Parası olan yazdıklarımızı internetten silebilir mi?

Haberlerin kaldırılması için mahkeme kararı arıyor musunuz? (Bu soruyu sorma sebebim, sizin de tahmin edeceğiniz gibi beğenmediğiniz her şeyi kaldırma imkanı olup olmadığını anlamaktı)

Esra Topal: Haberin kaldırılması için mahkeme kararı arandığı zamanlar da oluyor. Bu durum değişkenlik gösteriyor. Bazı ihlallerde ihtarname gönderilir çeşitli uyarılar yapılır ve kanundan doğan haklar kullanılır. Eğer hala daha içerik sağlayıcı ya da yayınlayan kişi bu haberi kaldırmamış ise akabinde mahkeme yoluna başvurulabilir.

Burada mahkeme yolunda da farklı yöntemler var. Eğer ki durum, katalog suçlar kapsamında ise suç duyurusu yoluyla ya da sulh ceza hâkimliğine başvurulabilir.

Diyelim ki benim hakkımda kötü sözler söyleyen birisi var. Benim kim, haberin ne olduğuna bakmaksızın bunları kaldırabiliyor musunuz?

Esra Topal: Hakkınızda kötü sözler söyleyen birisi olduğunda ismi geçenin kim olduğuna haberin içeriğinin ne olduğuna bakmaksızın kaldırabilmek mümkün değildir. Çünkü kim olduğunuzun önemi var. Eğer ünlü bir kişi ise onlara ilişkin Yargıtay kararlarına göre haber yapmak kişisel kişilik haklarının ihlali kapsamında biraz daha esnek, fakat özel kişilerde bu sınır daha aşağıda olabiliyor. Yine örneğin çocuklarla ilgili 18 yaş ve altında olan bir çocukla ilgili haber yaptığınız zaman isim kullanamazsınız. Dolayısıyla bu da kim olduğunun önemini bize gösteriyor.

Haberin ne olduğuna da bakmamız gerekir. Gerçekten haber değeri olan bir durum ise bunu internetten kaldırmak gibi bir baskıda bulunamazsınız. Yalnız haber iftira ya da müstehcenlik veya bu tarz bilgiler içeriyor ise kaldırabiliriz. Burada alternatif çözüm olarak Gonzales kararıyla Avrupa Birliği’nde çıkan unutulma hakkına göre Google’a belli bir süre sonra arama motorunda çıkan sonuçların kaldırılmasını isteyebiliyorsunuz. Google bu hakların uygulanmasını Türkiye’de şu anda müsaade etmiyor. Bize göre haksız olarak müsaade etmiyor, esasında bunu tüm dünyada uygulaması gerekmektedir ama Yargıtay’ın içtihatları ve hukuk genel kurulu kararları var bu kararlara göre de içerikleri unutulma hakkı konusunda muadili diyebilirim,

İstenilmeyen haberleri bir nedenle kaldırmamız bu şekilde mümkün olabiliyor. Arama sonuçlarında kaldırılan bir haberin bulunması çok güç olacağı için, haberler sitelerinin içinde yine de kalacaktır. Fakat Google aramasında çıkmayacak ve ondan dolayı da insanlar mağduriyetleri çok büyük ölçüde gidermiş olacaktır. Dolayısıyla bizim mağduriyetleri gidermek en baştaki çözümümüzdür. Tüm hukuki yöntemleri deniyor ve bunun yanında teknik personellerimizle de tüm teknik yöntemleri kullanıyoruz.

Kaldırma isteği gelen haberlerin doğruluk payı içerip içermediğine bakmaksızın mı kaldırıyorsunuz?

Esra Topal: Haberin doğruluk payı içerip içermemesi bizim görev tanımlarımız arasında bulunmuyor, bu gazetecilerin ve mahkemelerin görevidir. Bu, yargılamayı gerektiren bir konudur bizim işimiz sadece gelen içeriğin kaldırılmasıdır. Biz burada bir yargılama süreci takip etmiyoruz. Haklılık ya da haksızlıkla alakalı bir yargıya varmıyoruz ama tabi ki de milletimize ve devletimize mal olmuş, zararı kanıtlanmış kişilerle çalışmalar yapmıyoruz.

Ücret Politikası nedir?

Esra Topal: Ücretlerimiz kaldırılan link ile orantılı olarak 500 TL’den başlamaktadır. Harcanan zamana göre bir fiyatlandırma yapıyoruz. Çünkü bazı zamanlarda her ne kadar da bildirimler gönderseniz de internet siteleri içerikleri kaldırmayabiliyor. O zaman mahkemeye başvurmanız gerekiyor. Tabii ki mahkeme ücretlerini de minimum ölçüde müşterilerimizden almak durumunda kalıyoruz.