Facebook tarla satarak daha fazla para kazanacak

Facebook, oyun geliştiren yazılımcılar için, Consumer Watchdog’dan gelen güven unsurunu tehdit eden şikayetten dolayı Facebook Credits adındaki sanal para yöntemini uygulamaya koyacak. Ancak Federal Ticaret Komisyonu (FTC) bu konuda tarafsız ve kar amacı gütmeyen bir otorite olmaya devam edecek. Facebook’un aslında oyunlarda sanal eşyalar satmak üzere kullandığı Facebook Credits, oyun geliştiren yazılımcılar için de kullanılması şartını korurken uygulamanın şartlarına ilişkin değişiklik yapabilme hakkına da sahip olduğunu söylüyor.

Consumer Watchdog’dan bir yetkili, Facebook’un rekabeti engelleyici kararlarının yazılımcılar üzerinde tekel oluşturmasının yanı sıra tüketiciler için de çok daha yüksek fiyatlara mal olacağı şeklinde yorumladı. Facebook’un en kötü ilkelerinin ön plana çıkartıldığını ve şu anda da bunların değişmesini durdurabilecek bir mekanizma bulunmadığı da ayrıca belirtildi. Sitenin artık bir yurt odasından yönetilen bir sistem değil, milyar dolarlık, pazarın hakimi olan kurumsal bir dev olarak kurallara uygun hareket etmesi bekleniyor.
4 Temmuz’da gelen bir revizyonda sosyal ağ devi tüm oyun uygulamalarındaki sanal eşyaları Facebook Credits ile satılabilecek hale getirilmişti. Bu uygulamadan önce oyun geliştiren yazılımcılar satılan sanal eşya gelirlerini PayPal ya da kredi kartı ödemeleri ile temin edebiliyorlardı. Facebook’un savunması ise bu yöntemle sanal bir eşyanın olduğundan daha fazla bir fiyata satılmasının önüne geçilebilecek olması. Sanal eşya pazarının böylece 1,6 milyar dolardan 2,1 milyar dolara çıkacak bir gelir getirmesi bekleniyor.
Facebook, dünya çapında 500 milyon kullanıcıya sahip ve bunların yüzde 30’u A.B.D.’den kayıtlı olurken bu sayı ülke nüfusunun yarısı demek oluyor. Consumer Dogs’a göre sosyal ağ devi sanal eşya pazarının yüzde 50’sine hakim durumda. Facebook, Credits sistemini devreye aldıktan sonra yazılımcılara da sattıkları sanal oyun eşyalarından yüzde 30’luk bir gelir sağlayacak. Facebook Credits uygulaması yayıldıkça müzik ve dijital olmayan ürünlerin satın alınmasında da kullanılması bekleniyor.