatırımın şampiyonu Turkcell olmuş. 950 milyon TL’yi aşkın yatırımlarını Avea 760 milyona yakın yatırmla takip ederken Vodafone 712 milyon TL ileüçüncü. Türk Telekom ise eski zamanlarını aratırcasına 340 milyon liralık yatırım yapabilmiş.
  • Konuşma oranlarında mobilden mobile arama oranlarında bir zıplama oldu. 2. çeyrekte 4 milyar dakikaya yakın ekstra konuşma olmuş.
  • Servis sağlayıcılığı sektöründe milyon abone başına şikayet oranlarında 2016 ikinci çeyreğinde neredeyse bir patlama yaşandı. Ama toplam sayıya bakıldığında mobil operatörlere gelen şikayetler hala liderliğini koruyor.
  • 2016 yılı başı itibarıyla servis sağlayıcı sektörü resmen yıkılmış. 2016 yılı başında ne olduysa şikayetlerin en önemli bölümünü bağlantı sorunları oluşturuyor. 2015 yılı sonuyla kıyaslandığında 2016 yılının ortasındaki bağlantı şikayet sayıları neredeyse iki katına çıkmış.
  • Türk Telekom’un yıllık konuşma oranı hızla düşüyor düşmesine ya… Esas dikkat edilmesi gereken şey şu: 2015 yılında kurumun gelirlerinin yüzde 34,8’i sesten, yüzde 47,9’u veri erişiminden geliyordu. 2016 yılının ikinci çeyreğinde ses gelirleri yüzde 28,9’a düştü. İnternetten gelen para ise yüzde 55’e çıktı. Yani Türk Telekom artık ses değil veri erişimi firmasıdır.
  • Şu anda Türk Telekom abone başına 24,4 TL gelir elde ediyor. Kurumun birçok kullanımı düşerken geçen seneye kıyasla abone başı elde edilen gelirin 1 TL’den fazla artmış olması çok enteresan bir veri.
  • Genişbant internet abone sayıları 2015’e kıyasla 7 milyon kişiye yakın artmış. Ancak sabit internette artış 400 bin, geri kalan tüm artışlar aslında cep telefonu kullanıcılarında gerçekleşmiş. Yani aslında bu artışı 4G’ye borçluyuz diyebiliriz. Çünkü 2014 yılında 12 ayda yaşanan 7 milyon kişilik artışı bir 2016 yılında 6 ayda yakalamışız.
  • Fiberde saçma sapan bir gelişme var: Fiberin farklı çeşitleri var. Evin içine kadar gelen fiber, binaya kadar gelen fiber. Fiberin ucunun evin içine gelmesi elbette çok önemli bir şey ve en hızlı internet böyle sağlanıyor. Ama 2016 yılında evin içine kadar gelen fiber sayısı yüzde 3,3 oranında azılmış! Yani insanlar, yaklaşık 22 bin kişi, daha ucuz ve hızlı fiberden vazgeçmiş görünüyor. Buna karşın binaya kadar internet (sonrasında bakır) hiç artmadığı kadar, 65 bin kişi oranında artmış. Benim aklıma şu geliyor: Eve kadar internet diyen bazı şirketler BTK’ya yanlış bilgi vermemek için rakamlarını revize ederek “pardon abi o binaya kadardı yanlış söylemişim” diyerek değiştirdi. Bunun kokusu çıkar yakın zamanda…
  • Toplam fiber abonemiz 1,78 milyon kişiye ulaşmış durumda. Senelik büyümemiz yüzde 14. Biz böyle fiberleşemeyiz. Böyle olmaz. Bu rakamlarla ülkeye fiber yayılması için 3.000’li yılları beklememiz lazım. OECD ülkeleri arasında yapılan sıralamada hala diplerdeyiz.