Netflix modeliyle kitap okumak…

Seslenen kitap benim çok hoşuma giden, çok sevdiğim okuma etkinliğini bana farklı bir zevkle yaşatan bir uygulamaydı. “Ben kitabın kokusunu seviyorum” diyenlerden Koku kitabının yazarı Patrick Süskind‘in tasvir ettiklerinden değilseniz, benim gibi şekile içerikten daha az önem veriyorsanız dinleseniz de oluyor.

Seslenen Kitap uygulamasında her kitabı teker teker satın alıyordunuz. Biraz tuzlu oluyordu ama kitaba verdiğim parayla aynı yere geldiği için bana sorun çıkarmıyordu.

Şirket, her başarılı Türk organizasyonu gibi hemen satın alındı yabancılar tarafından. Şekli de tane bayı kitaptan Netflix gibi bir para öde ay boyunca dilediğince dinle moduna geldi. Benim için iyi oldu ama herkes aynı şeyi düşünmeyebilir.

Bundan sonra Yeni adıyla Storytel’e çok iş düşüyor. Çok ve kaliteli kitaplar koymak…

Geri kalan içerik basın bülteni… Noktasına dokunmadan paylaşıyorum.

Türkiye’nin ilk sesli kitap dükkanı Seslenen Kitap’ın tüm hisselerinin Avrupa’nın lider sesli kitap platformu Storytel’e satışı, Ekim 2017’de tamamlanmıştı. Bu işlemin ardından Türkiye’yi sesli kitap konusunda önemli bir pazar haline getirmeyi amaçlayan Storytel, Mayıs 2018 itibariyle ‘streaming’ servisini Türkiye’de sunmaya başladığını duyurdu. Storytel’in yeni yayın servisi, Spotify ile benzer şekilde çalışıyor ancak Storytel’de sadece sesli kitaplar ve e-kitaplar bulunuyor. Storytel, kullanıcıların mobil telefonlarına yükleyecekleri uygulamaları üzerinden, platformda yer alan tüm kitapları sınırsız olarak dinlemelerine olanak sunuyor.

Storytel Türkiye Ülke Müdürü Berk İmamoğlu, Türkiye’nin ilk sesli kitap dükkanı olarak, 2014’ten bu yana güncel yazarların son kitaplarını ve çok okunan popüler yazarların başyapıtlarını sesli kitap olarak sunduklarını belirtti ve sözlerine devam etti: ‘Türkiye’de kısa sürede sesli kitaplar için oldukça büyük bir ilgi yarattık ve şimdi Storytel olarak yeni yayın servisimizle yeni bir döneme giriyoruz. Yeni servisimizle, 300’den fazla Türkçe sesli kitap, binlerce İngilizce sesli kitap ve e-kitap sunuyor ve bu yayınların sayılarını arttırmaya devam ediyoruz. Tüm kitap severler, aylık abonelik ücreti karşılığında platforma üye olabilecek ve platformda bulunan tüm Türkçe ve İngilizce kitapları dinleme fırsatı elde edecekler. Böylelikle kullanıcılar, hem iki farklı dil hem de daha güncel bir sistem fırsatı elde ederek, çok daha fazla sayıda kitaba ulaşmış olacaklar. Bu yeni servisin sunduğu sade ama aynı zamanda yaratıcı özelliklerle kullanıcı deneyimini geliştiriyor olacağız’.

Storytel Kurucusu ve CEO’su Jonas Tellander, Türkiye’de faaliyete başlamaktan duydukları mutluluğu paylaştı ve sözlerini sürdürdü: ‘Türkiye pazarına sesli kitapları kazandırarak harika bir girişim gerçekleştiren Seslenen Kitap’ın satın alma işlemini geçtiğimiz yıl tamamlamıştık. Şimdi, birçok farklı ülkede sesli kitap pazarını kuran ve geliştiren Storytel ve Seslenen Kitap ekibinin deneyimini birleştiriyoruz. Sesli kitapları Türkiye’de çok daha popüler hale getirmek üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz’.

İmamoğlu, yeni sistemde sesli kitapları dinlemeye başlamak için öncelikle uygulamanın indirilmesi ve platforma üye olunması gerektiğini belirtti ve sözlerine devam etti: ‘Platform üzerinde seçtiğiniz kitabı ‘kitaplarım’ kısmına kaydederek hemen dinlemeye başlayabilirsiniz. Storytel’in üyelik modeli, platformdaki tüm sesli kitaplara erişimi destekliyor. Platform üzerinde streaming özelliği ile çevrimiçi ya da çevirim dışına kaydederek internet bağlantısı olmadan çevrimdışı olarak dilediğiniz her yerde kesintisiz olarak kitaplarınıza ulaşmanız mümkün. Dinlediğiniz kitabın bir bölümü ilginizi çektiğinde, o kısma ayraç koyabilir ve üzerine özel bir not ekleyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken uygulama üzerinde yer alan kitap ayracı ikonuna tıklamak ve notunuzla birlikte kaydetmek. Platformda yer alan tüm kitaplar, arama seçeneği ve oluşturulan kategoriler sayesinde kolaylıkla bulunabiliyor’.

Berk İmamoğlu sesli kitapların günlük yaşama oldukça iyi uyum sağladığını da belirterek, ’İnsanlar kitap dinlerken, ev işleri, spor ya da işe gidip gelmek gibi günlük aktivitelerini ya da işlerini gerçekleştiriyorlar. Sunduğumuz bu servis, kullanıcıların her gün trafikte geçirdikleri zamanı azaltmasa bile bu zamanı daha eğlenceli ve iyi değerlendirilmiş kılıyor. Storytel ile kendi kütüphanenizi artık cebinizde taşıyabilirsiniz’ dedi.

Storytel hakkında

Storytel, mobil telefon üzerinden limitsiz olarak kitap dinleme ve okuma imkanı sunan dünyanın ilk yayın servisidir. 2005 yılında kurulan bu servis, bugüne kadar sunduğu birçok sesli kitabıyla 27 milyonun üzerinde dinleme sayısına ulaşmıştır. Storytel tüm akıllı telefonlarla uyumlu olmakla beraber, çevrimdışı özelliği sayesinde internet bağlantısı olmadan sesli kitap dinlemeyi mümkün kılmaktadır. Storytel’in abone sayısı 2010 – 2014 yılları arasında her yıl yüzde 100 büyüme göstermiştir ve hızlı bir şekilde büyümeye de devam etmektedir. 2017 yılı Ağustos ayı itibariyle Storytel toplamda 500 bin üye sayısına ulaşmıştır. Genel merkezi İsveç Stockholm’de bulunan Storytel, İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Hollanda, Rusya, İspanya, Polonya, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve şu an Türkiye de olmak üzere toplamda 12 ülkede faaliyet göstermektedir.