IBM Türkiye’nin sosyal sorumluluk projelerini beklerken…

16 Haziran 2011’de 100’üncü yıldönümünü kutlayacak IBM’in faaliyet gösterdiği ülkelerde çalışan IBM’liler, 15 Haziran tarihini gönüllülük girişimlerine adadılar. 73 yıldır ülkemizde var olan IBM Türk’ün farklı alanlarda çalışan Sivil Toplum Kuruluşlarıyla (STK) bir araya gelerek düzenlediği etkinlikte, daha fazla IBM çalışanını daha fazla gönüllülük hizmetine katılmaya teşvik etmenin ve ülkemizdeki STK projelerinin verimliliklerini artırmanın yolları arandı. Etkinlikte 22 STK, sunumları ve kurdukları stantlarla gün boyunca IBM çalışanlarına faaliyetlerini ve hedeflerini aktardı.

IBM Türk’ün İstanbul Levent’teki Binasında düzenlenen “100. Yıl, 100’lerce Gönüllü” girişiminde STK Başkanları, köşe yazarları ve IBM Türk yöneticilerini bir toplantı düzenlendi. Toplantıda üniversitelerin sosyal sorumluluk derslerini müfredatlarına eklemelerinin özellikle gençlerin gönüllü hizmetlere katılımını artırdığı ve daha uzun soluklu projelerde yer almaları açısından faydalı olduğundan bahsedildi. Türkiye’deki STK’ların giderek daha kurumsal bir yapıya bürünmesinin bir avantaj olduğu belirtilirken, STK Başkanları özel sektörden sadece maddi anlamda değil, insan kaynağı olarak da daha fazla destek istedi. STK-Özel Sektör işbirliğini daha etkin hale getirmek açısından bu alandaki girişimlere “ortak projeler/proje ortaklığı” olarak bakmanın ve her iki ortak tarafından da eşit sahiplenmenin önemine değinildi. STK’lar arasında daha fazla dayanışma kurma, sosyal sorumluluk kavramını daha iyi anlatma, insan kaynağını en iyi şekilde değerlendirme gereksinimlerine dikkat çekildi. Medyadan da STK’ların çalışmalarına daha fazla yer vermeleri çağrısında bulunuldu.

IBM Türk Genel Müdürü Michel Charouk “Yüzüncü yılımızı kutlarken, 2011 yılı boyunca var olduğumuz ülkelerdeki sivil toplum kuruluşlarıyla ve düşünce liderleriyle bir araya geldiğimiz etkinlikler düzenliyoruz. Sadece bu yıl için 12 milyon dolardan fazla hizmet fonu sağlayan IBM’in Ocak 2011’den beri 300.000’in üzerinde çalışanı 120 ülkede 2.5 milyon saatten fazla gönüllülük girişimine katıldı. Bunların en dikkat çekici olanı 15 Haziran Gönüllü Günü’dür. Bu çerçevede Türkiye’de de, herkese dokunan konulara çözümler sunmak için çalışan STK’larla buluştuğumuz etkinliğimizi düzenledik ve çalışanlarımızı STK’ların faaliyetlerine daha fazla destek vermek üzere motive ettik. 100. yılında IBM’in bu girişimleri dünyamızda fark yaratmaya yöneliktir. Bu inancımızı destekleyense, IBM’in uzun yıllardır süregelen sosyal sorumluluk projeleri ve hizmet gücüdür. Topluma hizmet vermek IBM’in DNA’sının bir parçasıdır” diye konuştu.

Tüm dünya genelinde eş zamanlı olarak dikkat çeken pek çok etkinlik düzenlendi. IBM’in CEO’su Sam Palmisano Maryland eyaletinde Baltimore’da ortaokul öğrencilerine ABD’de bir yarışma programında yarışmacıları yenerek 1 milyon dolar ödül kazanan IBM’in süper bilgisayarı Watson teknolojisini de kullanarak matematik ve fen dersi verdi. Nijerya’da IBM çalışanları 100 küçük işletmeye 100 gün IBM’in KOBİ’lere sunduğu araçları kullanarak eğitim imkânları sunarak, mentorluk yapmaya başladılar. Bu eğitim iş planları, satış, pazarlama ve muhasebe gibi alanları kapsıyor. Hindistan’ın çeşitli bölgelerinde IBM çalışanları bilimle ilgili fuarlar düzenleyerek 1.000’den fazla çocuğa bilimin önemini aşılamaya ve anlatmaya çalıştı.
Uruguay’da ise IBM çalışanları Projoven isimli bir STK’yla yaptıkları işbirliği çerçevesinde fakir mahallelere giderek oralarda yaşayanların iş bulmalarına yardımcı olacak bir girişim yürüttüler.

IBM’in 100. Yılı ve 100. Yıl Gönüllülük Hizmetleri Etkinlikleri ile ilgili daha fazla bilgi için www.ibm100.com ve http://www.ibm.com/ibm100/service adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

15 Haziran IBM Gönüllülük Günü Katılımcı STK Listesi:
Arama Kurtarma Derneği (AKUT)
Arama Kurtarma Ekoloji Grubu (GEA)
Bilim Kahramanları (FIRST LEGO League)
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD)
Deniz Temiz Derneği (TURMEPA)
Digital Opportunity Trust
Doğa ve Çevre Vakfı (DOÇEV)
Europa Donna Türkiye (Türkiye Meme Hastalıkları Koalisyonu Derneği)
HABITAT İçin Gençlik Derneği
Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı
Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV)
Tarlabaşı Toplum Merkezi
TOHUM Otizm Vakfı
Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG)
Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı (TÇYÖV)
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV)
Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA)
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER)
Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı (KORUNCUK)
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV)
Young Guru Academy
Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV)

Bu toplantıya katılacaktım ancak ne yazık ki son dakikada programlar değişti. Tüm dünyada IBM’in yaratmayı planladığı ya da hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projelerini okuduktan sonra IBM Türkiye’de ne yaptı ya da yapacak diye düşündüm. Cevabı alamadım ya da yazıda bulamadım. IBM’in yarım asırı aşkın süredir Türkiye’de yarattığı projeleri ya da yaratmayı planladıklarını ele geçirir geçirmez sizlerle paylaşacağım…